Sağlık

Laboratuvarda yapay embriyo üretildi

Bir süredir devam eden laboratuvarda yapay embriyo üretme çalışmaları sonuçlandı. Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, farelerden alınan kök hücrelerle dünyanın ilk suni embriyosunu üretmeyi başardı. Bu gelişmenin, kısırlık tedavisinde önemli bir dönüm noktası olması bekleniyor.

Laboratuvarda yapay embriyo üretildi
03-03-2017 19:54

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, farelerden aldıkları iki farklı kök hücreyi üç boyutlu (3D) yazıcı kullanarak suni embriyoya dönüştürdü.

Çalışmada embriyonik kök hücrelerle plasentadan alınan ekstra-embriyonik trofoblastik kök hücreleri kullanıldı.

Memelilerde döllenen yumurta, bölünerek embriyonik kök hücreler oluşturuyor. "Vücudun ana hücreleri" olarak da bilinen bu hücreler, embriyoda bir araya gelerek olgunlaşmamış embriyonik yapıyı oluşturuyor.

Araştırmayı yöneten Prof. Dr. Magdalena Zenricka Goetz, "Farklı kök hücre türleri arasındaki etkileşimin, embriyonun gelişiminde büyük önem taşıdığını biliyoruz. Çalışmada bizi asıl şaşırtan hücrelerin bir arada çalışmasıydı. Resmen birbirlerine yol gösteriyorlardı" dedi.

SUNİ EMBRİYOLAR YASAL SÜRE BOYUNCA GELİŞMEYİ SÜRDÜRDÜ

Araştırmacılar, elde edilen suni embriyoların İngiltere'de yasal süre olan 14 gün boyunca gelişmeye devam ettiğini belirtti. İngiltere'de laboratuvar ortamında embriyo gelişimi 14 günle sınırlı.

Goetz'in ekibi, şimdide aynı tekniği suni insan embriyosu üretmek için kullanacak.

Çalışmanın, kısırlık tedavisinde önemli bir dönüm noktası oluşturması bekleniyor.

Çalışma, "Science" dergisinde yayımlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER