Yaşam

Kültürün merkezine dönüştürülen eski cezaevi depremde can simidi oldu

Kültürün merkezine dönüştürülen eski cezaevi depremde can simidi oldu

Kültürün merkezine dönüştürülen eski cezaevi depremde can simidi oldu
13-10-2023 09:58

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan ve kültür merkezine dönüştürülen eski cezaevi, 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan kentte yüzlerce vatandaşa can simidi oldu.


Malatya’da, yaklaşık 34 yıl kullanıldıktan sonra kapatılan ve uzun bir süre atıl durumda olan Yeşilyurt Cezaevi, ilçe belediyesi tarafından yapılan çalışmaların ardından kültür merkezine dönüştürülürken, tarihi yapı 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan kentte yüzlerce vatandaşa da can simidi oldu.


“Orta kısmı tamamen çökmüştü”


Depremlerde yapı stokunun yaklaşık yüzde 70’i zarar görürken, çok sayıda kültür varlığının da depremlerde nasibini aldığı Yeşilyurt’ta ayakta kalabilen birkaç kültür varlığında biri olan eski cezaevinin belediye meclis toplantılarına da ev sahipliği yaptığını aktaran Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, ”Bulunmuş olduğumuz yer 1970’li yıllarda Yeşilyurt ilçe cezaevi olarak yapılan bir bina. Yapı 2004 yıllarına kadar cezaevi olarak kullanılıyor, daha sonra ise 2014 yılında yapının devri için çalışma başlattık. İlgili kurumla yapılan çalışmalar sonrasında devrini aldığımız cezaevinde kıraathane, çoban müzesi, mahkum el sanatları galerisi ve mevcut şartların korunarak sergilendiği açık görüş alanlarını , tek kişilikli hücreleri de muhafaza ederek yapıyı şehrimizin en güzel kültür merkezlerinden biri haline getirdik. Yeşilyurt Belediyesi olarak her ay toplantılarımızı burada yaparak farkındalık oluşturuyoruz. Devrini aldığımız cezaevinin orta kısmı tamamen çökmüştü. Yapı yapılan restore edilerek bölgenin kültür merkezi haline geldi diye biliriz” dedi


“Hediyeye değil kitaba ihtiyacımız var”


Yerel seçimlerinin ardından müze için kitap çağrısında bulunduklarını kaydeden Çınar, ”2019 seçimlerini kazandıktan sonra hayırlı olsun ve tebrikler çerçevesinde gönderilmesi planlanan hediyelerin yerine müzemizde bulunan kıraathane ve kütüphanemizde kitaplara ihtiyacımızın olduğunu belirtmemiz üzerine yaklaşık 19 bin 200 kitabımız birikti. Yine müzemiz açıldığında Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığıyla da istişare ederek çobanların kullandığı çeşitli malzemeleri de bir araya getirerek Çoban Müze’sini kurduk. Ki burada 140 parça ile başladığımız müze 288 parçaya ulaştı” ifadelerini kullandı.


"Depremlerde can simidi oldu"


Müzenin depremlerde yüzlerce vatandaşa ev sahipliği yaptığını da belirten Çınar, “Cezaevimiz 6 Şubat depremlerinde en sağlam yapılardan biri olarak ayakta kaldı. Müze de yaklaşık üç ay boyunca temel ihtiyaçlarının belediye olarak karşıladığımız 350 vatandaşımız konaklayarak burada barındı. Hem kapalı hem de sağlam olması nedeniyle yapı bir anlamda da depremzede hemşerilerimiz can simidi oldu. Normalleşme aşamasındayız, şehirde tekrar bir hareketliliğin oluşması için de çalışmalarımız sürüyor. Aynı zamanda da kültürümüzü, geçmişimizi ve geleneklerimizin yaşatılması için kültür alanlarının da aktif olarak ta kullanılması gerekiyor. Bu noktada hemşerilerimiz yeni yeni müzemizi ziyaret etmeye başladı. İnşallah bundan sonra da bu hareketlilik artarak devam eder, maalesef depremlerde bir çok kültürel varlıklarımız yıkıldı en azında sağlam olanlara sahip çıkalım bu noktada Yeşilyurt Belediyesi olarak her türlü rehberliği her türlü katkı sunmaya hazırız yeter ki bu sıkıntıları atlatarak ayağa kalkalım” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER