Ziyarette, Bursa’da yapılan kentsel yenileme çalışmaları konuşuldu. Jeoloji, jeofizik ve inşaatçıların birlikte çalışması gerektiğini kaydeden Bozbey, kentsel yenilemede bölgesel planlamalar yapılması gerektiğini kaydetti. Bozbey, “Ataevler’de yüzde 50 emsal artışı kararı alınmıştı.
Ataevler’in değişmesi gerektiği doğru, ama biz diyoruz ki, Ataevler bölgesinin tamamını planlayalım, planladık da. Eksiklikler varsa üzerinde tartışalım, burada kamu alanı ihtiyacı varsa onları da ayıralım. Hatta zamanında yüksek gerilim hatlarıyla ilgili hiçbir şey hesaplanmamış, biz onunla ilgili ölçümler yaparak sınırları da ona göre belirledik ve Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik, fakat orada tıkandık. Büyükşehir Belediyesi bu planı bütün olarak uygulamak istemiyor, vatandaş münferit yapsın istiyor” şeklinde konuştu.
Bursa’nın deprem bölgesi olduğunu kaydeden Başkan Bozbey, 1855 yılında yaşanan depremin haritasının çıkarılması gerektiğinin de altını çizdi.
Bursa’da kentsel yenilemenin doğru şekilde uygulanmadığını söyleyen JMO Şube Başkanı Engin Er de, “Bursa’da doğru şekilde kentsel dönüşüm yapılmıyor. Planlama yanlış. Şimdi Mudanya Yolu üzerinde kentsel dönüşüm yapılıyor. Peki Çarşamba’da ne yapacaksınız? ‘5 dakika sonra deprem olacak’ deseniz insanlar kaçacak yer bulamaz. Kentsel yenilemenin komple yapılması lazım, Bursa planlaması olmalı. Kentsel Dönüşüm Kanunu depremle ilgili çıktı. Depremsellikle ilgili Bursa’da yapılmış bir tane kentsel dönüşüm yok” dedi.
Bursa’nın deprem bölgesi olduğunu söyleyen Engin Er, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün raporlarının dikkate alınması gerektiğini söyledi. Er, “Vatandaşların daha sağlıklı binalarda yaşamaları için paleo sismolojik çalışmalar yapılması lazım. Paleo sismoloji çalışmasıyla fay hattını bulursunuz, bu fay hattı içerisinde hangi yıllarda kaç tane deprem olmuş bunu bulursunuz ve bu çalışmalara göre tampon bölge bırakırsınız. Bursa’da acilen bu çalışmaları yapmamız gerekiyor. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak her türlü çalışmayı yapmaya hazırız” dedi
(İHA)