Türkiye genelinde 43 milyon kullanıcıya sahip e-Devlet kapısı, her yıl vatandaÅŸlara oturdukları yerden mobil ve bilgisayarlar aracılığıyla milyonlarca iÅŸlem yapılmasına imkan, saÄŸlayarak hem kolaylık hem de zamandan tasarruf saÄŸlıyor. Onlarca iÅŸlemin saniyeler içinde gerçekleÅŸtirilebildiÄŸi uygulama kapsamında toplumun ortalama yüzde 8’ini oluÅŸturan engelli vatandaÅŸlar da unutulmadı. 2015 yılından itibaren yapılan düzenlemeyle engelli vatandaÅŸların da kullanımına uygun olarak faaliyet gösteren uygulama sayesinde, görme ve iÅŸitme engelli binlerce kiÅŸi de uygulamayı düzenli olarak kullanmaya baÅŸladı. GeçtiÄŸimiz günlerde GerçekleÅŸtirilen Engelli ve YaÅŸlılarda Dijital DönüÅŸüm Sempozyumu’nda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, engelsiz e Devlet Uygulaması üzerinden iÅŸitme engelli bir vatandaşın çaÄŸrısına yanıt vererek hizmet dökümü talebini gerçekleÅŸtirmiÅŸti.
ENGELLÄ° KULLANICILARI Ä°ÅžARET DÄ°LÄ° BÄ°LEN ÇALIÅžANLAR KARÅžILIYOR
Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda alınabilmesine imkan saÄŸlayan Engelsiz e- Devlet Uygulaması bu sayede binlerce engelli vatandaşın yüzünü güldürüyor. Engelsiz ÇaÄŸrı Merkezi Projesi ile dezavantajlı vatandaÅŸları, iÅŸaret dili bilen e-Devlet ÇaÄŸrı Merkezi çalışanlarıyla görüntülü olarak görüÅŸme imkanına kavuÅŸturan engelsiz e-Devlet Kapısı uygulaması dahilinde sunulan bilgi ve hizmetler, kullanıcının sahip olduÄŸu cihaz, yazılım ve fiziksel kısıtlamalardan bağımsız olarak en geniÅŸ kullanıcı kitlesine hitap edecek ÅŸekilde hazırlandı.
"HÄ°ZMETLERE EMEK VE ZAMAN KAYBETMEDEN DÄ°ÄžER VATANDAÅžLAR GÄ°BÄ° ULAÅžABÄ°LÄ°YORUM"
Uygulamanın engelli vatandaÅŸların hayatını kolaylaÅŸtırdığını zaman tasarrufu ve konfor saÄŸladığını belirten Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda Uzman Yardımcısı olarak görev yapan Zabit Kılıç, ” Engelsiz e- Devlet’te diÄŸer vatandaÅŸların ulaÅŸtığı tüm bilgilere engelli vatandaÅŸlarda ulaÅŸabiliyor. Bu çalışma bu anlamda faydalı oldu bize. Nasıl ki bir hizmeti normal bir vatandaÅŸ evden çıkmadan alabiliyorsa, engelli bir vatandaÅŸta aynı ÅŸekilde bu hizmetten yararlanma hakkına sahip. En çok talep yine normal vatandaÅŸların talep ettiÄŸi hizmetler oluyor. Çalışan engelliler maaÅŸ bordrolarını sorguluyor ya da askerlik durum belgesine ihtiyacı varsa onu sorguluyor. Araç plakasına yazılan trafik cezasını sorguluyor. Neye ihtiyacı varsa onu sorgulayabiliyor. Ben de engelli birisi olarak hayatımı ÅŸöyle kolaylaÅŸtırdı. 9- 6 çalıştığım için gerekli belgelerimi gerekli kuruluÅŸlardan alma imkanım olmuyor. Bu anlamda e - devlet üzerinden sunulan bir hizmetlere zaman kaybetmeden diÄŸer vatandaÅŸlar gibi ulaÅŸabiliyorum” dedi.
" E- DEVLET ÜZERÄ°NDE 4 BÄ°N 844 HÄ°ZMET VAR"
Uygulama ile bugüne kadar binlerce vatandaşın talebinin yanıtlandığını belirten Türksat BiliÅŸim MüÅŸteri iliÅŸkileri Direktörü. Mustafa Çiçek,”E devlet çaÄŸrı merkezimiz 7 Mayıs 2009 tarihinden bu yana hizmet vermekte. Ä°lk etapta e - devlet sadece normal bireyler tarafından kullanılabiliyordu. Biz daha sonra bu projeyi iÅŸitme engellilerin de kullanabileceÄŸi bir hale getirmek istedik. Sosyal sorumluluk projemiz kapsamında engelli vatandaÅŸlarımızın devlet iÅŸlerini yaparken yaÅŸadığı sıkıntıları görüntülü olarak çaÄŸrı merkezimize iletip görüntülü olarak alacakları ÅŸekilde e-Devlet’te engel yok diyerek 8 Temmuz 2015 tarihi itibariyle devreye aldık. e- Devlet üzerinde 4 bin 844 hizmet var" diye konuÅŸtu.
20 BİN ENGELLİ MOBİL UYGULAMADAN ERİŞİM SAĞLADI
Ä°ÅŸitme engellilerden yıllık 3 bin çaÄŸrı alındığını ve 120 saniyede istedikleri bilgiye ulaÅŸabildiklerini sözlerine ekleyen Çiçek," e- Devlet çaÄŸrı merkezimize ise yıllık bir milyon civarında çaÄŸrı geliyor. Süreç iÅŸitme engelli vatandaşımız çaÄŸrı merkezine görüntülü olarak baÄŸlandıktan sonra yaÅŸadığı sorunla ilgili 120 saniye içinde çözüm saÄŸlanıyor. Normal bireylerin e- devlet üzerinden yapacağı iÅŸ ve iÅŸlemleri iÅŸitme engelli vatandaÅŸlarımız da yapabilir hale geldi.Resmi tatiller ve hafta sonu hariç sabah 8 AkÅŸam 18 saatleri arasında hizmet vermekteyiz. Bu hizmet web üzerinden devreye alındıktan sonra dünyaya baktığımızda ülkemize baktığımızda cep telefonunun çok yoÄŸun ÅŸekilde kullanıldığını gördük. Ä°ÅŸitme engelli vatandaÅŸlar ise normal bireylere göre daha çok mobil kullanıyorlar. Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak 2015 yılında aldığımız hizmeti Temmuz 2018 yılı itibariyle de mobil uygulama üzerinden devreye aldık. Bugüne kadar toplamda 20 bin civarında bir yükleme oldu e - devlette engel yok projemizle ilgili olarak. Ä°nÅŸallah bu hizmeti iÅŸitme engelli vatandaÅŸlarımız kullanır ve kendilerine fayda saÄŸlarlar diye düÅŸünüyorum" dedi.
Engelsiz e-Devlet Kapısı ile engelli bireyler, çaÄŸrı Merkezindeki iÅŸaret dili bilen uzmanlara canlı olarak baÄŸlanıp e-Devlet Kapısı ile ilgili tüm soruları sorarak destek alabiliyor. Bu sistemi kullanabilmek için bilgisayarda kamera ve mikrofon. ve Adobe Flash Player eklentisinin yüklü olması gerekiyor.
(Ä°brahim Berat Yılmaz - Hülya Keklik/Ä°HA)