Gündem

Olası durumda erken seçime nasıl gidilecek?

Koalisyon hükümeti kurulamaması durumunda Türkiye'yi erken seçime nasıl ve hangi hükümet götürecek? İşte detaylar...

Olası durumda erken seçime nasıl gidilecek?
15-06-2015 22:36

7 Haziran milletvekili seçimleri sonrası hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesi sonrası koalisyon süreci işlemeye devam ediyor. Herkesin kafasını meşgul eden "hangi partilerin bir araya gelmesiyle nasıl bir koalisyon hükümeti kurulacak?" sorusu ortaya çıkarılan koalisyon senaryolarıyla erken seçimi de gündeme getiriyor.


HÜKÜMETİN KURULMASI VE GÖREVİN DAVUTOĞLU'NA VERİLMESİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu Cumhurbaşkanı'na Bakanlar Kurulu istifasını sundu. Cumhurbaşkanı, yeni hükümet kuruluncaya kadar, mevcut hükümetin görevine devam etmesini istedi. Şimdi Erdoğan, Anayasa gereği Meclis'te en fazla sandalyeye sahip partinin genel başkanına 63. hükümetin kurma yetkisi verecek. O da AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu olacak. Böylece hükümet istifası sonrası 45 günlük hükümeti kurma takvimi de başlayacak.

KOALİSYON TURLARI BAŞLAYACAK


Başbakan Davutoğlu diğer 3 siyasi parti ile görüşmeler yapacak. Davutoğlu hükümeti kurumaz ise Cumhurbaşkanı en çok oy alan ikinci partinin genel başkanına hükümet kurma görevi verecek. Eğer o da başarısız olursa Türkiye'nin erken seçime gitmesi kaçınılmaz olacak. Geçici Bakanlar Kurulu yani seçim hükümeti kurularak Türkiye erken seçime gidecek. Anayasa'ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak.

GEÇİCİ BAKANLAR KURULUNUN OLUŞTURULMASI

Anayasa'nın 114. ve 116. maddesi erken seçim için gerekli ve net bilgileri veriyor. Anayasaya göre, seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde seçim hükümeti kurulacak. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarına TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar Başbakanca atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na bu üç bakanlık dışında siyasi parti gruplarından oy oranlarına göre bakanlık verilecek.

HER PARTİ OY DAĞILIMINA GÖRE BAKAN VERECEK

Böylece AK Parti-CHP-MHP ve HDP milletvekili dağılımına göre bakan verecek. Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Meclis Başkanı Başbakana bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine ise meclisten veya dışarıdan bağımsız bakanlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyu gerekmeyecek. Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görevde olacak.

Haber7

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER