Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Merinos Enerji Müzesi, 11-17 Ocak tarihleri arasındaki Enerji Verimliliği haftası münasebetiyle bir dizi programa ev sahipliği yapıyor. Hafta boyunca sürecek söyleşi ve atölye çalışmalarında, öğrencilere enerji tasarrufunun önemi, enerji verimliliği ve alternatif enerji türleri hakkında uzmanlar tarafından bilgi verilecek.
Enerji Verimliliği Haftası programının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, enerji tüketiminin artmasıyla enerji verimliliğinin önem kazandığını belirtti. Daha az kaynak tüketerek enerji kullanımıyla daha yaşanabilir bir dünya ve Türkiye sağlayabileceklerini söyleyen Karlık, ekonomik anlamda ülkemizin dışa bağımlılığını da azaltacağına dikkat çekti. Türkiye’nin dünyada en fazla enerji tüketen 25 ülkeden birisi olduğunu hatırlatan Karlık, “Ülkemizde enerji sıkıntılarının baş göstermemesi, gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakabilmek için enerji kaynaklarımızı daha etkili kullanmalıyız. Merinos Enerji Müzesi’nde hazırlanan programla, enerji ve kaynaklarımızın bilinçli şekilde kullanılması için çalışma başlatılmıştır. Hafta boyunca sürecek programda, söyleşi ve atölye çalışmaları yapılacak. Müzeyi ziyaret eden tüm öğrencileri duyarlılıklarından ötürü tebrik ediyorum” dedi.
Enverder Başkanı Mustafa Uysal ise, Türkiye’nin enerji konusunda kendi kendine yeten bir ülke olmadığını, gelecekte dünyada en büyük sıkıntıların enerjiden kaynaklanacağının da tahmin edildiğini ifade etti. Son dönemde çıkan savaşların en önemli sebebinin enerji olduğunu dile getiren Uysal, “Ülke olarak enerjiyi ve enerji verimliliğini iyi tanımalıyız. Bizler aynı işi daha az enerjiyle yapabilir miyiz sorusuna cevap aramalıyız. Enerji verimliliğini sağlamış olsak tükettiğimiz enerjinin yarısını tüketmemiş oluruz. Binalardaki mantolamayı uygulayan en iyi şehir olmamıza rağmen Bursa’daki evlerin henüz yüzde 30’unu bunu uygulayabildik. Bizim yaptığımız hesaba göre Bursa’daki tüm evlere mantolama yapılsa doğalgaz tüketimimiz yarı yarıya düşecek. Bizler doğalgazı dış ülkelerden alıyoruz. Kazandığımızın büyük kısmını Rusya’ya, İran’a veriyoruz. Şuanda dünyada enerjiye ihtiyaç duymadan kendi kendine yeten binalarla ilgili çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.
Enerjinin yenilebilir kaynaklardan yapılması halinde Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olacağını anlatan Uysal, gençlerin de bunu hedeflemesini istedi. Enverder’in amaç ve faaliyetlerinden bahseden Uysal, enerji verimliliği hakkında toplumun her kesimine bilgi aktardıklarını söyledi.
Bursa eski Milletvekili Mustafa Öztürk, enerji verimliliğinin, yaşam standartlarında eksilme olmadan enerjinin azaltılması olarak tanımladı. Türkiye’nin bir senede 60 milyar dolar enerji ithal ettiğini, senelik toplam ihracatının ise 145 milyar dolar olduğunu belirten Öztürk, ülkenin bütçe açığının ise 25-30 milyar dolar civarında olduğunu anlattı. Enerji verimliliğine duyarlı olduğumuzda ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulacağını, bütçe açığının kalmayacağını dile getiren Öztürk, “Bütçe açık vermediği zaman ülkemizde daha fazla yatırım olur. Ar-Ge çalışmalarına daha fazla pay ayrılır. Buluş yapan Türkiye, dünyayla daha fazla rekabet edebilir. Enerji artık dünya için vazgeçilmez bir unsurdur. Enerji verimliliği konusunda toplumun her kesiminde işlemeliyiz. Doğalgazı tamamen dışardan tedarik ediyoruz. Son dönemde Rusya ile yaşanan olayların ardından gazı kesip kesmeyeceği tartışıldı. Enerji ithalatını ve bağımlılığını azaltmak için ülke olarak alternatif enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Araçlarda, binalarda, aydınlatma ve makinelerde enerji tasarrufunu sağlamalıyız. Dört alanda enerji tasarrufu sağlanması halinde 12 adet Keban Barajı enerjisini kurtarmış oluyoruz. Senede 7.5 ile 10 milyar lira arasında tasarruf yapmak demektir” dedi.
Konuşmaların ardından Başkanvekili Abdülkadir Karlık tarafından Mustafa Uysal ve Mustafa Öztürk’e vermiş oldukları katkılardan ötürü hediye takdim edildi. Programın sonunda öğrenciler Merinos Enerji Müzesi’ni gezerek, atölye çalışmalarına katıldı.