Gündem

Milyar dolarlık şirketi denetlemeye gidiyorlar, 30 lira harcırah alıyorlar

CHP Milletvekili Erdoğdu, “Milyarlarca dolarlık şirketleri denetime gidiyorlar; 120 milyar dolarlık ihracat, 180 milyar dolarlık ithalatı denetliyorlar, günlük 30 lira harcırah alıyorlar. Bu maaşla, harcırahla hayali ihracat nasıl denetlenir” diye sordu, Bakan yanıt verdi: “Biz de çalışanın hakkını alması gerektiğinden yanayız.”

Milyar dolarlık şirketi denetlemeye gidiyorlar, 30 lira harcırah alıyorlar
09-02-2016 15:29

 

“180 KM HIZLA DUVARA TOSLAYACAĞIZ”
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda dün gece saatlerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 2016 yılı bütçe görüşmelerine ‘ekonomi bürokrasinde maaş sorunu’ damga vurdu.

Uzun yıllar Hazine Müsteşarlığı'nda görev yapan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, zorlu sınavlardan geçerek müfettiş olan bu insanların gittikçe yoksullaştıklarını söyledi. 180 milyarlık ithalatı, 140 milyarlık ithalatı ve de iç ticareti denetleyen bu insanlara, İstanbul’a teftişe gittiklerinde günlük 30 lira harcırah verildiğine dikkat çeken Erdoğdu, “Bu parayla üç öğün yemeği nasıl yiyecek? Milyar dolarlık holdingin kapısına giderken giyeceği kıyafeti bırakın, neyle gidecek? İki yıldızlı otelde bile kalamayacak. 3 yıl stajı sürüyor müfettiş olabilmek için. 25 yıllık bir müfettiş 5 bin lira maaş alıyor. Türkiye’de ihracatın önemli bir bölümü hayali; ithalatise gösterilenden daha fazla. Dolayısıyla bu ülkenin cari açığı bildiğimizden çok yüksek. Böyle giderse duvara 180 km hızla toslayacağız. Gelin bu insanların maaşlarını, harcırahlarını burada düzeltelim, Sayıştay denetçileriyle eş hale getirelim. Uzman ve müfettiş maaşlarında düzeltme yapılmaz ise kamuda ciddi bir nitelik sorunu ile karşı karşıya kalınacak” dedi. 

“ZİNHAR YENİ AVM RUHSATI VERİLMEMELİ”
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2016 yılı bütçe görüşmelerinde muhalefet, gümrük ve ticaretin aynı bakanlık altında toplanmasının 'yanlışlığına' vurgu yaptı. AVM'lerin hem küçük esnafa zarar verdiğini hem de toplumsal 'yozlaşmaya' neden olduğuna dikkat çekti. MHP Milletvekili Erhan Usta, aşırı tüketimin kısılması, kıt kaynakların üretim getirecek alanlara aktarılması gerektiğini savunan Usta, AVM artışının tüketimi körüklediğini belirtti. Usta, şehir içinde AVM’nin küçük esnafa vermesinin ötesinde kent trafiğini olumsuz etkilediğini, ithal ürünlerin satışını artırdığını, kültürel yaşantıya zarar verdiğini vurguladı. HDP Milletvekili Garo Paylan da kent içinde zinhar yeni AVM ruhsatı verilmemesi gerektiğini söyledi.

Paylan, 23 yıldır Ermenistan ile sınır kapısının kapalı olmasını eleştirerek, “Gerekçe Karabağ. Kapı açık olsaydı Ermenistan, ticaretinin dörtte üçünü Türkiye ile yapıyor olacaktı. İnsanlar gelip, gidecekti. İlişkiler gelişecekti. Belki böylece Karabağ sorunu da çözülecekti. Her iki taraf da bu ilişkiyi geliştirebilirdi ve sorunlar çözülebilirdi" diye konuştu.

SINIRLARDA 2.7 MİLYARLIK KAÇAK EŞYA ELE GEÇİRİLDİ
Muhalefetin eleştirilerine karşı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise kendilerinin de çalışanın hakkını almasından yana olduklarını vurguladı. Ticaretin kurallara uyumlu, tam rekabet ortamında, daha güvenli, kolay ve hızlı yürütülmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Tüfenkci, 2015 yılında 825 milyon lira değerinde kaçak akaryakıt, 586 milyon liralık makine aksamı ve yedek parça, 256 milyon liralık elektronik eşya, 207 milyon liralık uyuşturucu, 160 milyon liralık tekstil ile 102 milyon liralık sigara, tütün ve içki ele geçirdiklerini açıkladı. Böylece 2014 yılında sınırlarda 1.6 milyar liralık kaçakçılık faaliyeti tespit edilirken; 2015’te bu miktarın yüzde 70 artışla 2.7 milyar liraya yükseldiğini vurguladı.

AYSEL ALP/HÜRRİYET

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER