Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emlak vergilerinde ilk taksitin ödendiği bugünlerde bazı vatandaşların yüksek tutarlarla karşılaştığını ifade etti. Ülkenin birçok yerinden derneğe şikayetler geldiğini ve çözüm yolu arandığını aktaran Kolçak, özellikle bazı il ve ilçelerdeki emlak vergilerinde yaşanan fazla artışlar nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunu ileri sürdü. Emlak vergisi değerleri belirlenirken bazı kriterlerin dikkate alındığını vurgulayan Kolçak, şöyle devam etti:
"Özellikle yeni büyükşehir statüsüne kavuşanlar olmak üzere ülkenin birçok yerinde alışveriş merkezi yapıldı, yol geçti diye emlak vergilerindeki artışların 8 katına ulaştığını öğrendik. Bir de üstüne geçen yıl büyükşehir olan illerimizde emlak vergisi oranlarının iki katına çıktığını düşünürsek vatandaşları daha kolay anlayabiliriz. Örneğin Mardin'in Midyat ilçesinde oturan vatandaşlarımız yüzde 800 artan emlak vergilerinden şikayetçiler. Londra ya da New York'un ilçesi gibi vergi ödemek istemiyorlar. Ülkenin birçok il ve ilçesinde etinden tırnağından artırdıklarıyla ev alan ya da yaptıran vatandaşlar, yakınlarına bir alışveriş merkezi yapıldı diye bu kadar yüksek çıkan vergilere tepkililer."
Kolçak, aynı cadde ve sokakta bulunan konutların bile emlak vergilerinin farklı çıkabildiğini belirterek, bu çelişkilerin de vatandaşları mağdur ettiğini söyledi. Yeni büyükşehir olan illerde kademeli emlak vergisine geçişin olması gerektiğini ifade eden Kolçak, "Yüksek oranda emlak vergisi artışıyla karşılaşan vatandaşlara, ödemelerini 'ihtirazi kayıt' ile yapmalarını öneriyoruz. Bu şekilde ödeme yapanlar, gelecekte yargı tarafından emlak vergileriyle ilgili tüketici lehine indirimi sağlayacak bir karar alınması durumunda fazladan verdikleri bedeli geri alabilirler. Örneğin, açılan davada bir vatandaşın kazanması ve vergi miktarını düşürmesi diğer tüketicileri de ilgilendirecek, bu durumda aynı yerde yaşayanların ödediği fazla parayı geri almaları mümkün olabilecek" diye konuştu.