Ekonomi

İş dünyasına yeni soluk: Arabuluculuk

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa, arabuluculukta Türkiye’nin en başarılı kenti oldu” dedi.

İş dünyasına yeni soluk: Arabuluculuk
09-01-2018 15:06

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasında yeni bir dönemi başlatacağını söyledi. Türkiye’deki oda ve borsalar arasında Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni hayata geçiren ilk kurumun BTSO olduğunu hatırlatan Başkan Burkay, Bursa’nın BTSO’nun katkılarıyla arabuluculukta nüfusa oranla Türkiye’nin en başarılı ili haline geldiğine dikkat çekti.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasına olan etkilerini değerlendirdi.  Dava şartı arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini vurgulayan Başkan Burkay, yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür etti.

BTSO olarak arabuluculuk kanununun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana Avrupa’ya bile örnek taşkil edecek nitelikte çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Burkay, “Tek seferde yapılmış en büyük arabuluculuk uygulaması, kamu ile yapılan ilk arabuluculuk uygulaması ve ilk ticari arabuluculuk uygulamaları Odamız tarafından gerçekleştirildi. Hizmet binalarımızda arabuluculuk görüşmeleri için uluslararası standartlara sahip görüşme odalarımızı üyelerimizin hizmetine sunduk. Bununla beraber ülkemizin ilk ileri arabuluculuk eğitimleri de Odamız öncülüğünde gerçekleştirildi. Bundan sonraki süreçte de BTSO olarak sistemin başarısı için üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.

ARABULUCULUKTA ANLAŞILAN KONULAR TEKRAR DAVA KONUSU YAPILAMAYACAK

Başkan Burkay, İş mahkemeleri Kanunu kapsamında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin yaptığı açıklamada; “Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapmasının mümkün olmadığını belirtirken, düzenlemenin iş dünyası için zamandan önemli bir tasarruf sağlayacağını belirtti. “Sanayicilerimiz, tüccarlarımız enerjisini, potansiyelini ve zamanını uyuşmazlıklara değil, ülkemizin kalkınması için yatırımlara ve Ar-Ge çalışmalarına harcamalı. Yapılan yeni düzenlemeyle işçi de işveren de önemli bir ihtiyacını gidermiş olacak. Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davaları arabuluculuk ile son bulacak. İş dünyamız, sorunlarla uğraşmayı bırakarak esas işine odaklanacak” dedi.

ARABULUCULUK SÜRECİNDEKİ GİZLİLİK EMSAL KARARLAR OLUŞMASINI ENGELLEYECEK

“Klasik yargılama usulleri ile iş dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar; işçi ve işverenin aralarında yapacağı arabuluculuk anlaşma metni gizli olacağından ve tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda olmadığından bir sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacaktır” açıklamasını yapan İbrahim Burkay, bu değişikliklerin iş dünyası tarafından ayrıntılarıyla öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

YENİ DÜZENLEME İLE SİSTEM NASIL İLERLEYECEK?

Yeni düzenlemeyle işçi-işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesi ile birlikte taraflar artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler. Arabuluculukta anlaşılamaması halinde mahkemeye başvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden işleyecek. Arabulucu yapılan arabuluculuk başvurusunu 3 hafta içinde sonuçlandıracak. Tarafların anlaşamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacak. Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda ise toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER