UNESCO tarafından gastronomi kenti seçilen Gaziantep’te Ramazan Bayramı’na özel olarak yapılan yuvalama yemeÄŸinin hazırlıkları bir ay öncesinden baÅŸlıyor. Ä°ftar davetlerinde bir araya gelen Gaziantepli kadınlar, sofralarda ana yemek olan yuvalamayı meÅŸakkatli bir sürecin ardından hazırlıyor.
Ä°MECE USULÜ YAPILIYOR
Gaziantep’te iftar için bir araya gelen kadınlar, iftarın açılmasının ardından yuvalama sofrasının etrafında toplanarak, mesaiye baÅŸlıyor. ÇeÅŸitli iÅŸlemlerin ardından hamurdan misketten daha küçük parçalar koparan kadınlar, yoÄŸurmaya ve yuvalamaya baÅŸlıyor. Ramazan boyunca her akÅŸam bir evde toplanan kadınlar, bir araya geldikleri akraba, komÅŸu ve tanıdıkları ile sohbet ederken diÄŸer taraftan da Ramazan Bayramı için yuvalamaları hazır hale getiriyor.
YUVALAMANIN YAPILIÅžI
Yuvalama yapan kadınlardan Hayriye Bulut, yuvalamanın zahmetli olması nedeniyle iftar sonrasında imece usulü hazırladıklarını belirterek, "Yuvalama yapmak için öncelikle pirinci ıslatırız bu pirinç sonra kurutulur. Daha sonra havanlarda döverek pirinci un ÅŸekline getiririz. Ondan sonra siyah kıymalık et ile yoÄŸururuz. Bu iÅŸlemler bittikten sonra akraba ve komÅŸularla bir araya gelerek bunu hep birlikte yoÄŸurmaya ve yuvalamaya baÅŸlarız. Bir taraftan et, nohutla beraber piÅŸer. DiÄŸer taraftan yoÄŸurt süzülür. Küçük ÅŸekilde yuvarlanan yuvalamalar önce su buharında haÅŸlanır. Daha sonra haÅŸlanan yuvalamalar yoÄŸurt, et suyu, kuÅŸbaşı et ve nohut karışımının içine dökülerek kaynayana kadar karıştırılır. Yemek piÅŸtikten sonra tereyağı ile bir miktar nane kavrularak yuvalamanın üzerine dökülür” diye konuÅŸtu.
(Ä°HA)