Yaşam

Elazığ Belediyesi jeotermal sera sahasında topraksız tarıma başladı

ELAZIĞ BELEDİYESİ TARAFINDAN CİP MESİRE ALANI İÇERİSİNDEKİ JEOTERMAL SERA SAHASINDA YAPIMI DEVAM EDEN VE YILLIK 20 MİLYON FİDEYLE BİRLİKTE 90 TON DOMATES ÜRETİLMESİ HEDEFLENEN SERA PROJESİNİN TAMAMLANAN İLK ETAP KISMINDA TOPRAKSIZ TARIMLA SEBZE ÜRETİMİNE GEÇİLDİ.

Elazığ Belediyesi jeotermal sera sahasında topraksız tarıma başladı
22-06-2023 15:23

Elazığ Belediyesi tarafından Cip mesire alanı içerisindeki jeotermal sera sahasında yapımı devam eden ve yıllık 20 milyon fideyle birlikte 90 ton domates üretilmesi hedeflenen sera projesinin tamamlanan ilk etap kısmında topraksız tarımla sebze üretimine geçildi.


Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın istihdam ve kalkınmaya yönelik projeleri arasında yer alan ve Cip Köyü Jeotermal Sera Sahasında 15 bin metrekarelik alan üzerinde yapımı tamamlanan sera projesinin ilk etap çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlanarak fide ve topraksız tarıma hazır duruma getirildi. 900 metrekare kullanım alanına sahip iki katlı idari bina ve torf deposunun yer aldığı 3 dönümü topraksız tarım ve 7 dönümü fidelik olmak üzere 10 dönümlük kapalı alana sahip Jeotermal Sera Alanı’nın; çelik konstrüksiyon, polikarbon kaplama, havalandırma sistemi, sineklik sistemi, ısı perdesi çalışmaları, yürüyüş yolları, drenaj sistemi ve naylonlama çalışmaları da hızlı bir şekilde tamamlanarak kullanıma hazır duruma getirildi. ’’İkinci etap çalışmalarına yakın zamanda başlanacak"


Şehrin yarınlarına hizmet edecek projeleri sırasıyla hayata geçirdiklerini aktaran Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, özellikle istihdam ve turizm açısından önem arzeden jeotermal sera çalışmalarının Elazığ için çok değerli olduğunu kaydetti. Şerifoğulları 15 bin metrekarelik alan üzerinde sürdürülen sera projesi ilk etap çalışmalarının hızlı bir çalışmanın neticesinde tamamlandığını ve topraksız tarımla sebze üretimine hazır hale getirildiğini söyledi. “İkinci sondaj kuyusundaki çalışmalar tamamlandı”


MTA Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol doğrultusunda 2 bin metreden çıkarılan ve il turizmine büyük katkı sağlayacak termal su kaynağının değerlendirilmesi doğrultusunda hayata geçirilen proje ile her yıl ortalama 20 milyon fide ve 90 ton domates üretmeyi hedeflediklerini kaydeden Başkan Şerifoğulları, ilk üretimdeki fidelerin dörtte birini ise vatandaşlara ücretsiz dağıtacaklarını kaydetti.


Ayrıca MTA ile yapılan 2. protokol çerçevesinde ise yaklaşık maliyeti 20 milyon lira olan 2. kuyu çalışmasının da tamamlandığını açıklayan Başkan Şerifoğulları, bu kuyunun da yine reenjeksiyon kuyusu olarak kullanılacağını aktardı. Projenin devamı olan ikinci etap çalışmalarına ise 2023 yılı içerisinde başlayacaklarını kaydeden Başkan Şerifoğulları, ikinci etapta da 30 bin metrekarelik yeni bir sera alanı daha oluşturarak hem istihdama hem de ekonomiye katkı sunacaklarını ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER