Bursa

Okulda solucan gübresi üretmeye başladılar

Bursa’nın Yenişehir İlçesi’ndeki Uludağ Üniversitesi (UÜ) İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Seracılık Bölümü’nde 2012 yılından bu yana solucan gübresi üretiliyor. 500 solucanla başlanılan projede 100 bin solucana ulaşıldı. Elde edilen gübrenin seralarda kullanılmasıyla verimde yüzde 60’a varan artış sağlandığı bildirildi.

Okulda solucan gübresi üretmeye başladılar
29-12-2015 13:09

UÜ'ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokul Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, Seracılık Uygulama Alanı'nda 2012 yılından bu yana solucan gübresiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi. Erdoğan, 500'e yakın solucanla başladıkları projede bugün 100 bin solucana ulaştıklarını anlatırken, Türkiye’de yılda 12 milyon ton kimyasal gübre kullanılıyor. Bu kimyasal gübrenin büyük çoğunluğu yurt dışından ithal ediliyor. Maalesef kimyasal gübrelerden başlarda iyi bir sonuç alınmasına rağmen daha sonra topraktaki verim azalıyor. Bu yüzden solucan gübresinin önemi her geçen gün artıyor" diye konuştu. Kimyasal gübreler nedeniyle toprağın kullanılmaz hale geldiğini belirten Hakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu yüzden verim giderek düşüyor. Bir şeyin farkına varmamız lazım; topraktaki organik gübre miktarı düştüğünde sürdürülebilir bir sonuç almamız mümkün değil. Ürettiğimiz organik solucan gübresini 2014 yılından beri denemeye başladık. Verimde yüzde 60’a varan oranlarda artışların yanı sıra erken ürün almayı da başardık. Solucan gübresi bu faydalarının yanı sıra özellikle toprak yorgunluğu denilen olayı tamamen ortadan kaldırıyor."

Erdoğan, solucan gübre üretiminin arttırılarak bölge çiftçilerinin de kullanımına sunulması için çalışmalarını sürdürdüklerini ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER