Gündem

Gördüğü manzara ile şaşkına döndü

Osmaniye'de bir bal üreticisinin kovanından çıkan balın renginin kırmızı olması görenleri şaşırtırken, bal tahlil için laboratuvara gönderildi. Üretici Eser: "Böyle bir durumla ilk defa karşılaştım. Kovandaki 6 çıta balın tamamı kırmızı. Diğer kovanlar ise normal renkte"

Gördüğü manzara ile şaşkına döndü
21-12-2015 19:05

Osmaniye'de bir bal  üreticisinin kovanında çıkan balın renginin kırmızı olması görenleri şaşırttı. Üretici Şahin Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yıldır  Osmaniye ve civarındaki yaylalarda bal ürettiğini belirterek, bu yılki üretiminde  ise daha önce hiç görmediği bir olayla karşılaştığını ifade etti. Sahip olduğu 45 bal kovanından birini açtığında gördüğü manzara  karşısında şaşkınlık yaşadığını aktaran Eser, "O kovandaki arıların kırmızı  renkte bal ürettiği gördüm. Böyle bir durumla ilk defa karşılaştım. Kovandaki 6  çıta balın tamamı kırmızı. Diğer kovanlar ise normal renkte. Bal ve peteğinden  aldığım bir parçayı balcılıkla uğraşan arkadaşlara gösterdim, onlar da bu renkte  balı daha önce görmediklerini söyledi " dedi. Eser, durumla ilgili Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğüne bilgi  verdiğini, yetkililerin kovanların bulunduğu bölgeye giderek çevrenin bitki  yapısını incelediğini ve baldan numune aldığını bildirdi.

"BU RENKTE BALLA İLK DEFA KARŞILAŞTIM"

Osmaniye Arıcılar Birliği Başkanı Emin Gaffaroğlu da bu renkte balla  ilk defa karşılaştığını belirtti. Yörenin bitki çeşitliliğinin oldukça zengin olduğunun altını çizen  Gaffaroğlu, "Bu renkte, bu tatta ve reyhada bir bala ilk kez rastlıyoruz.  Arıların nereye uçtuğunu bilmiyoruz. İlk gözlemlerimize göre güzel bir bala  benziyor. Renk tat, koku bakımından oldukça farklı. Arılar, 6 kilometreye kadar  güzergahta, çiçek özü, meyve ya da tatlı sıvıdan beslenirler. Kesin sonuç tahlil  neticesinde ortaya çıkar" diye konuştu.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise bal  ve petekten alınan örneklerin analize gönderileceğini, çevredeki bitkilerden  örnek alınarak konunun araştırıldığını ifade etti. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ), Mühendislik Fakültesi Gıda  Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Bozdoğan da baldaki bu derecedeki  renk koyuluğunun nadir görülebilen bir durum olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Tüm gıda maddelerinde olduğu gibi bal rengini pigmentlerinden alır.  Baldaki kırmızılığın, turuncu renk pigmenti "karoten" ve kırmızı renk veren  "likopen" pigmentleri yüksek sıvı taşımasından kaynaklanıyor. Ayrıca PH değerinin  düşük, asit oranının yüksek olması renkte koyuluğun artmasına yol açar. Söz  konusu balda asit oranının fazla olması kırmızı renk pigmentlerinin yüksek olduğu  görüşünü destekliyor. Laboratuvarda renk maddeleri ve polen yapısının incelenmesi  sonucunda kesin sonuç ortaya çıkar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER