Körfez Geçiş Köprüsü'nün kedi yollarının yapımı sırasında taşıma halatlarından birisinin kopması sonrasında bu olaydan kendini sorumlu tutan Japon Mühendis Riyoichi Kıshi Yalova'nın Altınova ilçesi mezarlığına giderek Harakiri yöntemi ile intihar etmişti. Japon mühendisin ölümü tüm vatandaşlarda üzüntüye neden olmuştu.
Bunun üzerine Yalova Belediyesi meclisin oy birliği ile Japon Mühendis Riyoichi Kıshi için Yalova'da bir haysiyet anıtı dikme kararı almıştı. Öncelikle Japon mühendisi ve olayı simgeleyecek anıtın şekli ve projesi belirlenerek onaylandı. Ardından ise anıt yapılarak Yalova'da dikildi.
Yarın açılışı gerçekleşecek olan anıtla ilgili açıklamalarda bulunan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise bu haysiyetli davranışı bu anıtla tüm dünyaya bir mesaj olarak duyurmak istediklerini söyledi. Salman açıklamasında, "23 Mart 2015 tarihinde Körfez Geçiş Köprüsünde görev yapan ve konusunda Dünya'nın yetiştirdiği ender uzmanlardan birisi olan Japon mühendis Riyoichi Kıshi kendi hatası olmamasına rağmen ki bu sonra kanıtlandı. Halatı köprüye bağlayan bir metalin kopması sonucunda bundan kendini sorumlu tutarak Japon geleneklerinde olan bir yöntemle yaşamına son verdi. Bu olay bende derin bir iz bıraktı. Türk Japon ilişkileri tarih boyunca hep pozitifti. Yalova'nın da Japonya ile ilişkileri iki açıdan önemlidir. Japonya'nın ikinci kardeş şehri Japonya'nın Tonami kentidir. 17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında da Tonami bize önemli yardımlar yaptı. Konuya bu açıdan baktım. İnsani açıdan baktığımızda da her ne kadar şekli bize ters olsa da onurlu ve haysiyetli bir davranıştı. Japonların iş ahlakında bir sözleri var; 'Bir şeyi bir kişi yapabiliyorsa bede yapabilirim. Hiç kimse yapamazsa ben yapmalıyım' derler. İşte bu sözün bu anıtla bütünleşmiş olarak ülkemize ve dünyaya bir mesaj vereceğini umuyorum" sözlerine yer verdi.
Anıt vatandaşların da ilgisini çekiyor. Anıtın önünde yer alan ve Riyoichi Kıshi hakkında bilgi veren yazıyı okuyan vatandaşlar böyle bir anıtın dikilmesinin çok yerinde bir davranış olduğunu dile getiriyorlar.
Ortasında Japon mühendis Riyoichi Kıshi'nin adının yer aldığı anıtın her iki yanında bulunan demir parçalar ise kopan halatı simgeliyor. Anıt yarın düzenlenecek törenle resmen açılacak.