Eğitim

FÜ’de 6’ncı Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı düzenlendi

Elazığ’da türk dil kurumu ve fırat üniversitesinin ortaklığıyla 6’ıncı türkiye türkçesi ağız araştırmaları çalıştayı gerçekleştirildi

FÜ’de 6’ncı Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı düzenlendi
05-10-2023 13:08

Elazığ’da Türk Dil Kurumu ve Fırat Üniversitesinin ortaklığıyla 6’ncı Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı gerçekleştirildi.


Fırat Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleştirilen çalıştay, açılış konuşmalarıyla başladı. Gün boyu devam edecek çalıştaya, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, TDK Başkan Yardımcısı Doktor Ömer Gök, Türk Dil Kurumu Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Başkanı Prof. Dr. Leyla Karahan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Türk Dil Kurumu ve FÜ ortaklığında düzenlenen 6’ncı Uluslararası Ağız Araştırmaları Çalıştayında konuşan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, “Türk Dili bugün 250 milyondan fazla konuşanı, yaşayan 21 yazı dili ve Çin’e kadar uzanan geniş kullanım coğrafyasıyla dünya dilleri arasında çok önemli bir yere ve konuma sahiptir. Türkiye Türkçesi ağız araştırmaları, bu çeşitliliği incelemek ve anlamak açısından çok önemlidir. Bu alandaki araştırmalar özellikle yerel ağızların korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca bu ağızların tarihsel gelişimlerini izlemek Türk Dilinin gelişimini anlamak için de çok önemlidir. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan insanlar kendi yerel ağızlarıyla konuşur ve bu ağızlar ana dil Türkçe’nin çeşitli varyantlarını içerir. Bu varyantlar kelime daracığı, telaffuz farklılıkları ve dil bilimsel yapılar açısından farklılık gösterir” dedi.


Ağız çalıştaylarının dört senede bir düzenlenen Türk Dil Kurultaylarıyla beraber Türk Dil Kurumunun geleneksel haline gelmiş toplantılarından olduğunu belirten Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Gök, “Önceki yıllarda Şanlıurfa, Kars, Sakarya, Edirne ve Adana’da bu çalıştaylar icra edilmiştir. Cumhuriyetin 100’üncü yılını idrak ettiğimiz 2023 yılında çalıştayımızı Elazığ’da aziz şehrimizde Fırat Üniversitesi işbirliğiyle yapmaktan büyük memnuniyet duymaktayız. Geçtiğimiz hafta malumunuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk riyasetinde Dolmabahçe Sarayında toplanan 1’inci Türk Dil Kurultayının açılış günü olan 26 Eylül Dil Bayramını kutladık. Bugün ise 5 Ekim yani 10 gün süren 1’inci kurultayın kapanış günü aynı zamanda Türk Dil Kurumu bünyesinde kurulan 6 koldan biri olan derleme kolunun kuruluş yıl dönümüdür. Ağız çalıştayımızın bu tarihe gelmesi günümüze ayrı bir anlam katmıştır” ifadelerini kullandı. ’’Cumhuriyetimizin 100. yılında bu toplantıyı gerçekleştirmek istedik’’


Türk Dil Kurumu Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Başkanı Prof. Dr. Leyla Karahan ise ’’Türkiye Türkçesi ağızları alanında çalışma yapan siz değerli meslektaşlarımla Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bir araya gelmekten Türk Dil Kurumu Ağız Araştırmaları Bilim Uygulama kolu olarak çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu toplantının bizlere elbette kazançları olacak. Bu alanda çalışmaya başlayan arkadaşlar yeni bilgiler öğrenecek o bakımda bu çalıştay mutlaka hepimiz için yararlı ve kazançlı olacak. Bu çalıştayda sunulan bildirilere eleştirilerle katkıda bulunmak eklemelerle katkıda bulunmak bilim adına son derece yararlı olacaktır. Türk Dil Kurultayı bu çalıştayları 15 yıldır yapıyor. 2008 yılında ilk çalıştay Şanlıurfa’da yapılmıştı bu zamana kadar 5 tane yapmıştık 6’ncısını daha çabuk yapmak istiyorduk ama bazı sıkıntılar ortaya çıkınca ara vermek zorunda kaldık. Biliyorsunuz, salgın hepimizi çok etkiledi böyle bir ortamda yüz yüze gelmemiz zaten mümkün değildi. Her faaliyet çevrimiçi yapıldı bizde yüz yüze gelmek istediğimiz için faaliyetleri ertelemek zorunda kaldık. Cumhuriyetimizin 100. yılında bu toplantıyı gerçekleştirmek istedik. Deprem girdi başka sıkıntılar oldu ama çok şükür bugüne ulaştık. Bilindiği üzere Türk Dil Kurumu, bilimsel faaliyetlerini komsiyonlar ve kollarla yürütüyor. Ağız araştırmaları bilim kolu da bunlardan birisidir. Ağız araştırmalarını yapanlar teorik çalışmalara son derece ihtiyacımız var. Dünyada neler yapılıyor bunlardan haberdar olmamız gerekiyor” cümlelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER