Gündem

ETÜ laboratuarlarında optik lazerler geliştirilecek

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ETÜ) REKTÖRÜ PROF. DR. BÜLENT ÇAKMAK’IN DANIŞMANLIĞINDA MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ DOKTORA ÖĞRENCİSİ ARŞ. GÖR. RUKİYE AKSAKAL’IN YÜRÜTÜCÜSÜ OLDUĞU "INP TABANLI PASİF MOD KİLİTLİ ÇOK BÖLÜMLÜ DİYOT LAZERLERİN TASARIMI VE ÜRETİMİ" BAŞLIKLI PROJE TÜBİTAK 1002-A HIZLI DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI.

ETÜ laboratuarlarında optik lazerler geliştirilecek
19-01-2023 16:17

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’ın danışmanlığında Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü doktora öğrencisi Arş. Gör. Rukiye Aksakal’ın yürütücüsü olduğu "InP Tabanlı Pasif Mod Kilitli Çok Bölümlü Diyot Lazerlerin Tasarımı ve Üretimi" başlıklı Proje 1002-A Hızlı Destek Programı çerçevesinde destek almaya hak kazandı.


Proje bağlamında çok bölmeli yarı iletken lazerler geliştirerek ultra kısa süreli ve yüksek güçlü optik darbelerin üretilmesi hedefleniyor. Geliştirilen projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Arş. Gör. Aksakallı: “Yüksek güçlü lazerler ile özellikle fiber optik haberleşme sistemlerinde kullanılan tekrarlayıcıların (optik yükselteçler) sayısı azaltılmakta ve böylece optik bilginin dispersiyona uğraması en aza indirilmektedir. Ayrıca kabul edilen proje çalışması ile ülkemizde fotonik ve lazer alanındaki bilgi birikiminin zenginleşmesine, uluslararası düzeyde güncel önemi olan teknolojik konularda rekabet potansiyelimizin artmasına katkıda bulunacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.


Projenin oldukça nitelikli olduğunu belirten Rektör Çakmak ise “Üniversitemizin laboratuvarlarında ülkemize katma değer sağlayacak projeler üretmeye devam ediyoruz. Özellikle savunma sanayimize yönelik yapılan yatırımlara bilimsel bilgi üreterek destek olma gayreti içerisindeyiz. Bu nedenle öğrencimizi tekrar tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER