Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Gedikli, küresel ekonomi ve 4. Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temaslarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti kapsamında 25 büyük şirketin yöneticileriyle yapılacak toplantıda 1 milyar doların üzerinde yatırım alınmasının hedeflendiği belirten Gedikli, "Dünyanın her yerine ülkemiz adına yaptığı seyahatlerde ’ekonomik akıncılar’ olarak adlandırdığımız iş adamlarını beraberinde götüren Sayın Erdoğan’ın, Türkiye’nin turizmden kaynaklanan kayıpları telafi amaçlı yeni pazar arayışında olan iş dünyasına katkısı ve siyasi istikrarımız, dinamik nüfusumuz büyümemizin garantisidir" dedi.
"TÜRKİYE’NİN DIŞ FİNANSMAN SORUNU OLMAYACAK"
Türkiye’nin "yumuşak karnı" olan dış finansmanın bu yıl ekonomiyi zorlayabileceğine işaret eden Gedikli, "Dış finansman zorlayınca da içerde para politikasının eli, biz istesek de pek rahatlamayabilir hatta bir noktada sıkılaşma gereği doğabilir. Yani yine enseyi karartan ve ’faizler düşüş trendine geçmeli’ dediğimiz bir dönemde somut değil soyut ve karamsar yorumlar var, Türkiye’nin dış finansman sorunu olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.
2015 yılında bireysel emeklilik verileri ile yatırım fonlarının toplam hisse pozisyonunun 8,6 milyar TL olarak gerçekleştiğini hatırlatan Gedikli, "Uzun vadede kurumsal yerli yatırımcıların paylarının artması Borsa İstanbul’u global dalgalanmalara karşı daha korunaklı hale getiriyor. Türkiye ekonomisini olumlu etkileyen jeopolitik risklerde önemli ölçüde azalma meydana gelmiştir. FED’in faiz artırımlarını ötelemesi ve ABD dolarındaki yükselişin hız kesmesine paralel, gelişmekte olan ülkelerde yerel para cinsi tahvillere ilgi artıyor" ifadelerini kullandı.
Eski Yunanistan Ekonomi ve Finans Bakanı Panantoniou’nun, "Dünyanın geri kalanından korkmayan bir ülke. Genç ve dinamik bir popülasyonu var. Son derece parlak girişimcilere sahipsiniz. Jeopolitik konumunuzu da düşünecek olursanız global bir ekonomide başarılı olmanız için tüm bileşenler orada bulunuyor zaten" yönündeki Türk ekonomisine övgü dolu ifadelerini hatırlatan Gedikli, "Bu uzun vadedeki olumlu faktörleri dışarıdan bakan görüyor fakat içeride bunları görmek bazılarının işine gelmiyor" dedi.
"KÜRESEL YAVAŞLAMA FED’İ DÜŞÜK FAİZ OYUNUNU SÜRDÜRMEYE ZORLAYACAK"
Gedikli, FED’in karşısında Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası’nın ekstra likidite sağladığı için bir dengeleme bulunduğunu vurgulayarak, "Küresel yavaşlama FED’i düşük faiz oyununu sürdürmeye zorlayacak. O nedenle artık FED ile ilgili etkiler bizim piyasamızda daha az olur diye düşünüyorum. Türkiye, 2003’te başlayan bir makro reform süreci yaşadı. Özellikle kurumsal alt yapıların sağlamlaştırılmasında, kayıt dışılığın azaltılmasına kadar birçok başarı hikayesinin temelinde bu var. Bugün bizim mikro reformlara ihtiyacımız var. Mesela çalışma saati esnekliği gibi ki bununla ilgili çalışmalar mevcut. Bunların bizi bundan sonraki dönemde çok iyi bir yere taşıyacağını düşünüyorum" açıklamalarında bulundu.
(İHA)