Yaşam

Leylek “Efe” 13 yıldır doğduğu topraklara geliyor

Sulak alanları ile birlikte önemli göç alanlarından olan aydın, her yıl çok sayıda leyleğe ev sahipliği yaparken, 13 yıl önce halkalanan ve mahalle halkının “efe” adını verdiği leylek, yeniden söke’ye geldi.

Leylek “Efe” 13 yıldır doğduğu topraklara geliyor
22-03-2024 12:27

Sulak alanları ile birlikte önemli göç alanlarından olan Aydın, her yıl çok sayıda leyleğe ev sahipliği yaparken, 13 yıl önce halkalanan ve mahalle halkının “Efe” adını verdiği leylek, yeniden Söke’ye geldi. Doğal güzellikleri ile birçok hayvan türüne ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Aydın’ın simgelerinden biri haline gelen leyleklerin Aydın’a göçü başladı. Bu kapsamda 2024 yılının ilk leyleği, her yıl olduğu gibi bu yıl da Gölbent Mahallesi’ne geldi. İklim değişikliğine göre leyleklerin geldikleri aylar farklılıklar gösterirken, bir yandan eşlerini bekleyen, bir yandan yuvaya yoğun bir gayretle malzeme taşıyıp tamirat yapan leylekler köyde yaşayan insanların yüzlerini güldürmeye başladı. Bu çerçevede 2011 yılında Gölbent Mahallesi’nde halkalanan ve mahalle sakinlerinin “Efe” adını verdiği leylek de, bu yıl Avşar Mahallesi’ne geldi. 13 yıldır doğduğu topraklara göç eden leyleğin sayesinde halkalamanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş; “TATD kodlu leylek, 2011 yılında Söke’nin Gölbent köyünde halkalandı. Aynı leylek 15.03.2018 yılında Azap Gölü kıyısında beslenirken görülmüştü. EKODOSD’un yaptığı tespitle bu yıl Avşar köyüne geldiği belirlendi. Aynı leylek 2 defa gözlemlenmiş oldu. Şu anda tam 13 yaşında erkek bir birey. Leylekler için hayli ileri bir yaş olarak görülüyor. Halkalama çalışmalarının en güzel tarafı, leyleklerin kaç yaşına kadar yaşadıkları, hangi bölgelere geldikleri ve nerelerde beslendikleri konusunda önemli veriler sunmaktadır” dedi. “Ağustos’a kadar zorlu günler bekliyor”


Avşar Mahallesi’nde tespit ettikleri halkalı leyleğin “Efe” olduğunu fark ettiklerini belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Baharla birlikte ülkemize geldiklerinde ve hatta uçarken görüldüklerinde insanlara büyük mutluluk veren leylekler yuvalara sahip çıkmaya başladılar. Avşar köyünde tespit ettiğimiz ayağında TATD kodlu halkalı leyleğin, 15 Haziran 2011 tarihinde, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve EKODOSD işbirliğiyle Aydın’ın Söke’ye bağlı Gölbent köyünde halkalandığı belirlendi. Avşarlıların Efe ismini koydukları leyleği takip edeceğiz. Umarız daha uzun yıllar yaşar. Kırsalda yaşayan insanların kendi ailelerinden gibi gördükleri leylekleri, göç tarihi olan Ağustos’a kadar zorlu günler beklemektedir. Şu günlerde yuvaya malzeme taşımaktalar ve yavruları çalılardan yaralanmasın diye yuvaya çevreye atılan atık maddelerden getirmekteler. Bu nedenle çevreye atık maddeler atılmaması, özellikle saman bağlamakta kullanılan plastik siyah iplerin toplanması leyleklerin sağlığı için çok önemlidir” dedi. “Leylekler için sulak alanlar çok önemlidir”


Leylekler için sulak alanların çok önemli olduğunun altını çizen Sürücü, “Beslenmelerini büyük ölçüde sulak alanlardan su kıyılarından sağlarlar. Ekosistem içinde çok önemli işlevi bulunan leyleklerin nesillerini sürdürülebilmesi, temiz bir çevre ve sulak alanların sürdürülebilir olmasıdır. Nisan ayında, Aydın’da yuvaların olduğu 104 köy ve yerleşim yerlerinde bu yılın leylek sayımlarını yaparak, geçmiş yıllara göre kıyaslamasını yapacağız. Kırsalda yaşayanların komşuları ve çiftçilerin yararlı dostları olan yaz göçmeni leylekleri ve beslenme alanları olan sulak alanları koruyalım, doğaya çöp atmayalım” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER