Ekonomi

"Korsan taksicilik şekil değiştirdi"

Korsan taksicilerin internet üzerinden müşteri bulması, ikiz plaka kullanması ve K1 belgesiyle taşımacılık yapması taksici esnafını yıldırdı.

09-11-2015 14:03

Yasal düzenlemenin ardından büyük ölçüde azalan korsan taksicilerin internet üzerinden müşteri bulma, ikiz plaka kullanma ve K1 belgesiyle taşımacılık yapma gibi yeni yöntemleri, İstanbul'daki taksici esnafını yıldırdı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube müdürlüğü ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın (İTEO) çalışmaları ve yasal düzenlemenin ardından büyük ölçüde ortadan kalkan korsan taksicilik, yöntem değiştirerek tekrar ortaya çıktı.
 
Korsan taksicilerin internet üzerinden müşteri bulması, ikiz plaka kullanması ve K1 belgesiyle taşımacılık yapması üzerine denetimlerini artıran İTEO, vatandaşları uyardı.
 
İTEO Başkanı Yahya Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasa dışı yollarla taksicilik yapan kişilere göz yummayacaklarını söyledi.
 
Korsan taşımacılıkla mücadele kapsamında çıkarılan yasanın ardından taksicilerin biraz nefes aldığını anlatan Uğur, ancak son zamanlarda korsanın şekil değiştirdiğini fark ettiklerini belirtti.
 
Uğur, taksiciler olarak bu durumdan çok rahatsızlık duyduklarını ifade ederek, şunları anlattı:
 
"Yeni dönemde yasa dışı yollarla para kazanmaya çalışan bazı kişiler, teknolojiyi de kullanmaya başladı. UBER ve benzeri internet siteleri, uygulamaya koyduğu programla, site aracılığıyla topladığı yolcuları, siteye abone olan araç sahipleri tarafından korsan olarak taşıttırıyor. Yani internet üzerinden korsan taşımacılık yapıyorlar. Sinsi ve gizli bir şekilde büyüyen bu yeni tehlike karşısında, satış sanal ortamda yapıldığı için bu kişilerin tespit edilmesi ve yakalanması da çok zor. Bu yüzden yetkililerden teknolojiyi kötü emellerine alet eden bu kişilere yönelik çalışma yapmasını rica ediyoruz. "
 
"K1" belgeli bazı kamyonet sahiplerinin de belgedeki "taksicilik, hafif yük ve eşya taşınır" ibaresini kullanarak, korsan taşımacılık yaptığını belirlediklerini dile getiren Uğur, bu kişilerin sadece yük taşıyabileceğini vurguladı.
 
Yahya Uğur, buna rağmen insan taşıyan "K1" belgeli araçlara yönelik cezai işlemlerin yapılacağını hatırlatarak, "Bu kişiler yakalandığında araçları 61 gün bağlanır. Ayrıca, bu kişiler, 'K1' belgeli araçlarını taksiye benzetiyorlar. Ancak şunu bilmiyorlar; taksiyi çağrıştıran tüm renk, yazı ve işaretlerin kullanılması da 61 gün trafikten men cezası sebebidir. Şu anda İstanbul'da 6 bin 36 'K1' belgeli araç bulunuyor. Gittikçe bu tür araçların ihtiyaç dışı arttığını görmekteyiz. Artan bu araçlarla korsan taksicilik yapıldığını gözlemliyoruz" diye konuştu.
 
- "Taksicilerin ekmeğine göz dikenlerin karşısında olacağız"
 
İTEO Başkanı Uğur, korsan taksicilerin yasa dışı yollarda sınır tanımadığını, alınan önlemlere karşı sürekli yeni yöntemler geliştirdiğini söyledi.
 
Son zamanlarda ikiz plaka yöntemiyle korsan taksicilikte artış gözlendiğini kaydeden Uğur, şunları aktardı:
 
"Vergi ödeyen, emek veren taksicinin plakasını aracıyla birlikte kopyalayıp piyasada taksicilik yapıyorlar. Bunu çok ustalıkla yaptıkları için araçlar sadece motor ve şasi numaralarından tespit edilebiliyor. Bu kişiler hem taksicilerin ekmeğine ortak oluyor hem de emeğini çalıyor. Çünkü, bu kişilerin işledikleri trafik suçları da asıl plaka sahiplerine geliyor. Taksici arkadaşlarımız, hiç hak etmediği cezaları ödemek zorunda kalıyor. Biz de bunların varlığını bu şekilde öğrenebiliyoruz. Taksicilerin ekmeğine göz dikenlerin karşısında olacağız. Bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Gereken yerlere müracaatta bulunacağız."
 
Bu kişilerin yakalanması için denetimlerin artırılması gerektiğini aktaran Uğur, polislerden, trafik uygulamaları sırasında taksilerin motor ve şasi numaralarını da kontrol etmelerini istedi.
 
Uğur, bu yıl tesadüf sonucu ikiz plaka kullanan 80 kişinin tespit edildiğini bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER