Ekonomi

İnşaat sektörü atağa kalktı

Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörü, sıkıntılı günleri geride bıraktı. 2017 yılına yeni projeler ve yüksek hedefler ile başlayan inşaat sektörü, Bursa’da konut yapımı anlamında son derece bir sürecin içine girdi.

İnşaat sektörü atağa kalktı
09-05-2017 12:35

Elif Didem DANACIOĞLU/EKOhaber

Referandum sonrası inşaat sektöründe önemli oranda hareketlilik başladığını ifade eden sektör temsilcileri, faizlerde bir nebze daha düşüş olması durumunda konut satışlarının daha da artacağı kanaatindeler. İnşaat sektörü adına hedef büyüten Bursalı inşaatçılar, Bursa’da ciddi anlamda  kentsel dönüşüm çalışmalarının ivme kazandığına da vurgu yaptılar. Bursa inşaat sektörü temsilcileri, depreme dayanıklı yapı ihtiyacının fazla olduğuna da dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, ülke genelinde martta satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 27 arttı. Konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 10 artarak 128 bin 923 oldu. Bursa’da da mart ayında konut satışları arttı. Bursa’da 2017 Mart ayı konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 oranında artarak 5 bin 209 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bursa Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, konut satışlarının 2 bin 359’u ilk el, 2 bin 850’si ise ikinci el satış olarak gerçekleşti. 2017 Mart ayında Bursa’da 124 konut, yabancılara satıldı.

İnşaat sektör temsilcileri konut stoğu konusunda bireysel tercihlerin sonucu olduğunu söylerken, satılamayan konutların, projeye uygun mekan tercihinin ya da yanlış pazarlama ve satış stratejisi izlenmesinden kaynaklandığını belirttiler. Konut satışları ve konut stoğunda görüşlerini ifade eden inşaatçılar, konut sektörünün 2017 ile beraber ‘olumlu görüş’ politikası izliyor. Yeni projelere dönük çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Bursalı inşaatçılar, konut stoğunun olmadığının altını çizdi. Yabancı yatırımcıların Bursa’ya taleplerinin yoğun olduğuna da dikkatler çekildi. Piyasaların daha da iyiye gitmesi yönünde beklenti içinde olduklarına dikkat çeken Bursa inşaat sektörü, yeni planlı alanlı bölgelerin imara açılmasıyla birlikte yapılaşmanın son derece hızlı bir şekilde yürüdüğünü ifade ettiler.

Bu anlamda inşaat sektörünün hızlı bir şekilde ivmesinin artarak devam edeceği görüşü hakim.

Görüşler içerisinde denetimlerle alakalı yıllardır süregelen bir sıkıntının olduğuna da dikkat çekildi.

Gerekli kanuni düzenlemelerimiz hala yapılmadı ve yapı denetim sektörünün kaderine terkedilmiş durumda olduğu da yer alıyor. Yapı -denetim sektörü inşaat organizasyonu içerisinde önemli bir yer teşkil ediyor. Bu yerin itibarının ve konumunun belirlenmesi ve bu önemi anlaşıldığı ölçüde yapı denetim de arzu edilen seviyeye çıkacağı ifadesi de yer alıyor. İnşaat sektörü temsilcileri konutta yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

İşte görüşler...

OSMANGAZİ BELEDİYE BAŞKANI - MUSTAFA DÜNDAR

Osmangazi kentsel dönüşüm atağına kalktı

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye meclis üyelerine yürütmüş oldukları kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Hedeflerinin tüm Osmangazi’de kentsel dönüşüm yapmak olduğunu ifade eden Başkan Dündar, şuan için 5 farklı bölgede aktif olarak çalışmalar yürüttüklerini, Altıparmak ve Çarşamba bölgesinde ise yakın vadede kentsel dönüşüm yapmayı planlamadıklarını dile getirdi.

Osmangazi Belediye Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın başkanlığında gerçekleşti. Belediye meclis üyelerine Osmangazi Belediyesi’nin son bir ayda gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgiler veren Başkan Dündar, yürütmüş oldukları kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulundu. Soğanlı, Kent Meydanı, Demirkapı, Hisariçi ve Çekirge Meydanı olmak üzere 5 bölgede kentsel dönüşüm yaptıklarını ifade eden Başkan Dündar, “Şuan için bu bölgeler dışında herhangi bir kentsel dönüşüm çalışması yürütmüyoruz. Altıparmak ve Çarşamba bölgesinde kısa vadede kentsel dönüşüm konusunda bir çalışmamız yok. Biz ciddi maliyetler ile şuan önemli kentsel dönüşüm projelerini hayata geçiriyoruz. Kamulaştırma maliyetleri neredeyse proje bedelleri kadar maliyetli oluyor. Bu bölge için özel sektörün elini taşın altına koyması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından getirilen emsal artışı ile birlikte özel sektörün Altıparmak ve Çarşamba bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapması uygun olur” dedi.

“HİSARİÇİ’NDE TARİHİ KİMLİK ORTAYA ÇIKIYOR”

Hisar bölgesi ve Oruçbey Caddesi’nde yürütülen Hisar İçi Kentsel Yenileme Projesi hakkında da bilgiler veren Başkan Dündar, “Hisar bölgesi şuanda bizim özenle çalışmalar yürüttüğümüz bir bölge. Hisar SİT bölgesi ve Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun karar verdiği bir bölge. Kurulun onay verdiği şekilde restorasyon ve cephe sağlıklaştırma çalışmaları yürüterek bölgeyi ayağa kaldırıyoruz. Çalışmalara başlamadan önce Hisar içerisinde yer alan sokakları gezerek bölge halkı ile bir araya geldik. Vatandaşlarımıza yürütülecek çalışmaları tüm detaylarıyla anlattık. Bölge sakinlerinin düşüncelerini aldık. Vatandaşlarımızın önerileri, çerçevesinde hazırladığımız Hisar İçi Kentsel Yenileme projesinin ilk etabı olan Oruçbey Caddesi Cephe Sağlıklaştırma Projesi’ni ihaleye çıkıyoruz. Burada zemin kaplama ve cephe sağlıklaştırma çalışmaları yürüteceğiz. Bu cadde ile birlikte çalışmaları diğer caddelere de taşıyacağız. Bunlar uzun soluklu işler” diye konuştu.

NAMIK ZİYA MESCİOĞLU -  MESCİOĞLU İNŞAAT

‘Bursa’da konut stoğu olduğuna inanmıyorum’

Bugüne kadar ki yavaşlığımızı bırakıp, çok daha pratik olmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm ihtiyacı çok fazla. Her hangi bir deprem olasılığında çok büyük zarar görmek istemiyorsak veya zararı minimize etmek istiyorsak, dönüşüm ihtiyacı olan konutlarımızı, iş yerlerimizi dönüştürüp rahat bir nefes almalıyız. Bundan sonraki süreç çok hızlı işlemeli. Bursa’da konut stoğu olduğuna inanmıyorum. Çünkü, hem Bursa’nın nüfusu artıyor hem de göç alan bir şehir ve yabancılarında 1500 civarında konut aldığı bir şehir oldu. Yabancılara yeni deprem yönetmeliğine göre üretilmiş sağlam konutlar satmalıyız. Bursa’nın doğal büyümesine kadar üretebiliyoruz ama yenileme konusunda yavaş ilerlediğimize inanıyorum. Kentsel dönüşüm tam manası ile başlamadığı ve yeterli derecede arazide bulunamadığı için eldeki arazilerin konuta yansıması yüksek oluyor. Arsa, arazi bedelinin konut bedeline yansıması yüksek oluyor. Biz tüm şehri ve arazilerimizde kentsel dönüşüme sokabilirsek, arazilerin konuta yansıması azalacak. Mütehaittin konut üretim bedeli ile daha ucuza gelmiş arazi bedelini birleştirip daha uygun konut satması söz konusu olacak ki bu da Bursa’da cazibemizi ve iş yoğunluğumuzu arttıracak.

SERTAÇ KARAALP - ALPİŞ GROUP YKB

‘İnşaat sektörü dinamizmini koruyor’

‘Referandum sonrası inşaat sektörü dinamizmini koruyor. Bu dönemde Bursa da cazibesini sürdürerek yerli ve yabancı yatırımcının yine gözdesi oldu. Hükümetimizin sektörel uygulamaları, bizlerin gayreti, istikrarlı ve güvenli siyasi yapımızla birlikte verilerin de gösterdiği üzere 2017 ve sonrasının çok iyi geçeceğini düşünüyoruz.

İ.HAKKI DEMİR – EMİROĞULLARI İNŞ.  PROJE KOORD.

‘Emsal artışına fikirsel olarak da karşıyım’

İnşaat sektörü açısından daha rahat bir yıl geçireceğimizi düşünüyorum. Bursa’da konut stoğu yok, fazla kullanılmayan konut var. Bunlar kullanılmayan stoklar. Onun dışında boş duran ve satılamayan hemen hemen bir ürün yok. Dolayısıyla hala konut açığı var. Konut satışları bir kaç aydır sıkıntılıydı ama açılacağını düşünüyorum. Bursa’da kiralık ev yok. Kiralık eve talep olsa da ev bulmak ciddi anlamda zor. Suriyeli vatandaşların mülk edinme hakları yok, o da pazarı biraz etkiliyor. Kentsel dönüşüm gerçek anlamda olmalı. Emsal artışına fikirsel olarak da karşıyım. Kentin yaşanabilirlik düzeyini azalttığını düşünüyorum. Emsal artışı olmadan çözüm üretilebilse daha iyi. Daha önceki dönemlerde yaşanan sıkıntıların tekrarı yaşanacak bir kentsel dönüşüm olmamalı. Keşke gerçekten dönüşüm olabilse... Kentsel yenileme yapıyoruz. Şuanda kentsel dönüşümün olması gerektiğinin dışına çıktığına inanıyorum. İnşallah böyle gitmez, daha güzel çözüm üretilir.

BİROL BİRİNCİ - BİREL İNŞAAT

‘Belediye’nin firmalara yardımcı olması lazım’

Piyasalardan umutluyuz, belirsizlik bitti. Çünkü 3-4 aydan beri bilhassa konut sektöründe ciddi bir belirsizlik vardı. 2017 yılı başları inşaat sektörü için çok iyi değildi ama iyi kapatacağını ümit ediyoruz. Güzel projeler var, görüntü iyi. İstikrar olduğu sürece konut sektörü de daha da iyi olacaktır. Yabancı yatırımcılardan Mudanya’ya güzel tepkiler alıyoruz. Satışlarımızda var.

Emsal artışı olmadan Mudanya’da kentsel dönüşüm imkansız. Eğer kentsel dönüşümde belediye de, mütehait firmalarının önünü açarsa kentsel dönüşüm Mudanya’nın Bursa’dan bile öncelikli bölgesi. Mudanya, depremde birinci derece.  Bursa’dan önce Mudanya’da olması lazım ama emsal artışı konusunda belediye’nin firmalara yardımcı olması lazım.

HAKAN SAÇMACI -EROL SAÇMACI İNŞAAT YKB

‘Sektör canlanıyor’

Referandum sonrası inşaat sektöründe önemli oranda hareketlilik başladı. Genel olarak faizlerde bir nebze daha düşüş olması durumunda konut satışlarının daha da artacak. Bursa konut yapımı anlamında çok hızlı bir sürece girdi. Her sekment daire satışı mevcut. Müşterilerimiz daire alırken işinin ehli firmalara yönelmeli. Biz inşaatlarımızda tamamen birinci sınıf emtialar kullanıyoruz. Bunun yanında ödeme konusunda müşteriye en uygun imkan ve seçenekleri sunuyoruz. Bütün bu parçalar birleştiğinde pazıl tamamlanmış oluyor. Biz sağlam ve güvenilir konutlar üretiyor konut almak isteyenlere her bütçeye uygun daireler sunuyoruz. İnşaat sektörü bundan sonra çok daha iyi bir ivme kazanacak kanaatindeyim. Erol Saçmacı İnşaat olarak 159 bin liradan, 1 milyon 134 bin liraya kadar konut inşa ediyoruz. Sonuç olarak biz kaliteli, sağlam ve güvenilir konutlar üreterek ülkemizin güvenli geleceği ve mutlu yarınları için istihdam sağlamayı sürdüreceğiz. Bursa’nın konut anlamında kent vizyonuna katkı sağlamayı adeta bir görev biliyoruz.

AHMET ATIŞ – ATIŞ YAPI YKB

Çoğu projemiz temelden satılıyor’

Piyasalarda olumlu bir hava var, bundan sonrası için kötü olacağını düşünmüyoruz. İşlerimiz iyi, aynı seyirde gitmesini istiyoruz. Bursa’da 20-30 yıllık daha işimiz var. Kentsel dönüşüm ve emsal satışı olmadan başka türlü dönüşüm şansı yok.  Olumlu buluyoruz. Bursa’da konut stoğu yok, konut satışları iyi. Çoğu projemiz temelden satılıyor.

İSMET AKÇA – AKCAN YAPI YKB

‘Kentsel dönüşüm için projelerin yerinde olması lazım’

Yabancı yatırımcıların Bursa’ya talepleri yoğun. Bunla ilgili de projelerimiz devam ediyor, ağırlıkla Ortadoğu Arap ülkeleri. Bursa’da konut stoğunun olduğunu pek tahmin etmiyorum, daha hala ihtiyaç var.

Eski yapıların yenilenmesi, yeni projelerin yapılanması gibi ciddi projeler var.

Bir an önce bürokrasiye fazla takılmadan, iki tarafın menfaati sağlandıktan sonra kentsel dönüşüm için projelerin yerinde olması lazım. Eski ve yorgun binalar çok fazla var.

FATİH CANBAZOĞLU – KORU YAPI DENETİM

‘Yapı denetim kaderine terkedilmiş durumda’

Bursa inşaat sektörü olarak piyasaların iyi olması beklentisi içerisindeyiz. Kentsel dönüşüm ivme kazanmış durumda. Bunun yanında yeni planlı alanlı bölgelerin mimara açılmasıyla birlikte yapılaşma son derece hızlı bir şekilde yürüyor. Bursa göç alan ve tercih edilen bir şehir.  İstanbul- Bursa bağlantısının sağlanmasıyla birlikte artı olarak önümüzde duruyor. Bu anlamda inşaat sektörünün hızlı bir şekilde ivmesinin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Denetimlerle alakalı yıllardır süregelen bir sıkıntımız var. Gerekli kanuni düzenlemelerimiz hala yapılmadı. Bununla ilgili çalışmalar yürütüldüğü söyleniyor ama resmen yapı denetim sektörü kaderine terkedilmiş durumda. Yapı -denetim sektörü inşaat organizasyonu içerisinde önemli bir yer teşkil ediyor. Bu yerin itibarının ve konumunun belirlenmesi çok önemli. Bu önemi anladığımız ölçüde yapı denetim de arzu edilen seviyeye çıkacaktır.

ÖZCAN ÖZBAKIR – AKALE İNŞAAT

‘Konut satışları kötü değil’

İnşaat sektörü belli bir hareketlenme içerisinde ama şuanda bizim istediğimiz bir hareketlenme yok. 2016 yılındaki beklentilerimiz bu sene olmayacak gibi. Konut satışları kötü değil. Konut stoğu var.

MURAT AKKOYUN - AKYAPI İNŞAAT

‘İnşaat sektörü 2018 yılının yıldızı olmaya adaydır’

İnşaat sektörü, karmarjı yüksek görünen bir sektör. İçinde olan zorluğu biliyor, dışarıdan cazip gelen bir sektör. Zaman zaman piyasadaki belirsizlik ortamı inşaat sektörü ile birlikte yaklaşık 400 kalem ekonomiye tutunan insanlara zarar veriyor. İnşaat firmalarındaki en büyük sıkıntı maliyet hesaplarını iyi yapmayan firmaların yani sektöre yabancı olan firmaların, sektöre kar payı yüksek olarak katılım beklentisiyle girip maliyetlerinin içerisinden çıkamadıklarından piyasadaki bildiğimiz kayıp inşaatçılar insanlar üzerinde olumsuzluk yaratarak diğer inşaat şirketlerine de yansıyor. Devletin artık buna standart koyması lazım. İnşaat sektörü her zaman Türkiye’nin lokomotifi. Sektörün üzerindeki ağırlıklar biraz düşürülürse ve vergiler düzenlenirse, inşaat sektörü 2018 yılının yıldızı olmaya adaydır. 

CEMAL TUNA – TUNA BOYA YKB

‘Yeni inşaatlar bizi hızlandırıyor’

Türkiye ve Bursa’da inşaat sektörü gerçekten çok hızlı. Buna karşı inşaat sektörünün bir girdisi olarak boya üzerinde de satışlarımız var. İnşaat sektörünün dışında tamir ve bakıma da gittiği için inşaatın durması ya da yavaşlaması boya sektörünü etkilemiyor. Gelir düzeyinin artması boya tüketimini arttırmakta. Yeni inşaatlar bizi hızlandırıyor.

SELDA ERKAN – EFENDİOĞLU

‘Kentsel dönüşümde geç bile kaldı’

Özellikle yaşam alanı şeklinde yapılan konut çalışmaları keyifli gidiyor, bizimde mermer işlerimiz daha yoğun bir şekilde ilerliyor. Bursa’da bazı bölgeler kentsel dönüşüme girdiği için bundan sonra daha yoğun bir şekilde devam edecektir diye düşünüyorum. Bursa, kentsel dönüşümde geç bile kaldı, bir an önce başlaması lazım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER