Canikli, Kılıçdaroğlu’nun kaset davasına ilişkin olarak ifade vermeyeceğini açıklamasına ilişkin olarak Kılıçdaroğlu’nun kendi takdiri olduğunu vurguladı.
TBMM’de gazetecilerin sorularını cevaplayan Canikli, partili Cumhurbaşkanı yasa teklifinin ne zaman meclise geleceğine ilişkin olarak şunları söyledi:
“Bu Başkanlık sisteminden vazgeçildiği anlamına gelmiyor. Bizim ajandamızda vardı. Kapsamlı anayasa değişikliği yapılamaz ya da yeni bir Anayasa hayata geçirilemez ise, bizim zaten düşüncemizde olan değişiklik bu idi. 1 Kasım seçimleriyle oluşan yapıda, yeni bir Anayasa değişikliği, yeniden bir anayasa yapmanın ya da kapsamlı bir Anayasa değişikliği gerçekleştirmenin mümkün olmadığı gözüküyor. Böyle bir Anayasa değişikliği için, yeni bir Anayasa için diğer partilerinde desteği gerekir. Mevcut yapı ile, Cumhurbaşkanı ile Başbakanın ilişkilerini düzenleyen 1982 Anayasasındaki kural net olmadığı için ciddi olarak çatışma risklerini barındırıyor. Bu isimlerden bağımsız olarak değerlendirilen bir kural. Bu sorunun mutlaka giderilmesi gerekiyor. Bu yapı içerisinde Türkiye çok uzun süre istikrarlı yapı oluşturamaz. Şu an aynı siyasi hareketin gelmiş bir Cumhurbaşkanı ve Başbakanların bile bu özellik nedeniyle zaman zaman fikir ayrılığına düştüklerini görüyoruz, yaşıyoruz. Yeni bir anayasa değişikliği ile, kapsamlı olarak bütün kurum ve kurullarıyla Başkanlık modelinin monte edileceği Anayasa değişikliği yapamayacağımıza göre, o zaman bu ciddi kriz riski taşıyan bu sistemi değiştirelim düşüncesi gündeme geldi. Bizim B planımız. Muhtemelen yeni hükümetimizin güvenoyu almasından sonraki, haziran ayında, haziran ayının ilk yarısına kadar tamamlanmış ve meclis’e sunulmuş olur.”
Canikli, ’Erken seçim ne zaman olacağına’ ilişkin soru üzerine, “Erken seçim yok. Erken seçim gündemimizde hiç olmadı. Bugün de yok, yarın da olmayacak” ifadelerini kullandı.
Canikli, ’Nasıl bir değişiklik getirileceğine’ ilişkin soruya, Anayasanın ilgili maddesinde ‘Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesileceği’ öngörüldüğünü hatırlattı. Canikli, “Birkaç madde daha gündeme gelebilir. Mümkün olduğu kadar dar kapsamlı olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Muhalefet ile görüşmelerine ilişkin olarak Canikli, şunları söyledi: “Biz önemli değişiklikler öncesi bu görüşmeleri gerçekleştiriyoruz. Bir alınmış karar olarak ifade etmiyorum, bir siyasi nezaket çerçevesinde Meclise sunulmadan önce veya Meclis’te görüşmelere başlamadan önce diğer siyasi partilerle görüşülebilir. Herhangi bir engel söz konusu değil.”
Bahçeli’nin destek açıklamalarına ilişkin olarak ise Canikli, şunları söyledi:
“Partili Cumhurbaşkanına ilişkin teklife sadece Milliyetçi Hareket Partisinden değil, diğer siyasi partilerden destek geleceğini tahmin ediyoruz, umuyoruz. Çünkü bu siyasi bir düzenlemeyi içermiyor. AK Parti meselesi değil. Bu sadece Türkiye’nin yönetim yapısının netleştirilmesi ve ileride çıkması muhtemel çatışma risklerini ortadan kaldırmak amacıyla yapılacak bir düzenleme. Bütün siyasi partilerden bu amaç için yapılacak bir düzenlemeye destek geleceğini bekliyoruz.”
KASET DAVASI
Kılıçdaroğlu’nun CHP’deki kaset davasına ilişkin olarak ifade vermeyeceğini açıklamasına ilişkin olarak Canikli, Kılıçdaroğlu’nun kendi takdiri olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“Bu kaset skandalı olarak bilinen ve Cumhuriyet Halk Partisinde Genel Başkan değişikliği ile sonuçlanan önemli siyasi sonuçları olan böyle bir olayda, olayın aydınlatılması, ortaya çıkartılması noktasında katkı sağlamalarını beklerdik. Gitmemesi bu konuda şüphelerin daha da artması sonucunu doğurur. Bu konuda Sayın Kılıçdaroğlu’nun kamuoyunda iddia edildiği ve gündeme getirildiği gibi doğrudan veya dolaylı bir bağlantısı yok ise, yargıda açıkça paylaşır, kanaatlerini paylaşır, bu konudaki soru işaretlerini gidermiş olurdu.”
(İHA)