Gündem

Emine Erdoğan'dan ''90 yıllık enkaz''a açıklama: İfadem çarpıtıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, daha önce yaptığı bir konuşmadaki atfının çarpıtıldığını ifade ederek, "60 ve 80 darbeleri, Türkiye tarihinin enkazlarıdır. Geçmiş hafta tarihimizin bu tür enkazlarına atıf yapan bir ifadem, çarpıtılarak bambaşka noktaya çekilmiştir" dedi.

Emine Erdoğan'dan ''90 yıllık enkaz''a açıklama: İfadem çarpıtıldı
08-03-2016 14:42

Emine ErdoÄŸan: Ä°fadem çarpıtıldı
Borsa Ä°stanbul ev sahipliÄŸinde, UN Global Compact (UNGC), BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kadın Birimi (UN Women), Dünya Borsalar Federasyonu (World Federation of Exchanges-WFE), Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu (Women in ETFs), Sürdürülebilir Borsalar GiriÅŸimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative-SSE) ve Uluslararası Finans Kurumu (International Finance Corporation-IFC) iÅŸ birliÄŸiyle iÅŸ dünyasını toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸini geliÅŸtirmeye ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesini desteklemeye çağırmak amacıyla bir etkinlik düzenlendi. Programa, süteks grup Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve iÅŸ dünyası sözcüsü Nur Ger, Koç Holding CEO’su Levent ÇakıroÄŸlu, Borsa Ä°stanbul Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Doktor Talat Ulussever, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema RamazanoÄŸlu ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın eÅŸi Emine ErdoÄŸan katıldı. Program’da Kadınlar Gününe özel olarak kadın erkek eÅŸitliÄŸi için Ä°stanbul Borsa’sının gongu Emine ErdoÄŸan tarafından çalındı.

Programdan bir konuÅŸma yapan Bakan RamazanoÄŸlu konuÅŸmasına 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlayarak, “Kadınların ekonomik, kültürel ve sosyal hayatta güçlenmesi konularında farkındalık oluÅŸturmak amacıyla buradayız. Her türlü ayrımcılığın sona erdiÄŸi kadınların ekonomik, kültürel ve siyasi hayatta hak ettikleri yeri aldığı bir dünya temenni ediyorum. Ulusal ve Uluslararası konularda bu konuyu gündeme getirmeyi, öncülülük etmeyi ve bu konuda yapılan tüm çalışmalara destek olmayı hedefledik. Kadınlara, eÅŸit haklarla çalışma fırsatı sunmayan toplumlar zenginleÅŸemez. Toplumların geliÅŸmesi ancak, kadının her alanda statüsünün yükseltilmesi ile mümkün olur. Kadınlarımız için fırsat eÅŸitliÄŸini öne çıkaran her projeye destek vermemeye ve paydaÅŸlarımızla iÅŸbirliÄŸine devam edeceÄŸiz. Borsa Ä°stanbul’un açılış gongunu bu sefer kadınlar için eÅŸitlik ve adalet için çaldık. Umuyorum ki, bu sesi tüm dünyayı tüm dünyadaki kadınlar adına söylüyorum; DoÄŸu’dan Batı’ya tüm dünya duyar. Bu ses kadın giriÅŸimcilerimizin, kadın çalışanlarımızın sesi olsun. EmeÄŸin adaletin, kadına karşı ÅŸiddeti engellemenin sesi olsun. Aynı zamanda vatan için eÅŸleri evlatları ÅŸehit edilen onurlu vefakar kadınlarımızın, annelerimizin sesi olsun. SavaÅŸ bölgesinde öldürülen yüz binlerce kadınımızın sesi çığlığı olsun. Borsa Ä°stanbul aracılığı baÅŸta BirleÅŸmiÅŸ Milletler Uluslararası toplumların bu sese kulak vermesini istiyorum” dedi.

“KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ KOMÄ°SYONU, SÄ°YASÄ° KARARLILIÄžIN GÖSTERGESÄ°DÄ°R”

Programdan dolayı memnuniyetini dile getiren Emine ErdoÄŸan “iÅŸ dünyasında cinsiyet eÅŸitliÄŸini ilerletecek ÅŸirket politikaları geliÅŸtirmesi geleceÄŸimiz için bir umuttur diyerek”, “Kadının güçlenmesi prensiplerinde yer alan 7 ilkeye imza koyan liderleri tüm kalbimle tebrik ediyorum. Åžirketlerin yönetim kurullarında kadınlara daha çok yer verilmesi, tüm kadın ve erkeklere iÅŸte adil davranılması gibi ilkeler, daha iyi bir dünyanın müjdecisidir. Ülkemizde kadının güçlendirilmesi adına son 10 yılda yetmez ama diyeceÄŸimiz pek çok önemli geliÅŸmeler oldu. 2004 ve 2010 yıllarında Anayasanın 10’uncu maddesinde yapılan deÄŸiÅŸikle kadın erkek eÅŸitliÄŸini gözeten birçok düzenleme yapıldı. 2009 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında kadın erkek fırsat eÅŸitliÄŸi komisyonunun kurulması, bu konudaki siyasi kararlılığın bir göstergesidir. Bu tür düzenlemeler kadınların güçlenmesi noktasında önemli sonuçlar vermiÅŸtir. 2002 seçimlerinde parlamentoda kadın temsil oranı yüzde 4.4 iken 7 Haziran 2015 seçimlerinde bu oran yüzde 17.82’ye çıkmıştır. Åžu anki parlamentomuzu oluÅŸturan 1 Kasım seçimlerinde ise 81 kadın vekil sayısı ile yüzde 14.73 oranında bir temsil gücüne sahip olduk. Siyasetteki kadın varlığının son 13 yılda yüzde 10’luk artış göstermesi önemli bir ilerlemedir. Türkiye’de akademi de kadın oranı ise dünya ortalamasının üzerindedir. 2015 verilerine göre, üniversitelerde kadın öÄŸretim elemanı yaklaşık yüzde 43’tür. Fakat isteriz ki kadınlarımız cam tavan engelini aÅŸarak üniversitelerin yönetim kademelerinde etkin bir ÅŸekilde var olabilsinler. Keza kamu kurum ve kuruluÅŸlarındaki yüzde 36 oranındaki kadın personelin üst düzey karar verici konuma gelmeleri kadın duyarlılığın yaygınlaÅŸmasında beklentimizdir. Ä°ÅŸ dünyasında kadın varlığına bakacak olursak, kadın istihdam oranının son 10 yıl yüzde 20.8’ den yüzde 27.5’e yükseldiÄŸini görüyoruz. Kadınların iÅŸ gücüne katılma oranı ise 8.3 bir artış göstermiÅŸtir. Kadınlarımızın ekonomiye katkısını teÅŸvik amacıyla evde imal ettikleri ürünleri iÅŸ yeri açmaksızın satışa sundukları halinde vergiden muaf tutulmaları kadınlar için önemli bir motivasyondur. Aynı ÅŸekilde kadın giriÅŸimcilere pozitif ayrımcılık yapılarak kobi kredileri için yüzde 75 olan kefalet oranı kadınlar için yüzde 85 olarak planlanmıştır. Tüm bunlar kadınlarımızın iÅŸ piyasasındaki etkinliÄŸini artıracak düzenlenmelerdir” diye konuÅŸtu.

“Ä°Åž DÜNYASI LÄ°DERLERÄ°, KADIN GÜCÜ ARTMASI Ä°ÇÄ°N PROAKTÄ°F YAKLAÅžMALIDIR”

Dünya da yüzde 49 oranında kadın olduÄŸunu ifade eden ErdoÄŸan, “Dünyada yaygın pratiÄŸin aksine birbirini tamamlaması ve birbirine destek vermesi beklenir. Cinsiyet adaletinin var olduÄŸu bir dünya kadın ve erkeÄŸin birbirini tamamlayan özelliÄŸin yansıdığı daha dengeli bir hayat vadetmektedir. Bu vesile ile kadın erkek eÅŸitliÄŸinin cinsiyet adaleti gibi bir deÄŸer kriteri ele alınmasının önemi üzerine durmak isterim. Zira kadınların özel sorumlulukları hesaba katılmadan ele alınan eÅŸitlik arada eÅŸitsizlikler doÄŸurabilir. Söz gelimi kadınların çocuk sahibi olması ve çocuÄŸun yetiÅŸtirilmesinde bazı geleneksel roller bir takım ayrıcalıklar gerektirmektedir. Hükümetin yaptığı düzenlemeler bu anlamda çok önemlidir. DoÄŸum nedeni ile ücretsiz geçen sürenin memuriyet kıdeminde deÄŸerlendirilmesi bunlardan bir tanesidir. DoÄŸuma baÄŸlı yarı zamanlı çalışma imkanı ve babalık izin süresinin arttırılması da kadınlarımızın hayatını kolaylaÅŸtıracak düzenlemelerdir. Bu uygulamalar erkeklerin vereceÄŸi destek ve yüksek farkındalık ile gerçek amacına ulaÅŸabilir. Bu noktada iÅŸ dünyasının liderlerini kadın gücünü arttırma noktasında daha proaktif yaklaşımlara davet ediyorum” dedi.

“Ä°FADEM ÇARPITILARAK, BAMBAÅžKA NOKTAYA ÇEKÄ°LMÄ°ÅžTÄ°R”

Türkiye’nin kadına seçme seçilme hakkını veren ilk ülkeler arasında olduÄŸunu ifade eden ErdoÄŸan, “Türkiye 1934’te dünyada kadıların seçme ve seçilme hakkı kazandığı ilk ülkelerdendir. Bir ülkenin tarihinde kazanımlar olduÄŸu gibi elbette bir takım uygulama sorunları da vardır. Nitekim seçilme hakkının tüm kadınları kapsamaması bir ayrımcılık sorunu doÄŸurmuÅŸtur. Mesela baÅŸörtülü kadınlar seçimle hakkına ancak 80 yıl sonra ulaÅŸabilmiÅŸlerdir. Öte yandan Türkiye’de bazı etnik ayrımlar konusunda birikmiÅŸ sorunlarımız olmuÅŸtur. 60 ve 80 darbeleri, Türkiye tarihinin enkazlarıdır. GeçmiÅŸ hafta tarihimizin bu tür enkazlarına atıf yapan bir ifadem çarpıtılarak bambaÅŸka noktaya çekilmiÅŸtir. Oysa kazanımlarıyla birikmiÅŸ sorunlarıyla geçmiÅŸ, hepimizin ortak geçmiÅŸidir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER