Yaşam

Nijerya'da hayırsever çift, yoksul çocukların eğitim alabilmesi için okul kurdu

Ekonomik sorunlar nedeniyle milyonlarca çocuğun eğitimden mahrum olduğu Nijerya'da hayırsever bir çift, başkent Abuja'da kurdukları okulda yoksul çocukların eğitim almalarına yardımcı oluyor.

Nijerya'da hayırsever çift, yoksul çocukların eğitim alabilmesi için okul kurdu
26-10-2023 17:52
Abuja

Anadolu Ajansının "Afrika'daki eğitim sorunları" temalı dosya haberleri kapsamında bu haberde, Nijerya'da hayırsever bir çiftin açtığı okulda yoksul aile çocuklarının düşük ücret karşılığında eğitim alabilmesi ele alındı.

Nijeryalı hayırsever çift Kingsley ve İrene Bangwell'in Abuja'nın Kuje bölgesinde 2019'da kurdukları Knosk 100 Naira Lisesinde ekonomik desteğe ihtiyaç duyan çocuklar, düşük ücretle ortaokul ve lise eğitimi alabiliyor.

Okulun kurucu ortağı Kingsley Bangwell, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların eğitimi konusunda çok tutkulu olduklarını, bu nedenle eğitim alamayan çocukların sayısını azaltmak için bu okulu kurmaya karar verdiklerini belirtti.

Bangwell, "Yoksulluk söz konusu olduğunda ailelerin yaptığı ilk şey çocuklarını okuldan almak oluyor çünkü okul masrafları yerine mutfak masraflarını karşılamak zorundalar. Bu Nijerya'da yaşadığımız en büyük sorunlardan biri." dedi.

Nijerya'da okula gidemeyen milyonlarca çocuk olduğunun altını çizen Bangwell, bu sayının artmaya devam etmesi halinde ulusal kalkınmanın olumsuz etkileneceğini, dolayısıyla yoksulluk döngüsünün süreceğini söyledi.

Bangwell, bu okulu Eylül 2019'da kurduklarında 30 öğrenciyle başladıklarını ve bugün okulda 160 öğrencinin bulunduğunu kaydetti.

Okulda eğitim ücretinin günlük 0,13 dolar olduğunu belirten Bangwell, "Bu parayla öğrencilere kitap, üniforma, spor kıyafetleri, öğle yemeği ve kızlara her ay hijyenik ped veriliyor. Biz burada öğrencilerimize bilgisayar tabanlı eğitim de sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medya vasıtasıyla sponsorluk arıyoruz"

Okulun diğer kurucusu İrene Bangwell, çocuk başına aldıkları ücretin yeterli olmadığını vurgulayarak televizyon ve radyonun yanı sıra sosyal medya vasıtasıyla sponsorluk aradıklarını, destek vermek isteyen sponsorlara maliyetler konusunda bilgi verdiklerini kaydetti.

Bangwell, öğrencileri okula sınavla aldıklarını ve yoksul aileden gelmeleri şartı aradıklarını ifade etti.

Okula kayıt yaptıran her öğrenciye 6 yıllık eğitim garantisi verildiğini söyleyen İrene Bangwell, şunları kaydetti:

"Düşük gelirli ailelerden gelen çocukların normal bir eğitime değil, biraz daha fazlasına ihtiyaçları olduğuna inanıyoruz çünkü onlara bakıyorsunuz ve diyorsunuz ki bu çocuğun üniversiteye gidecek geliri olmayabilir, bu yüzden ortaöğretimlerine ne katabilirim ve onları nasıl değerli kılabilirim. Bu nedenle her çocuğu hayata hazırladığımız bir müfredat oluşturduk."

Bangwell, ayrıca okulda öğle yemeğine önem verdiklerini belirterek bu çocukların çoğunun yetersiz beslendiğini ifade etti.

"İyi notlar almak için çok çalışıyorum"

Knosk 100 Naira Lisesinde eğitim alan 17 yaşındaki Mustafa İbrahim, 2017'de babasının vefatından sonra ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek 2019'da 6. sınıftan sonra okuldan ayrılmak zorunda kaldığını anlattı.

İbrahim, aynı yıl komşusunun yardımıyla bu okula kayıt yaptırdığını belirterek şu an 11. sınıfa gittiğini söyledi.

İleride uçak mühendisi olmak istediğini ifade eden İbrahim, "Maddi sorunlar nedeniyle üniversiteye girmemin zor olacağını biliyorum. Bu yüzden iyi notlar almak için çok çalışıyorum, böylece üniversitede okumak için burs alabilirim." diye konuştu.

16 yaşındaki Victoria Simon da maddi sıkıntılar nedeniyle ortaokuldan sonra bir yıl okula gidemediğini daha sonra bu okula başladığını söyledi.

Simon, ilerde gazeteci olmak istediğini ve özellikle Nijeryalı kız çocuklarının sesini duyurmayı amaçladığını ifade etti.

Ekonomik sorunlar eğitimi olumsuz etkiliyor

Nijerya'da yoksulluk nedeniyle birçok aile çocuklarını okula gönderemiyor. Gönderenler ise okul masraflarını karşılayamıyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) göre, Nijerya'da 20 milyon çocuk okula gidemiyor. Nijerya, bu sayıyla Hindistan'dan sonra dünyada en fazla okula gidemeyen çocuğun bulunduğu ikinci ülke konumunda.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da dünya genelinde okula gitmeyen çocukların yüzde 15'inin Nijerya'da olduğunu açıkladı. En dezavantajlı kesimin kız çocukları, engelli çocuklar ve düşük gelirli ailelerin çocukları olduğu belirtildi.

Yoksulluk nedeniyle okula gidemeyen bu çocuklar, sokaklarda dilenerek ya da çalışarak hayatta kalmaya ve ailelerine katkı sağlamaya çalışıyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER