Ekonomi

İnşaat malzemesinde işler parlak

İnşaat sektörünün önemli ana kollarından biri konumunda bulunan ve yenilikçi teknolojiyle çalışan tesisat ve inşaat malzemeleri sektörü kendini revize ediyor.

İnşaat malzemesinde işler parlak
28-02-2017 12:57

Elif Didem DANACIOĞLU/EKOhaber

 Ekonomiye ayakta tutan inşaatın sıçramalarında söz sahibi olan tesisat inşaat malzemecileri, değişime ayak uyduruyor.

YUSUF AYDIN ESKİBOZKURT (BURTİMDER YKB-MAJESTİK MAK PEY İNŞAAT MALZEMELERİ)

‘İnşaat malzemeleri yeniliğe yön veriyor’

“Üretim, küresel pazarda öne çıkabilmenin başlıca yoludur. Küresel rekabetin hızla arttığı günümüz piyasa koşullarında üretim, bir yandan üretici şirket ve ülkelere kazanç sağladığı gibi, öte yandan ekonomilerin başlıca sorunlarından biri olan işsizlikle mücadelede önemli bir unsurdur.

Ülkeler açısından üretimin sürdürülebilirliği çok önemlidir. Üretime olan inanç hiçbir zaman kaybolmamalı. Türkiye’de sektörü değerlendirdiğimizde üreten, üreten ve üreten bir birlik görüyoruz. Bu demektir ki güçlü bir ekonomiyi ayakta tutan inşaat sektörü her geçen gün daha büyük sıçramalar yaparak ekonomiyi ayakta tutup kalkındırmaya devam ediyor. Bursa’da bu anlamda üretmeye devam ediyor. Sektör gerek kentsel dönüşüm, gerekse yenilikçi hali ile hızla büyümeye devam ediyor. Rekabet gücünü oluşturan iki önemli unsur var. Bunlardan biri verimlilik, diğeri ise inovasyon. İkisi de birbirinden kopamaz ve biri diğerinden daha az önemli değil. Türkiye olarak her ne şart altında olursa olsun bilgi üreten ve bu bilgiyi sadece kendi ülkemiz insanları için değil tüm insanlık için refaha ve esenliğe dönüştürmek amacıyla çalışmak zorundayız. Ülkemizin inovasyon kapasitesinin artması ve rekabetçi gücünü geliştirmesi için almamız gereken çok mesafe var. Tüm bu unsurlar göz önünde bulundurulduğunda inşaat malzemeleri sektörünün de yenilikçe ve hatta yeniliğe yön veren olduğunu söylemek mümkün. Sektörümüz her geçen gün ve her yenilikte kendini revize ediyor ve bu hıza ayak uyduruyor.

Tesisat ve yapı malzemelerinin inşaat sektöründeki payı yüzde 31,5’dir. Sektörün GSYH içindeki payı ise 2015 rakamlarına göre yüzde 6,2 dir. Inşaat malzemeleri sektörünün büyüme oranı; 2015 yılında yüzde 9.1 iken 2016 yüzde 7.2 olmuştur. Sektörün tesisat ve yapı malzemeleri yıllık iç pazar hacmi 2015’te 12,2 milyar liradır. 2016 hem ekonomik açıdan hem de yaşanan olumsuzluklar açısından hatırlamak isteyeceğimiz bir yıl olmadı. 2017 olumlu olacak ilk düşüncemiz bu. Ne kadar olumlu düşünür ve bunun için çalışırsak o kadar fayda sağlayacağımız inancındayım. Finansal piyasaları görmeye çalışırken ülkemize mutlaka dışarıdan bir göz ile bakmak gerektiğine inanıyorum. İnşaat sektörü ekonominin lokomotif sektörleri arasında yer alıyor. Dolayısı ile yaşanan en ufak olumsuzluk birebir sektörümüze yansıyor. Soğukkanlı olunması gerektiğine dikkat çekmekte fayda var.”

SALİM YILMAZ (SESA MARMARA BORU BURTİMDER BŞK.YRD.)

‘Sektör en parlak dönemini yaşıyor’

“Ekonominin lokomotifi inşaat, inşaat sektörünün dinamosu yapı malzemeleri sektörü yatırımların artışıyla en parlak dönemini yaşıyor. Ekonomi ve inşaatta önemli payı olan yapı ve inşaat malzemeleri sektörü, büyük bir sıçramayla en büyük ihracatçılar arasında yerini aldı. Türk yapı malzemeleri sektörü, değişen yaşam tarzları ve yeni trendlere göre hazırladığı ürün, koleksiyon ve tasarımlarıyla iç ve dış pazarda adından söz ettiriyor. Dünyada önemi artan temiz enerji, çevre bilinci, tasarım ve teknolojiyi fonksiyonellikle birleştirerek sağlıklı, enerji tasarrufu sağlayan, geri dönüşümlü ürünlere büyük eğilim var. Türk yapı ve inşaat malzemeleri sektörü, ürün kalitesiyle dünya ile rekabet edecek güçte. Üretim kapasitesiyle de bölgenin üretim üssüyüz. Dış pazarlarda rekabet gücümüzü artırmak için üretim kadar üretim teknolojisine de ağırlık vermeliyiz. Gelişmekte olan ülkeler gelecek 5 yılda inşaat halinde olacak. Bu potansiyeli göz önüne alarak yapı malzemeleri alanında bölge lideri olmak için üretim teknolojisi geliştirmemiz şart. Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri dikkate alındığında önümüzdeki beş yılda 2017-2021 yılları arasında konut inşaatlarının ilk üç yılda yüzde 10, son iki yılda ise yüzde 12 oranında artış bekliyoruz. Bu büyüme inşaat sektörünü hareketlendireceği gibi tesisat ve yapı malzemeleri sektörüne de olumlu yönde yansıyacaktır.”

KERİM BİNGÖLBALLI (LEGA YAPI ISI SU SES YALITIMI)

‘İş güvenliği konusunda yeni bakış açıları gelişmekte’ 

“Kanun koyucunun yönlendirmesi ve artan teşvikleriyle sektörde ısı yalıtımı ve tasarruf önlemlerine yönelik olarak talep ve farkındalık artmaktadır. Bu süreçlerde artan talep, rekabeti ve buna bağlı olarak, çevreye duyarlı, tasarrufa yönelik, yenilikçi ve sürdürülebilir ürünlere yönelimi meydana getirmiştir. Ayrıca sektörde iş güvenliği konusunda yeni bakış açıları gelişmekte ve bu doğrultuda yeni üretim sistemleri kurulmaktadır. Hane halkının konut sektöründen beklentisi ise yine daha rahat, yaşanılabilir alanlar ve fark yaratacak çözümlere yönelmektedir.  Bursa ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olma misyonunu sürdürecek.

Bununla birlikte 2016 yılındaki istikrarsızlığın etkileri ve konjonktürel problemlerin izlerinin yavaş yavaş silindiğini gözlemekteyiz. 2017 yılında TL’nin diğer para birimleri karşısındaki negatif ayrışmasının azalacağını, finansal piyasaların genişleme trendine gireceğini ve nakit sıkışıklığının da gevşeyerek yatırım ve finansal hareketlerin temelini teşkil edeceğini düşünüyorum. 2017 yılında sektörümüz de büyümesini sürdürecek ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Gerek Bursa’nın kendi dinamikleri gerekse de ülkemiz ekonomisindeki gelişmeler neticesinde Bursa’da yatırımlar ve iç göç eğilimlerinin devam edeceğini düşünüyorum. Bu doğrultuda yeni konut talebi artışını sürdürecek ve mevcut konutlarda yenilenme ve dönüşüm süreçleri hızını koruyacaktır.”

TANER TANOĞLU (İNTEK GROUP)

‘Yeni çözümler üretiyoruz’

“İnşaat sektörü, tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da tüm hızıyla ilerlemekte. Yeni ve farklı projeler her zaman olduğu gibi devam etmekte. Son 2 yıldır Bursa’da yerel inşaat markaları artık isimlerini Türkiye’de duyurmaya başladılar. Bu firmalar artık Türkiye’de birer marka olma yönünde ilerliyorlar. Bu, Bursa’yı inşaatta yakın gelecekte bir marka yapacaktır. Tabi ki ısıtma sektörü olarak bu gelişime ve değişime ayak uydurmak bizim en önemli işimiz. Üretilen projelerin büyüklüğüne, konfor ihtiyacına göre yeni çözümler üretiyoruz. Eskiden daha bireysel olan ısıtma sistemleri yerine artık merkezi ısıtma sistemlerine ağırlık verilmeye başlanmıştır.

Fakat bireysel ısıtmadaki konforun, merkezi sistemlerde sağlanmasına yönelik Ar-Ge çalışmaları meyvelerini vermeye başlamıştır. Merkezi sistemlerde kullanıcı artık payölçer, kalorimetre sistemi ile kendi evinin kalori tüketimini ayarlayabildiği gibi, kullandığı kadar yakıt faturası ödeyebilmektedir. Tüm bunlara bir de yoğuşma teknolojisi eklenince yakıt tasarrufu maksimum oranda sağlanmaktadır. Aynı zamanda yeni projelerde ev otomasyon sistemleri artık neredeyse standart hale gelmiştir. Oda termostatları sayesinde kullanıcılar evlerini gereğinden fazla ısıtmazken, günlük program yaparak eve gelmeden önce evin ısınmasını sağlayabilmekteler.  Gereğinden 1 derece fazla ısınan bir konut aylık ortalama yüzde 6-11 arasında fazla yakıt tüketmekte. Oda termostatları tüm bunların önüne geçerken, kullanıcıya da konfor sağlayabilmektedir. Eviniz siz gelmeden ısınırken, kombinizi açıp/kapatmak için balkona çıkmanıza gerek kalmamaktadır. ‘in-therm oda termostatları’ olarak kullanıcılarımızın taleplerine göre yazılımlarımızı sürekli güncellemekte ve kullanıcılarımız ile uyum içerisinde çalışabilmeleri için tüm gayretimizi göstermekteyiz. 2017 yılına yeni tasarladığımız ve TÜBİTAK ile ortak yürütmeyi amaçladığımız ‘Akıllı Termostat’ projemiz ile girdik. Bu projemizde oda termostatınızı cep telefonunuz ya da bilgisayarınızdan, evde olmasanız dahi uzaktan kontrol edebileceksiniz. Tabi ki Türkiye’de elektronik üreticisi olmak zor. Fakat müşterilerimizin memnuniyeti ve ‘Türk Malına’ vermiş olduğu destek bizlerin daha fazla motive olmamızı ve gayret göstermemizi sağlıyor. İnşaat sektörünün 2017 yılında da hız kesmeden devam edeceğini veriler zaten gösteriyor.”

VOLKAN AĞAÇAYAK (TOPRAK TEKNİK)

‘Malzeme kalitesi yükseldi’

“Bursa’nın ekonomisinde göz ardı edilemeyecek kadar bir paya sahip olan inşaat sektörü, günden güne ilerlemekte ve gelişmektedir. Vizyon projeler, kentsel dönüşüm ve yeni Organize Sanayi Bölgeleri oluşumunu da arkasına alarak canlılığı sürdürülebilir bir sektör haline gelmiştir. Resmi Kurumların yapmış oldukları projelerin yanı sıra, Bursa’da inşaat sektörünün yüzde 60’lık kısmını konut projeleri oluşturmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yapı denetim firmalarının yapmış olduğu denetimler ile sektörde kullanılan malzemelerde kalite ön plana çıkmak zorunda kalmıştır. Kullanılan her kalem malzemede neredeyse TSE ve CE standartları zorunluluk haline getirilmiştir. Bu sayede sektörde kaliteli yapılar inşa edilmektedir. Bu durum en çok tüketicilerin gerçek değerinde konut sahibi olmasına katkıda bulunmaktadır. Her geçen gün artan konut ihtiyaçları ve eski yapıların Kentsel Dönüşüm ile yenilenme projeleri 2017 yılında Bursa inşaat sektöründe büyümeye katkı sağlayacaktır, ancak uzun vadeli satın almaların yüksek olduğu konut sektöründe ülke ekonomisinin ve uygulanan tüketici oranlarının önemli bir rol oynadığını da unutmamak gerekli.”

FERRUH BAYRAM (BM KOLLEKSİYON)

‘Herkes görevini yaparsa...’

“2016 yılında hedefleri gerçekleştirme oranı olarak yüksek kalite yaşadığımız bir yıl oldu.

Yeni yılla birlikte ülke çok büyük bir değişim yaşama karar verme süreciyle birlikte firmaları biraz tedirgin etmiş durumda gözüküyor.

Bu durum karşısında faaliyetlerimizde hem biz yüklenici firmalar hem de alıcı firmalar daha güvenli adımlar atarak daha doğru ticaret yapmak için belli de bir fırsat olacak. Belki cirolarımızda büyümeler olmayacak belki de küçülmeler yaşayacağız bu durum karşısında herkes üzerine düşen görevi layıkıyla yaparsa yılsonunu mutlu bir şekilde finalleriz. 2017 yılı hem işverenin hem de çalışanların maksimum özveride bulunması gerektiğini ekip çalışmasının tavan yapması gerektiğini düşünüyorum.”

HASAN OKUMUŞ (OKUMUŞLAR YAPI)

‘Tüm sektörlerde iyileşme sağlanacak’

“2016 yılına ilişkin büyüme rakamları Türkiye ekonomisinin uzun bir aradan sonra ilk kez küçüldüğünü gösterdi. Maalesef inşaat dışındaki hiçbir sektör büyümeye katkı sağlamadı.

Üstelik son çeyrekte inşaattaki büyüme oranı sadece yüzde 1,4.  Ülkenin içinde bulunduğu makro sorunlara karşı hızla ve kararlı çözümler üretildiğinde tüm sektörlerde iyileşme sağlanacak, lokomotif sektör olan inşaat ve gayrimenkul alanında kalıcı büyümeyi devam ettirecektir.

 Son günlerde devletin, tüm sektörlere yönelik gerek üretici, gerek esnaf, gerekse çalışanlarla ilgili sağladığı ‘istihdam, vergi ve kredi’ gibi kolaylıklar ayağa kalkma seferberliğini perçinleyen adımlarıdır. Okumuşlar Yapı Malz. yöneticileri olarak her yıl sonunda olduğu gibi yeni yıl için hedef ve bütçelerimizi planlarken, ülke için bende varım mottosuyla beraber hedef ciromuzu yüzde 30 arttırdık.  Bu konuda distribütörü ve bayisi olduğumuz üreticilerin, çalışanlarımızın ve müşterilerimizin de desteğini aldığımızı düşünmekteyiz ki, 2017 yılı Ocak ayı performansımız yüzde 108.”

CAN CAN (CAN CAN SERAMİK)

‘Üretime olan talebi arttırdı’

2016 yılı Can Can Seramik açısından çok verimli geçti. Hükümetin ve belediyelerin teşvikleri ile Kentsel Dönüşüm Projesi inşaat sektörüne ve dolayısı ile bizim gibi inşaat malzemeleri satıcılarına bir hareketlilik kazandırdı.

Aynı zamanda döviz kurlarındaki hareketlilik yerli üretime olan talebi arttırdı. Diğer büyük illerde olduğu gibi Bursa’da da marka projelerin artması ilimiz ve bizim gibi firmalara ciddi bir ivme kazandırdığına inanıyoruz.  10.yılımızı kutladığımız 2017 yılında da marka projelerin, kurumsal projelerin (hastane, otel, termal tesisler vb.) ve kentsel dönüşüm projelerinin geliştirilmesi ve arttırılması Bursa’mız için daha verimli bir yıl olacağını inanıyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER