Bursa

Mevlana, Bursa'da anıldı

Hz. Mevlana'nın 742. vuslat yıl dönümünde Bursa'da Şeb-i Arus töreni yapıldı. 

Mevlana, Bursa'da anıldı
16-12-2015 10:09

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği Bölümü'nce düzenlenen programda, ilk defa bestekar Salih Berkmen'in eviç makamında bestelediği mevlevi ayini eseri seslendirildi.

Burada konuşan Tasavvuf Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, semanın işitmek olduğunu ve insanlarda müzik kulağının olması gerektiğini söyledi.

Musikinin insanı eğiten çok ciddi bir eğitim aracı olduğunu belirten Kara, "Bu yüzden kulak eğitimi çok önemli. Kainattaki sesi ve ahengi alabilmek, hissedilmek onu teyemmüm edebilmek çok mühim. Bestekarlarımız o ahengi yakalıyorlar ve bize çok güzel bir şekilde aktarıyorlar" ifadelerini kullandı.

Sema gösterilerinin, "İnsanoğlu yavaş yavaş eğitilen bir varlıktır" mesajını verdiğini ifade eden Kara, şöyle konuştu: 

"İnsanoğlu sabahtan akşama eğitilmez. İnsanoğlu eğitim için uzun bir zaman dilimine ihtiyaç duyar. Buna da tedricilik diyoruz. İnsanın tedrici olarak eğitilmesine tasavvufta makamlar denir. Dört basamaklı bir tasvirdir. Yunus Emre'nin deyimiyle 'şeriat, tarikat, hakikat, marifet'dir. Bu dört basamak ne zaman biter belli değildir. Gerçek hayatta sürekli devam eden bir süreçtir. Bu dört makam bazen çok uzun sürebilir. Bazen de çok kısa sürebilir. Bu kişinin kabiliyetiyle ilgilidir. Ustasının metoduyla ilgilidir. Dolayısıyla semazenler burada o dönüşleriyle sessiz bir şekilde bu yükselişi sembolize ediyorlar. Dikkat ederseniz semazenler konuşmuyorlar, okumuyorlar. Okuyan arkalarındaki heyettir. Semazenler sessiz ve derinden içlerinden okuyorlar."

"Mevlana gibi mürid olmak lazım" diyen Kara, bunu sağlamak için tevazu sahibi olmak gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından semazenler, mevlevi ayini eşliğinde gösteri sundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER