Dünya

Lübnan'daki Jeita Grotto Mağarası'nın benzeri İdlib'de inşa ediliyor

Suriye'nin Halep ilinden Beşşar Esed rejiminin saldırılarından kaçan Mimar Abdulmuti Said, Lübnan’daki Jeita Grotto Mağarası'nın benzerini İdlib'e kazandırmaya çalışıyor.

Lübnan'daki Jeita Grotto Mağarası'nın benzeri İdlib'de inşa ediliyor
12-01-2023 12:19
İdlib

Said, Esed rejimi güçlerinin yoğun saldırıları nedeniyle 3 yıl önce memleketi Halep’teki evini arkasında bırakarak İdlib'in Akrabat köyüne sığındı.

Zorunlu göç şartları, malzeme eksikliği ve maddi imkansızlıklara rağmen 57 yaşındaki iç mimar Said, çok sayıda mağaranın bulunduğu bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

Mimar Said ve 25 kişiden oluşan ekip arkadaşlarıyla, "Lübnan'ın Doğa Harikası" olarak nitelendirilen Jeita Grotto Mağarası'nın bir kopyasını yapmak için 13 ay önce bir proje başlattı.

Proje kapsamında ilk olarak İdlib'in kuzeyinde yer alan Akrabat bölgesinde çalışmaya uygun mağara tespit edildi.

Yıllar önce Lübnan'da ziyaret ettiği Jeita Grotto Mağarası'nın güzelliğinden etkilenen Said, hafızasında kazıdığı ince detayları, internetten izlediği görüntülerle de çalışmasına yansıtıyor.

Said ve çalışma arkadaşları, mesleki ve sanatsal becerileriyle büyük emek harcayarak kısa sürede onlarca metrekarelik mağarayı oyarak uygun şekilde genişletti.

Doğal aksesuarlarla süslenen mağaranın içi ve dışı antik tasarımlı "el yapımı" sarkıtlar ve sütunlarla donatıldı.

Çalışmanın son aşmalarında ise mağaranın içerisi renkli loş ışıklarla aydınlatılacak.

Projenin tamamlanmasıyla mağara ziyaretçilerini ağırlayacak.

"Farklı yüksekliklerden inen şelaleler de yapacağız"

Halepli mimar Said, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmasının tamamlanmasıyla mağaranın halka açılacağını söyledi.

Çalışma arkadaşlarıyla sarkıtlı ve dikitli damlataş mağarasının yapımında büyük ilerleme kaydettiklerini belirten Said, "İnsan yerinden edildi diye pes etmemeli. Durmamalı. Hareket etmeli, üretmesi gerek." dedi.

Said, mağaranın diğer bölümünde ayrıca 15 metre yükseklikteki kayayı şelaleye çevirme çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, "Projede ayrıca mağara çatısından ve farklı yüksekliklerden inen şelaleler yapacağız. Jeita Grotto Mağarası'nın, İdlib'de benzerini yapıyoruz. Çalışmada bölge coğrafyasıyla eski medeniyetlerin eserlerini birleştirmeye çalıştık." diye konuştu.

İdlib'e güzel eserler kazandırmak istediğini ifade eden Said, "En kısa sürede bitirmeye çalışıyoruz. Biter bitmez halkın ziyaretine açacağız. İnsanların huzur bulacağı bir mekan olacak." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER