Gündem

Meğer nadir bir böcek türü değilmiş !

’Türüne az rastlanan ve büyük para ettiği’ ileri sürülen gergedan böceğinin dünyanın her yerinde görüleceği bildirildi.

Meğer nadir bir böcek türü değilmiş !
07-07-2015 21:54

Son günlerde gazetelere manşet olan ve vatandaşların ilgisini çeken gergedan böceği hakkında Iğdır Üniversitesinden Entomolog Yrd. Doç. Dr. Celalettin Gözüaçık bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Gözüaçık, bu böceğin tropikal ve Uzakdoğu haricinde dünyanın hemen her yerinde bulunabileceğini, ülkemizin de her yöresinde görülebileceğini, özelikle son günlerde haber konusu olduğu gibi az rastlanan bir tür olmadığını söyledi. Son günlerde böceğin sıklıkla görülme sebebinin çiftleşme dönemi olduğundan rastlandığını ifade eden Gözüaçık, “Bunlar çiftleşme dönemine bağlı gece ışığa yönelmekte, ’Oryctes Nasicornis’ familyasına bağlı bir böcek olup; bitkisel ve hayvansal artıklarla beslenip doğada geri dönüşümü sağlayan böceklerdir. Bunlar şu an ülkemizde de her tarafta görülen ve doğada olması gereken faydalı böceklerden bir tanesidir” dedi.

“BU NADİR BİR BÖCEK TÜRÜ DEĞİLDİR”

Böceğin nadir bir tür olmadığına dikkat çeken Gözüaçık, her yerde görülecek bir tür olan bu böceğin tanesinin 90 bin dolar edecek şeklindeki söylemlerin asılsız olduğunu söyledi. Gözüaçık, son günlerde basında haberler çıktığını belirterek "Bu kadar çok hakkında haber geldiğine göre demek ki nadir bir tür değildir. Bakın bizde de bir kaç tanesi var. Çiftleşme dönemi olan bu dönemde özellikle ışıkta sıklıkla karşılaşabiliriz. İlaç yapımında kullanıldığı söyleniyor; öyle bilimsel bir kayıt yok. Bu doğada olması gereken, doğanın bir parçasıdır. Burada önemli olan bunların doğada kalması gerektiğidir” şeklinde konuştu.

“BUNLARIN PARASAL DEĞERİ YOKTUR”

Böceklerin parasal bir değeri olmadığını belirten Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu da, bunların doğanın çöpçüsü olarak bilinen bir tür olduğunu söyledi.

Türkoğlu, bunların doğada bulunan her çöpü, gübreyi işleyerek insanlara yararlı yaşam alanı sunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Çiçeklerin polenleşmesinde etkin rol oynamaktadır. Bu konuda vatandaşları uyarıyoruz; ekolojiyi, biyoçeşitliliği bozmamaları konusunda uyarıyoruz. Doğaya zarar verecek şeklindeki girişimlere bin ile 38 bin TL arasından parasal ceza uygulanmaktadır. Bu her yerde görebileceğimiz bir tür, insanların para için bunların yaşam alanlarını bozması durumunda gerçekten nadir görülecek bir tür olacaktır. Bunun için vatandaşları duyarlılığa davet ediyorum. Bu böceğin parasal hiçbir değeri yoktur.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER