YaÅŸam

Helenistik döneme ait tapınak gün yüzüne çıkartılıyor

Helenistik dönemin tapınak merkezi olarak bilinen Komana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları 13. yılına girdi.

Helenistik döneme ait tapınak gün yüzüne çıkartılıyor
26-07-2022 17:07

Tokat Niksar kara yolu YeÅŸilırmak nehri yanında bulunan antik kentte kazı çalışmaları yeniden baÅŸladı. Kazı çalışmalarında Helenistik Dönemde Ana Tanrıça olarak nitelendirilen Ma’ya ithafen yapılmış olan mabetin gün yüzüne çıkartılması hedefleniyor. Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi YerleÅŸim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi ve Kazı Heyeti BaÅŸkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, aynı zamanda bir ticaret merkezi olarak da kullanılan Komana Tapınak Devletinde 6 bine yakın hizmetkarın çalıştığı söyledi.

Erken Tunç dönemine kadar tarihe ışık tutacak

Komana Antik Kentinin Helenistik ve Roma dönemlerinde Romalılar açısından önemli bir kutsal merkez olduÄŸuna dikkat çeken Erciyas, “Komana, Anadolulu bir tanrıça olan Ma’ya adanmış. Helenistik dönemden itibaren bir ziyaret merkezi diyebiliriz. Hem festivallerin düzenlendiÄŸi, hem de ticaretin canlandığı bir yerleÅŸim olarak dikkat çekiyor. Kazı çalışmalarını da bu kutsal merkezi ortaya çıkarmak üzere baÅŸlattık. Kutsal mabetle ilgili doÄŸrudan doÄŸruya tapınak yapısını henüz ortaya çıkarmadık. Ama hamam tepe denilen merkezinde yer alan tepede çok katmanlı bir yerleÅŸim ortaya çıkarmaktayız. Geç Osmanlı döneminden baÅŸlayarak derinlere doÄŸru indikçe erken Tunç’a kadar ulaÅŸan bir katmanlaÅŸmamız ve yerleÅŸim tarihçemiz var” dedi.

Arkeolojik bulgularına katkı sağlayacak

Kazı çalışmalarının Karadeniz çevresindeki tüm ülkelerin arkeolojik bulgularına katkı saÄŸlayacağına dikkat çeken Erciyas, “Özellikle Balkanlar’la da iliÅŸkileri olduÄŸunu bu bölgenin erken Tunç’tan itibaren biliyoruz. Ama tabii en önemlisi Tokat’a saÄŸlayacağı katkı ve buradaki toplum bilincini, kültürel miras bilincini arttıracak veriler” diye konuÅŸtu.
Erciyas, bu sene yapılacak kazı çalışmalarında iki hedefleri olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Bunlardan bir tanesi geçen yıl garnizon olduÄŸunu anladığımız veya öngördüÄŸümüz yapının daha detaylı ortaya çıkarılması. Ä°kincisi de yine Roma dönemine ait. Geçen yıl içerisinden kılıç gelen üçüncü yüzyıl yapısı yangın geçirmiÅŸ bir bina. Bu binanın içerisinde de çalışmalarımızı derinleÅŸtirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER