Gündem

Karakolların güvenliği İHA'lara emanet

Üs bölgeleri ve karakolların güvenliğine yönelik önlemlerini artıran Türk Silahlı Kuvvetleri, mini insansız hava araçlarıyla kritik bölgelerin çevresini gece gündüz gözetliyor. Yerli imkanlarla üretilen mini insansız hava aracı "Gözcü" özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kritik karakol ve üs bölgelerinde kullanılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, ASELSAN tarafından üretilen insansız hava aracı "Arı"yı da denemeye başladı.

Karakolların güvenliği İHA'lara emanet
22-10-2015 19:48

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), üs bölgeleri ve karakolların güvenliğine yönelik önlemlerini artırırken, mini insansız hava araçlarıyla kritik bölgelerin çevresini gece gündüz denetliyor. Teröristlerin saldırılarıyla birçok defa gündeme gelen karakollar ve üs bölgelerinin güvenliğinin sağlanmasında mini insansız hava araçları da kullanılıyor. 

KÖR NOKTALARA KARŞI...

Yerli imkanlarla üretilen mini insansız hava aracı "Gözcü" özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kritik karakol ve üs bölgelerinde kullanılıyor. Konuşlu olduğu karakol veya üs bölgesinin çevresinde keşif ve gözetlemek için kullanılan araç, söz konusu bölgelerin emniyetinin sağlanmasına büyük katkı sağlıyor. Gece ve gündüz uçabilen Gözcü, üzerindeki kamera sistemleri sayesinde detaylı görüntüleme yapabiliyor. Bu sayede karakol veya üs bölgesi çevresindeki olası kör noktalar ortadan kaldırılıyor. Karakoldaki uzman personel tarafından kullanılan Gözcü, elde ettiği görüntüleri yer kontrol istasyonuna anlık gönderiyor. Elle fırlatılarak gökyüzüne bırakılan Gözcü, 15 kilometreye kadar uzanan menziliyle güvenlik güçlerine büyük katkı sağlıyor.

ARI DA KULLANILACAK

ASELSAN tarafından üretilen insansız hava aracı "Arı" da TSK tarafından denenmeye başlandı. Döner kanatlı mini insansız hava aracı sınıfında bulunan Arı, havada asılı kalma özelliği sayesinde tespit edilen görüntünün devamlı takip edilebilmesini sağlıyor. Havada uzun kalma süresi ve yüksek irtifaya sahip aracın, karakol ve üs bölgelerinin korunmasında da önemli rol oynaması bekleniyor.

Gece ve gündüz kameraları sayesinde 24 saat görev yapabilme özelliğine sahip Arı'nın, özel yazılımı sayesinde otomatik pilot özelliği de bulunuyor. Milli imkanlarla üretilen Arı'yı kullanan personel de özel eğitim alıyor.

MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ GÖREVDE

Öte yandan yerli imkanlarla üretilen milli piyade tüfeği de terörle mücadelede kullanılmaya başlandı. Komando birliklerine dağıtılan tüfeklerin atış kabiliyetinden, güvenlik güçlerinin memnun olduğu ifade edildi.Kullanıcılarından geçer not alan tüfek, hem sağ hem de sol elini kullananlara uygun tasarlandı. Piyade tüfekleri arasında en hafif olma özelliğine sahip tüfek, aralarında kum, toz ve çamurun da bulunduğu 36 ayrı testten başarıyla geçti.

Piyade tüfeğinin en moderni olma özelliğini taşıyan milli piyade tüfeğine, diğer ülkelerden de yakın ilgi gösteriliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER