Grip virüsünün başta ağız ve boğaz olmak üzere solunun yollarına yerleşerek çoğaldığına dikkat çeken Akdur, "Hücrelerde çoğaldıktan sonra tekrar iç derinin yüzeylerinden dışarı çıkarak salya ve tükürüğe karışıyor. Diğer insanlara virüs içeren bu salya ve tükürükle bulaşıyor" dedi.
Virüsün insanlara nasıl bulaştığının bilgisini veren Akdur, şöyle konuştu:
"Virüs hapşırık ve öksürükle etrafa yayılan salya ve tükürüğün diğer sağlıklı insanlara bulaşması ile yayılıyor. Bunun dışında öksürürken ya da hapşırırken eli ile ağzını burnunu kapatan hastaların eline bulaşan salya ve tükürüğün tokalaşma sırasında diğer insanların eline bulaşması oradan da ağza ve burnuna atlaması yoluyla da geçiyor. Salya ve tükürükteki virüslerle kirletilmiş ellerin kapı kolu telefon ve asansör düğmesi gibi yerlere dokunulması ile buraların virüslerle kirlenmesi ve buralara dokunan sağlam insanların eline oradan da ağzına burnuna atlaması yoluyla yayılıyor. Son olarak virüs hasta insanların diğer insanları öperek, virüslü salya ve tükürüğünü sağlam insana bulaştırmasıyla geçiyor."
"GRİP GEÇİREN İNSANLAR SOKAĞA ÇIKARKEN TIBBİ MASKE TAKMALI"
Gribin yayılmasını önlemenin en kestirme ve kesin yolunun grip geçiren insanların salya ve tükürüğünü diğer insanlara bulaştırmaması olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Akdur, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bunun en doğru yolu grip geçiren insanların sokağa çıkarken tıbbi maske takmasıdır. Grip enfeksiyonu ateş ve ağrılar başlamadan birkaç gün önce başlıyor ve enfekte insanlar bu dönemde de virüs yayıyorlar. Bu nedenle de insanlar kesinlikle eline hapşırmamalı. Onun yerine koluna hapşırmalıdır. Böylece elini kirleterek etrafa virüs yaymamış olurlar. İnsanların kendisini korumasının en kestirme yolu da sokakta iken kesinlikle elini ağzına burnuna götürmemesi ve her fırsatta elini güzelce yıkamasıdır."