Yaşam

İklim değişikliği Posof’ta arıları olumsuz etkiledi

?klim değişikliği ardahan’ın posof ilçesini de etkisi altına alınca canlılar da bu durumdan oldukça etkilendi.

İklim değişikliği Posof’ta arıları olumsuz etkiledi
18-10-2023 12:49

İklim değişikliği Ardahan’ın Posof ilçesini de etkisi altına alınca, canlılar da bu durumdan etkilendi.


Kafkas ırkının arı kaynağı olan Ardahan’ın Posof ilçesinde arıcılar da sıkıntı çekmeye başladı. İklimin değişmesi ve havaların soğuması arı ölümlerini de artırınca çözüm için konferans düzenlendi. Posof İlkokulu salonunda düzenlenen konferansa Posof’taki arıcılar katıldı.


Konferansta Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kemal Yazıcı, Posof İlçe Tarım Müdürü Güneş Tekin, Posof Arıcılar Dernek Başkanı Köksal Seyhan ve Anaarı Yetiştiriciliği Gen Merkezi Görevlisi Selçuk Bayraktar tarafından arıcılara önemli bilgiler verildi.


Havaların soğuk olması sebebiyle arılarda üretimin olmaması ve yaşlı arıların bit salgınından dolayı ölmeleri sebebiyle kovanların boş kaldığı ve bal üretiminin yok olduğu belirtildi.


Açıklamalarda, yaz döneminde yapılması gerekenlerin kolonilere güçlendikçe üstlük atılması, ana değişimi oğul çıkışlarının takip edilmesi, hastalıklı arıların yanlarına kovan götürülmemesi, bal hasadının yağma çıkmayacak şekilde akşam serinde yapılması, kovanların numaralı sisten ile takip edilmesi ve düzenli çalışılması olduğu anlatıldı. Arıcılara tavsiyelerde bulunuldu


Kışlatma öncesi yapılması gerekenler: Hastalıklı kovanların ve çerçevelerin imha edilmesi, ilaçlamaların yapılması, kovanların daraltılıp kışa hazır şekilde bekletilmesi, bahar döneminde bölgedeki tüm arıcıların ilaçlamaları aynı tarihte yapılması, arı nakillerinde ilçe tarım ve orman müdürlüğü ne bildirilip kontrollü bir şekilde sevk edilmesi, bölge hastalıklı koloni varsa uzak tutulup tedbir alınması.


Güz dönemi yapılması gerekenler: Yiyeceği eksik kolonilere yiyecek takviyesi yapılması, Varroa için ilaç uygulamalarının yapılması, kolonilerin strafor ile daraltılması, arılıkta yağmalara sebep olacak çalışmaların yapılmaması, arı kontrollerinin gün içerisinde değil akşam serininde yapılması.


Bahar dönemi yapılması gerekenler: Erken ilkbaharda hava sıcaklığının uygun olduğu zamanda kovan içi straforlarının daraltıp sık tutulması, ilaçlama yapılması, Kovanların pürmüz ile yakılıp hijyene dikkat edilmesi, koloni geliştikçe çerçeve verilmesi, çıkan oğulların şerbet ile desteklenmesi, ihtiyaca göre bütün kolonilerin şerbetlenmesi, en az iki kez sirkeli şerbet verilmesi, havalar iyice ısınmadan bezlerin ve straforların erken çıkarılmaması.


Program sonunda katılan arıcılara bu bilgiler kayıtlı olarak verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER