Hatay
AA muhabiri, Güney Kore'den gelen arama kurtarma ekibinin Hatay'ın Antakya ilçesindeki arama kurtarma çalışmalarını ve konakladıkları çadırlara yazdıkları mesajları derledi.
" Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin ardından Türkiye'ye gelen Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Kalkınma İşbirliği Direktörü Won Do Yeon başkanlığındaki 121 kişilik ekibin Türkiye'deki çalışması, aynı zamanda Güney Kore'nin bugüne kadar yurt dışındaki en büyük arama kurtarma operasyonu olarak kayıtlara geçti.
8 Şubat'ta Gaziantep Havalimanı'na inen Güney Koreli arama kurtarma ekibi kara yoluyla Hatay'ın Antakya ilçesindeki Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi'ndeki konaklamanın ardından 9 Şubat'ta arama kurtarma operasyonuna başlayarak, ilk gün Ali Wuslu, Mahmut Tütüncü, Ruz Tütüncü, Rawa Tütüncü ve Abdüsselam Alsavaş'ı enkaz altından kurtardı.
11 Şubat'ta arama kurtarma çalışmalarına devam eden ekip, Ümit Gülçiçek'i ve Bekir Doğu ile annesi Emine Doğu'yu da enkazdan sağ çıkardı.
15 Şubat'a kadar enkazlarda arama kurtarma çalışmalarını sürdüren ekip bölgeden ayrılmadan önce konakladıkları çadırlara duygusal mesajlar yazdı.
Arama kurtarma ekipleri çadırlara, Korece, Ä°ngilizce ve Türkçe "Güçlü Kal Türkiye", "Biz yabancı deÄŸiliz, Kore-Türkiye kardeÅŸ ülke", "Sevgili Türkiye, sıkıntı içinde umuda, harabelerdeki mucizelere inanıyorum", "Ailelerini kaybeden Türkiye halkına: Bir kiÅŸiyi daha kurtaramadığım için üzgünüm", "Türkiye’nin hızlı toparlanması için dua ediyoruz", "KardeÅŸ ülke Türkiye", "TeÅŸekkürler abi", "Daima sizinle beraberiz", "Türkiye kardeÅŸ ülkemiz. Daha çok yardım edemediÄŸimiz için üzgünüm ve acı bir durumda bizi karşıladığınız için teÅŸekkür ederim, unutmayacağım", "KardeÅŸ ülkemiz Türkiye'de meydana gelen depremin acısını paylaşıyoruz ve baÅŸsaÄŸlığı diliyoruz" gibi ifadeler yazdı.
Güney Kore arama kurtarma ekibinin yarın ülkelerine dönmesi planlanıyor.
121 kişilik arama kurtarma ekibine 4 özel eğitimli arama kurtarma köpeği de eşlik etti
Güney Kore'den Türkiye'ye gelen 121 kişilik arama kurtarma ekibine 4 özel eğitimli arama kurtarma köpeği de eşlik ediyor.
Güney Kore arama kurtarma ekibinin beraberindeki 6 yaşındaki Tobaek, 4 yaşındaki Haetae ve 6 yaşındaki Tori isimli köpekler, kurtarma çalışmaları sırasında, çevredeki cam ve metal parçaları nedeniyle ayaklarından yaralanmış, tedavileri alandaki Güney Koreli ekipler tarafından yapılan köpekler, bandajlarla çalışmalara katılmaya devam etmişti.
Köpeklerin yaralarına rağmen arama kurtarma operasyonlarında yer alması sosyal medyada yoğun şekilde paylaşılmıştı.
Güney Koreli arama kurtarma ekibi, Hatay'da bugüne kadar 8 kişiyi enkazdan kurtarırken 19 kişinin cansız bedenine ulaştı.
Güney Kore Devlet Başkanı tüm kaynakların seferber edilmesini istemişti
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bu alandaki mevcut tüm kaynakların seferber edilmesi talimatı vermişti.
Devlet Başkanlığı Sözcüsü Lee Do-woon, depremlerin ardından başlatılan yardım çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti:
"Yoon, 'kanla pekiştirilmiş müttefik ve kardeş millet' olarak Güney Kore'nin, Türkiye'nin depremin ardından toparlanmasına yardım etmek için herkesten daha istekli olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin şu an en çok ihtiyacı olan şeylerin çadır, ilaç, tıbbi malzeme ve elektrik ekipmanı olduğunu kaydeden Yoon, dışişleri, savunma, sanayi bakanlıkları da dahil tüm bakanlıklara mevcut tüm kaynaklarını seferber etmelerini ve en yüksek sayıda yardım malzemesi sağlamalarını ve önlemlere ilişkin Türk tarafıyla hızlı bir şekilde görüşmelerini istediğini belirtti."
Sözcü Lee, Yoon'un Türkiye'nin aldığı yardımların, sadece acil durum malzemelerinden oluşmadığından, depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşasına da destek verildiğinden emin olunması için her bakanlıkta yardımlardan sorumlu bir birim kurulması talimatı verdiğini aktarmıştı.
"Kanla pekiştirilmiş müttefiklik" Kore Savaşı ile başladı
Kore Savaşı, 25 Haziran 1950'de Kuzey Kore'nin Güney Kore'yi işgal etmesi üzerine başladı.
Çin ve Sovyetler Birliği Kuzey Kore'ye, ABD önderliğindeki Birleşmiş Milletler (BM) de Güney Kore'ye savaş boyunca destek verdi.
BM Güvenlik Konseyinin (BMGK), BM güçlerini, Kuzey Kore işgalini sonlandırmak için Kore Yarımadası'na göndermeye onay vermesi üzerine Türkiye de BM tarafında savaşa katılma kararı aldı.
Tuğgeneral Tahsin Yazıcı emrindeki 1. Türk Tugayı, 17 Eylül 1950'de Hatay'ın İskenderun Limanı'ndan yola çıktı ve 12 Ekim 1950'de Pusan Limanı'na vardı.
Türkiye'den Pusan Limanı'na tugayların gelebilmesi için gemiyle en az 30 gün yol alınması gerekiyordu. Bu limana gelen Türk askerleri, hazırlıkların ardından 21 Kasım 1950'de bugün Kuzey Kore tarafında olan Kunuri'ye ulaştı.
Güney Kore Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, savaşa 21 bin 212 askerle toplamda 4 tugay ile katılan Türkiye, asker sayısı bakımından Kore Savaşı'na katılan 16 ülke arasında 4. sırada yer aldı.
Kore Gazi Bakanlığının kayıtlarına göre, cephede hayatını kaybeden 700'ü aşkın askerle yaralanıp cepheden ayrıldıktan sonra vefat eden ve kaybolanlar da dahil Türkiye, Kore Savaşı'nda 900'ü aşkın şehit verdi. Türkiye, en fazla şehit veren 3. ülke oldu.
O zaman açılan Ankara Okulu'nu ve Türk askerinin fedakarlıklarını unutmayan Güney Kore halkı, Türk halkını "kan kardeşi" olarak nitelendiriyor.