Yaşam

İftarda ne pişirsem?

İftarda ne pişirsem telaşesi hiç bitmez. Geleneksel Türk mutfağı lezzetleri ile hazırlanan iftar sofraları hem göze hem de mideye hitap ediyor.

İftarda ne pişirsem?
21-06-2015 18:03

İşte Ramazan iftar menüsünün 4. gün listesi…

İFTARDA NE PİŞİRSEM?/ FOTO GALERİ

Domates Çorbası Tarifi
Görüntüsü, kokusu ve rengiyle iştah açan, yapımı ve hazırlanışı son derece pratik, bir o kadar da lezzetli ve besleyici bir çorba olan domates çorbası, özellikle yaz mevsiminin kıpkırmızı domatesleriyle daha da enfes olacak.

Malzemeler:

5 adet olgun ve iri domates
2 çorba kaşığı tereyağı
1 dolu çorba kaşığı un
1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
5 su bardağı su
1-2 bardak süt
Tuz
Kaşar peynir rendesi
Yapılışı: Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin yahut rondodan geçirin. Tencerede tereyağını eritin, üzerine unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Rendelediğiniz domatesleri de ekleyin ve kavurmaya devam edin. Yaklaşık 3 dakika kadar domatesleri kavurun ve salçayı ekleyin. Bu şekilde 1 dakika kadar daha kavurun ve üzerine süt ve suyu ekleyin. Önce bir taşım kaynatın, sonra ocağın altını kısıp 15 dakika daha pişirin. Tuzunu ekleyin, ocağın altını kapatın ve el blender’ı yardımıyla çorbayı pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırın. Kaselere aldığınız çorbanın üzerini rende kaşarla süsleyip servis edin.

Çökertme Kebabı Tarifi
Bodrum’un Çökertme yöresine ait nefis bir lezzet olan çökertme kebabı, patatesle etin mükemmel uyumuna iyi bir örnek teşkil ediyor. Görüntüsü de en az tadı kadar güzel olan çökertme kebabı, damak zevkinizi taçlandıracak bir yöresel yemek.

Malzemeler:

3 adet patates
250 gram dana eti
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet ufak soğan
Sarımsak
Yoğurt
Tuz, karabiberi kekik, kimyon
Yapılışı: Dana etini jülyen doğrayın. Düşük ısıda suyunu salıp çekene kadar pişirin. Tavaya 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyip pişirmeye devam edin. Suyunu çekince 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyin ve iyice pişene kadar kavurmaya devam edin.

Diğer tarafta kabuklarını soyup yıkayıp kuruladığınız patatesleri, rendenin en iri delikli kısmıyla rendeleyin. Bir kağıt peçeteye suyunu süzdürün ve kızgın yağda patatesleri kızartın.

Servis tabağına patatesleri alın, üzerine dilediğiniz miktarda sarımsaklı yoğurt ekleyin, onun da üzerine pişen dana etlerini dizin  ve servis yapın. Arzuya göre salçalı sos hazırlayıp etleri koymadan evvel yoğurdun üzerine salçalı sos da gezdirebilirsiniz.

Bulgur Pilavı
Bulgur pilavı, et yemeklerinin yanına en çok yakışan destekleyici yemeklerden biridir.

Malzemeler:

1 kase dolusu iri pilavlık bulgur
2 adet domates
2 adet sivribiber
1 adet soğan
2 su bardağı sıcak su yahut et veya tavuk suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz, kuru nane
Yapılışı: Soğanın kabuklarını soyun incecik doğrayın ve zeytinyağında kavurun. Soğanlar biraz yumuşayınca küçük küçük doğradığınız sivribiberleri ekleyin ve karıştırarak kavurmaya devam edin. Biberler de yumuşayınca kabukları soyulup küp şeklinde doğranmış domatesleri ekleyin ve kavurun.

Yıkayıp süzdürdüğünüz bulguru da ekleyin ve 1-2 dakika da bu şekilde kavurun. Sıcak suyu veya tavuk/et suyunu ekleyin, tuzunu ilave edin ve hafifçe karıştırarak tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ocağın altını kapatın, tencerenin üzerine kağıt havlu koyun, 10 dakika dinlendirerek pilavınızı servis edin.  Servis sırasında kuru nane ekleyebilirsiniz.

Pilavınızı sebze eklemeden sade pişirmek isterseniz de, yağı kızdırıp bulgurları ekleyin. Hafifçe kavurduktan sonra sıcak suyunu ilave edip, suyunu çekene kadar pişirin.

Ayranla servis edildiğinde tek başına bile lezzetli ve doyurucu bir öğün olan bulgur pilavını haftada en az 1 kez mutlaka tüketin.

Gavurdağı Salatası

Yaz mevsiminde bollaşan ve renklenen sebzelerle hazırlanan mevsim salatalarının tadına doyum olmaz. Günlük vitamin ihtiyacının büyük kısmını veren bu leziz salatalar, sofralara görsel anlamda da renk veriyor. Zengin ve leziz bir salata olan Gavurdağı salatası da sofralarınıza mutluluk verecek.

Malzemeler:

4 adet domates
1 adet kuru soğan
1 adet yeşil biber
3-4 dal taze soğan
1 adet kuru soğan
5-6 dal maydanoz
İri kıyılmış ceviz içi
Zeytinyağı, nar ekşisi, sumak, tuz
Yapılışı: Domatesleri ve biberi çok küçük doğrayın. Kuru soğanı da olabildiğince küçük doğrayarak tuzla ovup acısını alın. Yeşil soğan ve maydanozları da yine çok ince kıyın. Tüm sebzeleri geniş ve derin bir kaba alın. Zeytinyağı, nar ekşisi, sumak, tuz ve iri iri kıyılmış cevizleri ekleyin. Tüm içeriği iyice karıştırın ve servis tabağına alın. Bu salatanın özelliği, malzemelerin çok küçük doğranması ve bol ceviz eklenmesidir.

Acılı Ezme
Güney mutfağının en güzel mezelerinde olan acılı ezme, iştah açan lezzetiyle sofralara zenginlik katıyor.

Malzemeler:

2 adet iri domates
Yarım demet taze soğan
2 adet sivri biber
Yarım demet maydanoz
Yarım çorba kaşığı biber salçası
4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Yarım limon suyu veya nar ekşisi, zeytinyağı
(acı ve ekşi miktarı sizin zevkinize kalmış)
Yapılışı: Domates, sivri biber, maydanoz ve taze soğanı incecik kıyın. Bu işlemde asla rondo yahut elektrikli kıyıcı kullanmayın. Salça, tuz, nane ve pul biberi, salça iyice ezilip eriyene kadar karıştırın. Doğranmış malzemeleri ve ezilmiş sarımsakları üzerine ekleyin ve karıştırın.
Arzunuza göre ya nar ekşisi, yahut da limon ekleyin. Zeytinyağını da ilave edin ve servis tabağına alın.

Güllaç

Malzemeler

10 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz içi
Dilerseniz 2 yemek kaşığı gül suyu
Süslemek İçin:

Dövülmüş fındık/ fil fıstık/nar taneleri/tarçın
(tercih size kalmış)
Yapılışı: Süt ve şekeri tencereye koyup, şeker eriyene kadar ısıtın. Sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakın. Sütünüz kaynar derecede olursa güllaç yaprakları hamura  dönüşür. Güllaç yapraklarının parlak kısımları üste gelecek şekilde derin bir tepsiye koyun. Üzerine, yaprakların her tarafı eşit ıslanacak şekilde bir miktar süt dökün.5 güllaç yaprağını bu şekilde döşeyin. Ve 5. Kat güllacın üzerine ceviz içini serpin ve diğer 5 güllaç yaprağını da yine sütle ıslatarak  döşeyin. Kalan şekerli sütten 1 su bardağını ayırın ve içine gülsuyu ekleyip tatlının üzerinde gezdirin.  Tatlınızı buzdolabına alın. 3 saat kadar dinlendirdikten sonra üzerini istediğiniz malzemelerle süsleyin.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER