Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Gıda Komisyonu Başkanı veteriner hekim Dr. Can Demir, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketiminin hayvan kesimi öncesi ve sonrasında gösterilecek özene bağlı olduğunu söyledi.
Son yıllarda yapılan uyarılarla kurban kesiminde daha dikkatli hareket edildiğini dile getiren Demir, özellikle kendi imkanlarıyla kurbanını kesmek ve kesim sonrası değerlendirmek isteyen tüketicileri hijyen konusunda uyardı.
Kesim için kullanılacak bıçakların paslanmaz malzemeden yapılması, mümkünse sapının da aynı malzemeden veya sert plastikten olması gerektiğini vurgulayan Demir, iyi bilenmiş olmasının önemine işaret etti.
Demir, kesim, et parçalama ve iç organlar için ayrı bıçaklar kullanılmasına dikkat edilmesini isteyerek, "Örneğin, iç organ parçalama bıçağı ile et doğranmamalıdır. Özellikle şarbon, brusella başta olmak üzere bulaşabilecek muhtemel çok sayıda zoonoz hastalığın insanlara geçmesine engel olmak için bu nokta önlenmelidir" dedi.
Türkiye'de genellikle kurban etlerinin kıyma yaptırılarak saklandığına dikkati çeken Demir, bayramlarda bazı kişilerin çoğunlukla bir senedir kullanılmayan makinelerde kıyma çekerek para kazanmaya çalıştığını anlattı.
Demir, şöyle konuştu:
"Yılda bir defa kullanılan, bir köşede, kilerde, depoda bekletilen, kısmen paslı ve küflü, hijyen yönünden uygunsuz kıyma makineleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Çok cüzi fiyatlarda, bu konuda hizmet veren mahalle veya market kasabının kıyma makinelerinden yararlanılmalıdır. Kıyma makinesinin ezici döner topu, aynası ve bıçağı hatta aynayı sökmek için kullanılan bilezik parçası dahil paslanmaz krom çelikten yapılmış olmalıdır. Kasaplardaki gibi makinelerde, etin ısınmasına ve kıymada bakteri üremesine engel olacak şekilde soğutucu aparatın bulunması gerekir."
PASLANMIŞ, BAKTERİ ÜREMİŞ KIYMA MAKİNELERİ
Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız da kıyma makinelerini sadece ehil kişilerin kullanabileceğini ifade etti.
Kurban etinden yapılacak kıymanın kasaplardan başka yerlerde çekilmemesi gerektiğini belirten Yıldız, "Manav, lokanta ya da bakkal dükkanına kıyma makinesi konulup cama da 'kıyma çekilir' yazısı asılarak, bu iş yapılmaz" ifadesini kullandı.
Yıldız, söz konusu yerlerdeki kişilerin, vatandaş nasıl et getirirse getirsin makineye attığını belirtti.
Bir yıl bekletilen makinenin paslandığını, içinde kalan minik parçalarda bakteri ürediğini ve bunun büyük risk oluşturduğunu dile getiren Yıldız, "Yılda bir makinede kıyma çeken kişi, getirilen etin içinde kemik kırıntısı, kan peltesi, sinir olup olmadığını bilmeden işliyor. Çekiyor, torbaya koyuyor, parasını alıyor. Kemiği de kan peltesi de siniri de kıymanın içinde kalıyor. Yemek yapıldığında bunlar mutlaka ağza gelir, dişe değer. O yüzden kıyma, mutlaka kasapta çekilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.