Kanser haftası dolayısıyla Liv Hospital Gaziantep’te kanser taramalarının ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla etkinlik düzenlendi.
Liv Hospital Gaziantep’te düzenlenen etkinliğe Onkoloji Bölümü hekimlerinden Prof. Dr. Fatih Teker, Uzm. Dr. Canan Karan, Uzm. Dr. Zafer Ufuk Cinkara katıldı. Hastane lobisinde açılan stantta hekimler, misafirlere kanser taramalarından ve kanserde erken teşhisin öneminden bahsetti. “Yüzde 90’ının sebebi çevresel faktörler”
Kanserde çevresel faktörlerin etkili olduğuna değinen Prof. Dr. Fatih Teker, “Elimizdeki istatistiki bilgilere göre kanser, kabaca yüzde 10 ailevi genler yüzünden, yüzde 90 çevresel faktörler yüzünden olmaktadır. 500’den fazla klinik çalışma göstermiştir ki çevresel faktörler kontrol altında tutulabilirse tüm kanserlerin yarısı önlenebilir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse, rahim ağzı kanserinin yüzde 95 nedeni HPV mikrobudur ve yeni üretilen aşıları HPV’yi önleme etkinliği yüzde 100’e yakındır. Bugün Avusturalya, toplum aşılaması ve 5 yılda bir smear testiyle 2035 yılında rahim ağzı kanserini ortadan kaldıran ilk ülke olma yolunda öncülük etmektedir. Bütün kanserler için geçerli kural şudur. Ne kadar erken teşhis edilirse o kadar başarılı olunur. Bunun için ülkeler kendi sağlık politikalarını geliştirmeli, insanlar ise hasta olmamak için güçlü bireysel önlemler alarak taramalarını yaptırmalıdır” dedi. “Tedavi sürecinde aile desteği önemli”
Tedavi yollarından bahseden Prof. Dr. Teker, “Artık yeni çıkan bir tedaviyi dünyayla eş zamanlı olarak kullanabiliyoruz. Uzun süredir tedavi için hiçbir hastayı yurt dışına sevk etmiyoruz. Bugün Gaziantep’te sadece hastanemizde görev yapan ve tek işi kanser tedavisi olan üç erişkin onkoloji hekimimiz, üç pediatrik onkolog ve hematolog ve iki erişkin hematoloğu, kemik iliği nakli dâhil tüm kanserlerin takip ve sistemik tedavilerini kolaylıkla uygulayabilmektedir. Deneyimli onkolojik cerrahi ekibimiz her türlü kanser ameliyatlarını yapabilmektedir. Hastanemiz Gaziantep halkının yanı sıra, değişik illerden veya başka ülkelerden gelen hastalara da şifa dağıtmaktadır. Artık eskisi gibi bölge insanının tedavi için başka uzak şehirlere gitmesine ihtiyaç kalmamıştır. Şehrimiz sanayi, ticaret ve gastronomide başarılı olduğu kadar sağlık hizmeti kalitesinde de son derece iyi durumdadır” şeklinde konuştu. “Kanserde iyileşme şansı vardır”
Son olarak kanser hastalarına önerilerde bulunan Prof. Dr. Teker, “Hastalarımıza mesajımız; bu hastalıktan korkmamaları, bilimsel ilerlemelere inanmaları, sunulan yardımlara açık olmaları, ileri aşamada olsa dahi iyileşme şansının her zaman mümkün olduğunu düşünmeleridir. Şayet iyileşme umudunuzu yitirmezseniz, her zaman bir umut vardır. Öz tedavi gücü olmasa ne bir cerrah, ne bir onkolog başarılı olabilir. Kimi zaman kanserde gördüğümüz kendiliğinden olan iyileşmeler de bunun kanıtıdır. Sakın umudunuzu istatistiklere bakarak tartışma konusu yapmayın. Unutmayın, hastalık yoktur, hasta vardır. Tüm hastalarımıza şifa diliyoruz” diye konuştu.