CUMHURBAÅžKANI TÖRENE KATILACAK
2013 yılında temeli atılan Körfez GeçiÅŸ Köprüsü'nde son tabliye 21 Nisan 2016 tarihinde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ında katılması beklenen Yalova tarafında yapılacak bir törenle yerine yerleÅŸtirilecek. 113’üncü tabliyenin yerleÅŸtirilmesiyle artık 2 bin 682 metrelik köprü, yürüyerek geçilir hale gelecek. 7 Ocak 2016 tarihinde baÅŸlayan tabliye çalışmalarında bugüne kadar 112 tabliye döÅŸenmiÅŸti. Son tabliye yerleÅŸtirilmeden önce, daha önce yerleÅŸtirilen tabliyelerin konumlandırma iÅŸlemi yapıldığı belirtildi. Son tabliyenin de yerleÅŸtirilmesinin ardından bugüne kadar geçici baÄŸlantılarla birbirine tutturulan tabliyelerin kaynaklama iÅŸlemi de yapılacak.
PROJE GEBZE’DE BAÅžLIYOR Ä°ZMÄ°R OTOGAR KAVÅžAÄžINDA BÄ°TÄ°YOR
Karayolları Genel MüdürlüÄŸü tarafından Yap-Ä°ÅŸlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-Ä°zmir (Ä°zmit Körfez GeçiÅŸi ve BaÄŸlantı Yolları Dahil ) Otoyolu Projesi, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre baÄŸlantı yolu olmak üzere 433 kilometreyi kapsıyor. Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü KavÅŸağı’ndan Ankara yönüne yaklaşık 2,5 km sonra, köprülü kavÅŸakla (2x5 ÅŸeritli) baÅŸlayıp Ä°zmir Çevre Yolu üzerindeki mevcut Otogar KavÅŸağı’nda son buluyor.
BÄ°R ÇOK ÜLKEDEN MÜHENDÄ°S VE Ä°ÅžÇÄ°LER ÇALIÅžIYOR
Gebze-Bursa Kesiminde 12 adet, Bursa-Balıkesir-KırkaÄŸaç-Manisa kesiminde 6 adet, KemalpaÅŸa Ayrımı-Ä°zmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 20 adet viyadükten, Gebze –Bursa arasındaki 7 adet viyadük tamamlandı. 13 viyadükte ise çalışmalar devam ediyor. Projede aralarında Türkiye, Japonya, Almanya, Danimarka ve Ä°talyan uyruklu mühendis ve iÅŸçilerin bulunduÄŸu toplam 7 bin 908 personel ile birlikte 1568 iÅŸ makinesinin çalıştığı öÄŸrenildi.
3 BÜYÜK TÜNELDE SON ÇALIÅžMALAR YAPILIYOR
Öte yandan projede Otoyolun Yalova’nın Altınova ilçesinde girip Orhangazi ilçesinden çıkan Samanlı tüneli de tamamlandı. Her biri 3 bin 590 metre olan iki ayrı tüpten oluÅŸan tünelde elektromekanik donanımların da takıldığı ve iÅŸletmeye hazır hale getirildiÄŸi belirtildi. Projenin Bursa bölümünde yer alan Selçukgazi tünelinde ise her biri 1250 metre olan iki tüpte kazı ve destekleme çalışmalarının tamamlandığı öÄŸrenildi. Selçukgazi tünelinde beton kaplama çalışmalarının devam ettiÄŸi belirtildi. Ä°zmir’de bulunan her biri 1605 metre olan iki ayrı tüpten oluÅŸan Belkahve tünelinde ise kazı, destekleme ve beton kaplama iÅŸlemlerinin tamamlandığı, elektrik, elektronik ve elektromekanik çalışmaların devam ettiÄŸi öÄŸrenildi.
6 ÅžERÄ°T OLARAK HÄ°ZMET VERECEK
252 metre kule yüksekliÄŸi, 35.93 metre tabliye geniÅŸliÄŸine sahip, toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün iki kulesi arasındaki orta açıklığının 1550 metre olacağı, bu özelliÄŸi ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiÄŸinde 3 gidiÅŸ ve 3 geliÅŸ olmak üzere 6 ÅŸerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet ÅŸeridi olacak. Körfez geçiÅŸ köprüsü tamamlandığında, halen körfezi dolaÅŸarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiÅŸ süresi ortalama 6 dakikaya inecek. Köprüden geçiÅŸ ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak.
DHA