Bursa

İznik gölü'nde "Mini denizaltı" ile inceleme

İznik Gölü'nde geçen yıl tespit edilen bazilikada arkeolojik araştırma yapılabilmesi amacıyla "mini denizaltı" suya indirildi.

İznik gölü'nde
23-11-2015 16:53

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İznik ilçe merkezinde, kıyıdan 20 metre açıkta bulunan ve üst bölümü yaklaşık 2 metre derinlikte olan bazilika ile ilgili çalışmalara devam ediliyor.

Roma döneminden kaldığı tahmin edilen yapının su altı arkeoloji çalışmaları, "mini denizaltı" ile sürdürülecek. Göle indirilen bu araç kullanılarak, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen araştırmalarda önemli verilere ulaşılması bekleniyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin İznik'teki "Tarihi Kültürel Mirası Tespit ve Havadan Fotoğraflama Çalışmaları"nda çekilen görüntülerde tesadüfen fark edilen ve 740 yılındaki depremde çökmenin etkisiyle göl sularına gömüldüğü tahmin edilen bazilikanın bulunduğu bölgenin su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi hedefleniyor.

İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazilikada daha önce yüzey araştırması olarak tanımlanan bir ön etüt çalışması gerçekleştirildiğini belirtti.

İkinci aşama için gereken iznin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verildiğini bildiren Pehlivan, "Müze Müdürlüğümüz gözetiminde Uludağ Üniversitesinin bilimsel ekibi ve Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile şimdi asıl arkeoloji çalışmaları başlayacak. Bu yüzden şimdi gerekli ekipmanlar toplanıyor ve tedarik ediliyor. Bazilikada bilimsel arkeolojik kazı çalışmaları, bakanlıktan gelen izinler doğrultusunda en kısa sürede başlatılacak" ifadelerini kullandı.

İznik Gölü'nde, su içinde tespit edilen ve bin 600 yıllık olduğu tahmin edilen bazilika, bu alanda otorite kabul edilen Amerikan Arkeoloji Enstitüsünce "2014 yılının dünyadaki en önemli 10 arkeolojik keşfinden biri" gösterilmişti. 

 

Bazilikada nedir?

 Çeşitli dönem yapılarında karşılaşılan bir plan tipi. Hıristiyanlık öncesi yapılarda dini niteliği olmayan bir toplanma yeri özelliği gösterirken Erken Hristiyan ve Ortaçağ mimarilerinde, yan geçitleri bulunan (yan nef), galerili veya galerisiz kilise anlamında kullanılmıştır. Bazilikal planda ölçü birimi genellikle transept karesidir. Pek çok roman kilisesi bu ilke üzerine kurulmuştur. Transept karesinin ölçülerine -bazen küçük sapmalarla- koronun, transept kollarının, naos (orta nefin), kemer gözlerinin ölçülerinde rastlanır. Bazilikal plan tipi Gotik Sanat döneminde doruk noktasına ulaşmıştır. Kubbeli bazilika naosun (ana nef) üzeri kubbe ile örtülü bazilika. İstanbul'da bulunan,Justinianus devri yapıtı Hagia Eirene (Aya İrini) kilisesi bir kubbeli bazilikadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER