Eğitim

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde ’Sosyal Bilimlerde Veri Toplama Araçları: Sık Karşılaşılan Kavram Yanılgıları’ konuşuldu

Anadolu üniversitesi lisansüstü eğitim enstitüsü tarafından düzenlenen 'sosyal bilimlerde veri toplama araçları: Sık karşılaşılan kavram yanılgıları' başlıklı seminer kongre merkezi salon anadolu’da gerçekleştirildi.

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde ’Sosyal Bilimlerde Veri Toplama Araçları: Sık Karşılaşılan Kavram Yanılgıları’ konuşuldu
11-01-2024 15:26

Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından düzenlenen ’Sosyal Bilimlerde Veri Toplama Araçları: Sık Karşılaşılan Kavram Yanılgıları’ başlıklı seminer Kongre Merkezi Salon Anadolu’da gerçekleştirildi.


Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Doğan Şahin’in konuşmacı olarak yer aldığı seminere Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Saime Önce ve çok sayıda akademisyen de katıldı. “Kaçırdığımız konuları topluca vurgulamak istedik”


Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Saime Önce, yaptığı konuşmasında, “Çok temel konularda araştırmayla ilgili olarak bazen fark etmediğimiz bazen gözden kaçırdığımız konuları topluca vurgulamak istedik. Murat Doğan hocamızı davet ettik, kendisi bize çok temel düzeyde ne tür hatalar yapılıyor ve temel kavramlarla ilgili olarak bilgilerini ve deneyimlerini paylaşacak. Kendisine şimdiden teşekkür ediyoruz" dedi. “Sosyal bilimlerde gözle görülmeyeni ölçüyoruz”


Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Doğan Şahin ise, “Sosyal bilimlerde ölçmeye çalıştığımız özellikler elle tutulamayan gözle görülemeyen özellikler. Biz bu sınırlılıklarımızı biliyoruz ama bunların çoğuna özellikle psikolojik yapı oluşturanlara gizil özellikler diyoruz. Bunları ölçmenin de kayda değer zorlukları olduğunu biliyoruz. Bunların ilki kendine has karmaşık yapısı diyebiliriz. Bunun dışında farklı sıralarda sunduğumuzda farklı düzeyde veriler elde edebiliyoruz. Bunlar birer ölçek değildir. Sınıflama ölçeği diye bir ölçek türü yoktur aslında. Bunlar orijinal dilde ölçme düzeyi diye ifade edilir. Kimi zamansa tipik davranışlarla ilgileniyoruz. Bunlar ilgi, tutum ve kaygı gibi özelliklerdir. Bunlar bireyin performans göstermesini gerektiriyor. Herhangi bir zorlama olmaksızın birey ortaya koyar. Dolayısıyla kullandığımız araçlara biz öz bildirime dayalı ölçme araçları diğer adıyla ölçekler diyoruz” şeklinde konuştu.


Seminer soru cevap kısmının ardından sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER