Ekonomi

Hasadı başladı! Dünyaya satıyoruz

Üretim miktarı ile dünyada ilk sırada yer aldığımız defne yaprağının sistemli bir şekilde toplandığı yerlerden biri olan Osmaniye’nin Kadirli İlçesi’nde hasat çalışmalarına başlandı.

Hasadı başladı! Dünyaya satıyoruz
19-11-2015 18:37

Adana Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı kadirli İşletmesi sorumluluk bölgesindeki toplam 13 köyde, 12 bin hektar alandaki defne üretimi ile ilgili bilgi veren İşletme Müdürü Zafer Kızıl, eylül - mart ayları arasında üretimi yapılan defne sürgününün 7 köyde devam ettiğini söyledi. Bir ton defnenin ortalama 800 TL’ye satıldığını belirten Zafer Kızıl şu bilgileri verdi:


"Odun Dışı Orman Ürünleri hasılat planına göre tarife bedeli ile orman köylüsünün istifadesine sunulan defne adeta ’define’ gibi görülüyor. Orman köylümüz bu işin çok karlı olduğunu, hatta çiftçilikten daha çok para kazandıklarını belirtiyorlar. Defne sahalarına kendi bahçeleri gibi sahip çıkıyorlar. 2015 yılında şu ana kadar 2 bin ton defne üretimi yapılmış olup, yıl sonuna kadar 3 bin ton defne üretimi yapılması hedeflenmektedir. "

DÜNYA İHTİYACININ ONDA DOKUZU TÜRKİYE’DEN

Odun dışı orman ürünü olarak kabul edilen defne yaprağı, başta ilaç sanayi olmak üzere gıda, kimya, boya, kozmetik gibi birçok alanda kullanılıyor. Türkiye defne yaprağı üretiminde 9 bin ton ile dünyada birinci sırada yer alıyor ve tüm dünyadaki ihtiyacın yüzde 95’ini karşılıyor. Tüm dünyadaki üretim miktarı ise 10 bin ton. Ülkemiz ayrıca haşhaş, kekik ve adaçayı üretiminde de aynı sırada yer alıyor.

YEREL SABUNU VAR

Hatay, Gaziantep, Osmaniye ve Adana bölgesinde, defne yaprağından üretilen sabunlar büyük ilgi görüyor. Endüstriyel olduğu kadar evlerde de bu bitkinin yağı ile yapılan sabunlar ailelerin hem kendi ihtiyaçları için kullanılıyor, hem de satılıyor.

Defne yaprağı balık ve tavuk eti yemeklerinde de kullanıldığı gibi, kurtlanmaması için bulgur ve pirinç torbalarına da konuluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER