Turgut Özal Üniversitesi 7. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi Ankara Kızılcahamam’da gerçekleşti. 3 gün süren kongreye 50 üniversiteden bin öğrenci ile 39 akademisyen katıldı. Kongrede öğrenciler tıp alanında uzmanlarla 4 konferans, 20 coffeeconversation, 14 workshop da buluştu. 146 sözel 34 poster sunumu olmak üzere 180 bildiri sunuldu.
KONGRE DÜNYADA SES GETİRDİ
Kongrenin açılışında konuşan TÖBAT Başkanı Furkan Sacit Ceylan kongrede geleceğin bilim insanlarını ve doktor adaylarını güncel çalışmalardan haberdar edip onların hocalarımızın tecrübelerinden istifade etmesini hedeflediklerini belirtti.
Turgut Özal Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sacit Adalı ise Kızılcahamam’da atılan adımın dünyada ses getirdiğini, bugün bu adımları atan gençlerin ilerde daha çok büyük başarılara imza atacaklarını ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Abdulkadir Şengün de, “Üniversitemize adını veren Rahmetli Turgut Özal gökkubbede hoş bir seda bıraktı. Siz gençlerinde bu organizasyonla gökkubbede hoş bir seda bırakmasını temenni ediyorum” dedi.
Kongrenin açılış dersini Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ulukaya verdi. Ulukaya dersinde, kanser kök hücre hipotezini anlatarak kanserin oluşmasında kök hücrelerin etkilerine ve tedavi süreçlerinde ki dirençlerinden bahsetti. ABD’den ödülle dönen ATOMS İGEM takımı Sentetik biyoloji alanında yaptıkları çalışmaları anlattı.
“HAYATTA BAŞARILI OLMAK İÇİN ÜÇ KURAL OLDUĞUNU BUNLAR ÇALIŞMAK, DAHA ÇOK ÇALIŞMAK VE DAHA DA ÇOK ÇALIŞMAKTIR”
Öte yandan Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi için Türkiye’ye gelen Nobel Ödüllü ünlü Tıpçı Prof. Dr. Rolf Martin Zinkernagel öğrencilerle 2 saatlik programda bir araya geldi. Nobel getiren çalışmasını paylaşan Zinkernagel öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.
“Nobel getiren çalışmada yaptığımız araştırmalar esnasında ortaya çıkan yanlışlar en sonunda başarıya ulaştırdı” diyen Zinkernagel, öğrencilere yanlış yapınca araştırmaktan vazgeçmemelerini onların kendilerini başarıya götüreceğini ifade etti. Zinkernagel, öğrencilere şunları tavsiye etti:
“Bilimsel projeyi başarıya götüren etkenler ‘para, şans, korkusuz öğrenciler ve soru sormaktır. Hayatta başarılı olmak için üç kural olduğunu bunlar çalışmak, daha çok çalışmak ve daha da çok çalışmaktır.”
Illinois Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alexander Mankinise Mankin, ribozom üzerine yaptığı çalışmaları anlattı. Sosyal programlarda Devlet Halk Dansları Topluluğu, Twitter fenomeni Hakim Türkmen, müzik grubu Manga, Filinta dizisi oyuncuları, bilardocu Semih Saygıner söyleşileri gerçekleşti.
(İHA)