Sağlık

Hareketsiz olanları bekleyen hastalık: Vertigo

Kalp damar, iskelet ve kas yapısı üzerinde olumsuz etkiler yaratan hareketsiz yaşamın kulağın denge yapısını bozarak vertigoya yol açtığı açıklandı. Uzmanlara göre vertigoya en çok şoförler ve büro çalışanları yakalanıyor.  

Hareketsiz olanları bekleyen hastalık: Vertigo
12-06-2015 13:24


Uzun süre hareketsiz kalmanın ve tek yöne bakmanın kulağın denge yapısını bozduğu ve vertigo’ya (baş dönmesi) yol açabildiği belirtildi. ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Uğur Çerçi, şoförler ve büro çalışanları gibi hareketsiz iş yapan kişilerin vergito’ya yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu söyleyerek, bu mesleklerde çalışan ve baş dönmesi şikayeti olan kişilere kafein içeren yiyecek ve içecekleri tüketmemelerini ve yarım saatte bir baş boyun hareketleri yapmalarını önerdi.

Dr. Çerçi, iç kulaktaki denge kanallarındaki kristallerin sirkülasyonunun bozularak birikmesi, nörolojik rahatsızlıklar, boyun fıtığı veya kireçlenmenin vertigo’ya yol açabileceğini söyledi. Hareketsizlik nedeniyle kulaktaki minerallerin çökme yaptığını belirten Çerçi, “Hasta bir sabah şiddetli baş dönmesinden yakınır, yataktayken dahi başını çeviremediğinden bastığı yerin ayaklarının altından kayıyormuş gibi hissettiğini söyler. Kulağa bağlı oluşan Vertigo’da hastalar çok şiddetli bir tabloyla doktora başvururlar. Ancak ilk müdahalenin ardından hızlı bir iyileşme sağlanır” diye konuştu.

Hastalığı ilaçla veya bazı egzersizlerle tedavi edebildiklerini belirten Dr. Çerçi, vertigo hastası bir şoförün baş dönmesine bağlı aracının hakimiyetini kaybederek kaza yapabileceğini, yine baş dönmesine bağlı hastaların düşerek kafa travması geçirebileceğini kaydetti. Dr. Çerçi, “Uzun süre araç kullanan şoför yarım saatte bir baş boyun hareketleriyle kulak kanalındaki sirkülasyonu sağlayabilir. Yine ofis çalışanları yarım saatte bir aynı boyun hareketlerini yapabilir, ofisin içerisinde bir iki tur atabilir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER