Gündem

Expo 2016’da çocuklar için bilişim zirvesi

Expo 2016 Antalya, ‘Çocuk ve Teknoloji’ konferansına ev sahipliği yaptı. Konuşmacılar, öğrencilere teknolojinin doğru kullanımı hakkında tavsiyelerde bulunup, teknolojiyi tüketmek yerine üretir hale gelmenin daha fazla fayda sağlayacağı vurgusu yaptı.

Expo 2016’da çocuklar için bilişim zirvesi
09-10-2016 14:22

’Çiçek ve Çocuk’ temasıyla 23 Nisan’dan bu yana çocuklar için çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapan Expo 2016 Antalya’da, ‘Teknolojiye doğan nesil’ konseptiyle ’Çocuk ve teknoloji’ konferansı düzenlendi. Expo 2016 Antalya Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa, çok sayıda öğrenci, veli ve öğretmen katıldı.

ÇOCUKLAR TEKNOLOJİYLE BULUŞTU

Moderatörlüğünü Vatan Şaşmaz’ın yaptığı konferansta teknoloji çağına doğmuş çocukların sosyal medya ile olan ilişkileri farklı yönlerden ele alındı. Konferansın ilk konuşmacısı televizyonculuk geçmişinden gelen birikimle dünyanın en büyük video izleme sitesi Youtube üzerinde kendi kanalını açan Türkiye’nin en büyük youtuberlarından Uras Benlioğlu oldu. ‘Pratik Bilgiler’ isimli kanalında hayatı kolaylaştıran tüyolar, genel kültür, bilgi videoları ve herkesin ilgisini çekecek deneyler yaparak izleyiciyle buluşan Benlioğlu, 16 yaşında internetle tanışan biri olarak internet ve sosyal medyayı keşfetme sürecini eğlenceli bir dille anlattı.

İNTERNETİ YARARLI HALE GETİRMEK

Televizyonculuk kariyerinden sonra geleceğin internette olduğunu anlayarak Youtube kanalını kurduğunu söyleyen Benlioğlu, internet olmadan geçen çocukluğunda neler yaptıklarını ve arkadaşlarıyla nasıl vakit geçirdiğini de anlattı. Benlioğlu, "Bundan sonra hayatımda interneti nasıl daha fazla ve yararlı şekilde kullanırım?" sorusunu herkesin kendine sorması gerektiğini belirtti. Benlioğlu internet fenomeni olmak isteyen çocuklara ise "Gerçek olun. Kendiniz gibi olun" tavsiyesinde bulundu.

SOSYAL MEDYA TÜKETİMİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Konferansın bir diğer konuşmacısı olan Rachel Araz ise üniversitede gördüğü görsel iletişim tasarımı eğitimini dijital dünyada nasıl kullandığını anlattı. Araz, hobi olarak açtığı moda bloğunu nasıl geliştirdiğini de dinleyicilerle paylaştı.

"Değişime açık ve sürdürülebilir bir kültüre sahip olun" tavsiyesinde bulunan Araz, bu işle ilgilenenlere teknolojiyi takip ederek, insanların hayatlarındaki bir boşluğu dolduracak yenidünya işleri oluşturabileceğini ifade etti. Sosyal medya danışmanlığı ve içerik editörlüğü yaptığını anlatan Araz, sosyal medyanın insanların karar verme ve satın alma taleplerini de yakından etkilediğine dikkat çekti.

İNTERNETTE KURUMSALLIK

Araz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanların yüzde 95’i markasının mutlaka internet ortamında kurumsal olarak yer almasını istiyor. Herhangi bir ürün ya da servis hizmeti satın almadan önce bunu mutlaka Google’da aratıyor. Bir sucunun bile artık internet hesabı var ve bu sayede katbekat daha fazla para kazanıyor. Görünür olmak başarısız olmaktan bile daha önemli bir hal aldı."

ÜRETMİYORUZ, TÜKETİYORUZ

Habitat derneğini temsilen konferansa katılan İsmail Metin ise teknoloji ve çocuk ilişkisini ele aldı. Habitat Derneği’nin 25 ilde sürdürdüğü "Minik Parmaklar Geleceği Kodluyor" projesini anlatan Metin, "Türkiye, dünyanın en çok Facebook kullanan ülkesi olmasına rağmen bilgi teknolojisi üretimi noktasında ise dünyadaki payımız binde 8. Üretemiyoruz sürekli tüketiyoruz" ifadesini kullandı.

SPOR DALI OLARAK E-SPOR

Konferansta çocukların son dönemde büyük ilgi gösterdiği online oyunlar konusunda yaptığı girişimle yepyeni bir soluk getiren Doğan Dirim sunum yaptı. "Espor" konusunda bilgiler veren Dirim, 2020 olimpiyat oyunlarında Espor’un bir spor dalı olarak yer alması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Espor yapan oyuncuların büyük bir bölümünün üniversite öğrencisi olduğuna dikkat çeken Dirim, bilgisayar oyunu oynamanın asosyal olmak anlamına gelmediğini ifade etti.

TEKNOLOJİYE PEDAGOG BAKIŞI

Neredeyse doğar doğmaz cep telefonu, bilgisayar gibi cihazlarla tanışan çocukların teknolojiyle olan bağı uzman bir pedagog gözüyle de ele alındı. Pedagog Seçil Özcan, çocuk yaşta teknoloji kullanımının zeka gelişimi üzerindeki etkilerini anlattı. 1999-2014 yılını kapsayan bir araştırma sonucuna göre 12 yaş çocuklarının 15 yılda zeka gelişiminin yüzde 40 oranında gerilettiğini açıkladı ve düşünce becerilerinin gerilediğini söyledi.

DİKKAT SÜREMİZ 15 SANİYE

"Bilgisayar sadece görsel algıyı geliştirir" diyen Özcan, akıl yürütme, planlama becerisinin ise okuyarak gelişeceğini söyledi. Özcan, Türkiye’de 6 kişiye bir kitap düştüğünü ifade ederek, ilkokul çocukları arasında dikkat süresinin yalnıza 15 saniye sürdüğüne dikkat çekti. Özcan, "Balığın bile dikkat süresi 9 saniye. Derslerin 45 dakika olduğu bir ülkede bu kabul edilemez bir durum" dedi. Özcan, teknolojinin araştırmak ve üretmek için kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.

ŞAKAYIK HEDİYESİ

Konuşmaların sonunda Expo 2016 Antalya Genel Sekreter Yardımcısı Mücahit Şengül, konuşmacılara ipek kozasından şekillendirilen EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeği şakayık hediye etti.

(İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER