İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi parlamentosu yapılan gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık kararı aldı.
Katalonya'da azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partilerinin sunduğu "cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması" başlıklarındaki karar önerileri parlamentodaki oylamada kabul edildi.
"Junts pel Si" ve CUP'un verdiği öneriyle gizli olarak yapılan oylamadan 70 "evet", 10 "hayır" ve 2 "boş" sonucu çıktı. "Catalunya si que es pot" partisi dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmayarak, protesto etmek için genel kurul salonunu terk etti.
Halk Partisi'nden (PP) milletvekilleri salonu terk ederken genel kurul koltuklarına İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık kararı sonra halkı sakin olmaya çağırdı. Rajoy, "Katalonya'da hukukun üstünlüğü sağlanacak" dedi.
BAŞBAKAN RAJOY'DAN "SAKİN OLUN" ÇAĞRISI
Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Twitter'dan açıklama yaptı.
Başbakan Rajoy, "Bütün İspanyollardan sakin olmasını istiyorum. Hukukun üstünlüğü Katalonya'da düzeni yeniden sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
İSPANYA'DAN KARŞI ADIM
İspanya'da merkezi hükümet de, Katalonya'nın bağımsızlık kararına karşı önemli bir adım attı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Katalonya'yı doğrudan yönetme teklifinde bulundu. Senato, Başbakan Rajoy'un "doğrudan yönetme" teklifini kabul etti.
Başbakan Rajoy, Katalonya özerk yönetimi başkanı Carles Puigdemont, yardımcısı ve diğer bakanların görevden alınması yetkisinin kendisine verilmesini istemişti.
Katalonya parlamentosunda bağımsızlığın ilan edildiği saatlerde sokakta olan Katalanlar da sevinç gösterisi yaptı.
ERKEN SEÇİMDEN VAZGEÇMİŞTİ
Katalonya özerk yönetimi başkanı Puigdemont dün yaptığı açıklamada, bağımsızlık yanlılarının baskısından dolayı erken seçime gitme kararından vazgeçmişti.
İspanya'nın doğusundaki Katalonya'nın Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının baskısı nedeniyle erken seçime gitme kararından vazgeçmişti.
İspanya hükümeti, anayasanın 155. maddesinin uygulanması talebiyle, Katalonya özerk yönetimi hükümetinin feshedilmesi ve en fazla 6 ay içinde erken seçime gidilmesi kararını görüşmek için senatoyu toplamıştı.
NTV