Sağlık

Kulakla ilgili bilmemiz gerekenler!

Halit Yerebakan'dan kulak sağlığıyla ilgili bilgiler.

Kulakla ilgili bilmemiz gerekenler!
04-08-2015 13:17

UÇAK YOL CULUĞUNUN KULAĞA ETKİLERİ
Yaz aylarında uçak yolculuklarında ciddi bir artış oldu. Uçak yolculuğu sırasında yaşanan basınç farklılıkları birçok kişi için kabus gibi saatler geçirmek anlamına gelir. Orta kulakta meydana gelen basınç değişikliğine bağlı sıkışma ve benzer durumlar, şiddetli kulak ağrısından işitme kaybına kadar birçok önemli duruma neden olabilir. Yapılan araştırmalar, uçak yolculuğu esnasında kulak problemi yaşayanların sayısının hiç de az olmadığını gösterdi. Araştırma sonuçlarına göre, çocukların 3/2'si, yetişkinlerinse hemen hemen yarısı hayatı boyunca bir kez olsun uçak yolculuğuna bağlı kulak ağrısı yaşamış. Özellikle uzun uçak yolculuklarında basit yöntemler uygulayarak yolculuğunuzun rahat geçmesini sağlayabilirsiniz. Peki çoğu zaman dayanılmaz olan, hatta bazen hasar bırakan bu ağrılar, neden olur? Östaki borusu adı verilen kanal, burnun arka tarafından başlayarak geniz ile orta kulak arasındaki bağlantıyı sağlamakla görevlidir. Östaki borusu, hava akımını sağlayarak orta kulağın dış ortamda gerçekleşen basınç değişikliklerine uyum sağlamasına yardım eder.

YÜKSEK SESİN KULAK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Devamlı yüksek sese maruz kalındığında, işitmeyle doğrudan ilgisi olan iç kulaktaki sinir hücrelerinde tahribat meydana gelir. Yüksek sese maruz kalındığında tahribata uğrayan hücreler, durumun devam etmesi neticesinde ölürler.

SİNİR HÜCRELERİ ÖLÜRSE HER ŞEY BİTER

Ölen sinir hücreleri içinse her şey bitmiş demektir çünkü bu durumun geri dönüşü yoktur. Peki ses, hangi düzeyde iken tehlike oluşturur? Sese olan hassasiyet kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ancak herkes için ortak sayılabilecek bazı noktalar vardır. Örneğin, kendi sesinizi duymak için bağırmanız gerekiyorsa, gürültü kulağınızda ağrıya sebep oluyorsa, çınlama başladıysa ve gürültü kesildikten sonra -geçici de olsa- işitme kaybı yaşıyorsanız; maruz kaldığınız sesin şiddeti sinir hücrelerinize zarar verecek seviyede demektir. Bunu fark ettiğinizde ortamdan uzaklaşamıyorsanız, kulağınızı pamuk ve benzer bir maddeyle tıkamak fayda sağlayacaktır. Sesin yoğunluk ve şiddeti; desibel, sesin saniyedeki titreşim sayısı ise frekans olarak ifade edilir. Uzmanlar, insan sağlığı için tehlikeli sınırın 85 desibel olduğunu söylüyor. Tehlikeli seviyedeki sese maruz kalma süresi, bırakacağı hasarla da doğru orantılıdır.

KULAĞINIZA SU KAÇARSA NE OLUR?

Özellikle çocuklar, kendilerini yeterince koruyamadıklarından sıklıkla kulaklarına su kaçırırlar. Peki kulağa su kaçarsa ne olur? Kulak, sadece işitme duyusu olarak vazife görmez. Aynı zamanda vücudun dengede durmasını sağlamakla da görevlidir. Bu sebeple kulağa giren herhangi bir yabancı cisim, en kısa zamanda çıkarılmalıdır. Kulağa su kaçması, en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Fark edilmemesi imkansız bu durumun ilk belirtisi şiddetli ağrıdır. Sonrasında işitme kaybı, hatta iltihaplanmaya kadar gidebilir. Kişi bunu hissettiğinde, başını önce su kaçmayan tarafa sonra da su kaçan kulağın olduğu tarafa doğru hızlı ve hafif sert bir şekilde sallamalıdır. Bu yöntem işe yaramadıysa su kaçan kulak aşağıda kalacak şekilde uzanmalı ve yer çekiminin de etkisiyle sıvının dışarı çıkmasını beklemelidir. Daha önce kulak problemi olanlar ve kulak zarı delik olanlar için durum daha ciddidir ve sıvının orta kulağa inmesi çok daha kolaydır. Bu kişiler mutlaka kulak tıpası kullanmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER