Ekonomi

OSB’lerde güç birliği

Sanayici, tüm OSB’lerin güç birliği oluşturmasından memnuniyet duyduğunu ifade ediyor.

OSB’lerde güç birliği
23-01-2018 13:09

Elif Didem DANACIOĞLU/EKOhaber Gazetesi

Sanayiciler, daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için çalışmalarını sürdürüyor. Bu noktada hükümetin sanayicilerin menfaatlerini korumak adına bir takım reformları hayata geçirdiğini ifade eden iş dünyası görüşleri, ancak tüm sanayicilerin birlikte hareket ederek de sorunların çözümü noktasında çok daha hızlı dönüşler alabileceği yönünde. Sanayiciler, mevcut iş alanlarına ilave yeni konulara da ihtiyaç gerekmekte olduğunun da altını çiziyor.

Geçtiğimiz günlerde, BOSİAD’ın çağrısıyla bir araya gelen Bursa’daki bazı OSB’lerin başkanları, OSB’ler bünyesindeki SİAD’ların temsilcileri ve bölge müdürleri, sorunların çözümü ve ortak projeler oluşturmak amacıyla güçlerin birleştirileceği bir platform kurma kararı almıştı. Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (BOSİAD) yeni dönemdeki en önemli projelerinden biri olan, OSB’lerin ve OSB’ler bünyesindeki SİAD’ların ortak hareket ederek güç birliği oluşturma fikrinde ilk somut adım atılmış ve BOSİAD’ın çağrısıyla yapılan toplantıda ortak bir platform kurulma kararı alınmıştı. Toplantıda, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmenin sanayi bölgeleri ve işadamlarına fayda getireceği vurgulandı.

Toplantıda, sanayicilerin yaşadığı sorunlara sessiz kalınmaması adına; diyalog, bilgi alma ve yetkililerle temas gibi imkânların oluşturulması için platform aracılığıyla adımlar atılabileceği dile getirilirken, reel sektörün öneminin daha fazla hissettirilmesinin önemine de vurgu yapıldı. Sanayinin daha fazla iş hacmine ulaşabilmesi ve daha fazla istihdam sağlayabilmesi için ihtiyaç duyulan önlemler konuşuldu. Bu doğrultuda sanayicilere, OSB’lerde güç birliğini nasıl değerlendirdiklerini ve sanayicilerin yaşadıkları sorunları sordum.

Edindiğim görüşler ışığında, sanayiciler gibi Sanayi Bölgelerinin de çok çeşitli sorunları olduğunu belirten iş dünyası temsilcileri, bölge yöneticilerinin bir araya gelerek sorunlarını ortaya koyup çözüm yollarını bulmak için ortak hareket etmeleri gerektiğini ifade ettiler. Özetlersek, mevcut iş alanlarına ilave yeni konulara ihtiyaç gerekmektedir. “Nitelikli personel ihtiyacı da önemli bir faktör” diyen iş dünyası, oluşturulabilecek güç birliği çalışmalarıyla; özellikle karşılıklı bilgi alma, iletişimi kuvvetlendirme, yetkililerle kurulacak temaslar ve lobi faaliyetlerinin tek ağızdan yürütülmesi noktasında, önemli geri dönüşler alınacağına inanılıyor. “Sanayicileri üretime ve yatırıma teşvik edecek destekleme programlarının genişletilmesi, hem iş hacmine hem de istihdama pozitif yönde yansıyacaktır” vurgusu yapan sanayiciler, OSB’lerde güç birliğini değerlendirdi.

İşte görüşler...

Hüseyin Durmaz - Bursa OSB YKB

‘Güç birliği…’

Bursamız’da faaliyet gösteren OSB’lerin amaç ve hedefleri doğrultusunda “ortak akıla bağlı olarak hareket kabiliyetimizi ve gücümüzü arttıracak bir oluşumu başlatmış bulunmaktayız. Bu oluşumun içine BTSO’ ve BTSO‘nun kurduğu yeni sanayi bölgesini de katarak güç birliğimizi kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. Bu oluşturduğumuz platformla amacımız OSBÜK ( OSB Üst Kuruluşu) gibi oluşumun kendi ilimiz özelinde oluşturarak sanayicilerimizin maliyet girdileri ve karşılaştıkları zorlukları en aza

indirmeyi ve vb. problemlerini çözmeyi vazifemiz olarak görüyoruz. Ve ben bu oluşumun ilerleyen dönmede daha da kuvvetlenerek diğer iller içinde örnek oluşturacağı kanaatindeyim.

SANAYİDEKİ SON DURUM…

Global anlamda konjonktürel meseleler ve yaşanan tüm bölgesel sıkıntılara rağmen, Türkiye’nin büyümesini sürdürmesi önemli bir başarıdır. 2017’nin birinci çeyreğinde 5.2, ikincisinde 5.4, üçüncüde de 11.1 büyüyerek uzmanları bile yanıltan Türkiye ekonomisi, iş dünyası için 2018 adına motivasyon kaynağı olmuştur. Sanayi üretimi ile birlikte tüketici güveni, ekonomide büyümeyi de beraberinde getirdi. Bunların hepsi yaşamakta olduğumuz istikrarın bir sonucudur. Bunda reel sektöre sağlanan devlet desteklerinin önemli olduğu göz ardı edilmemelidir. Bu destekler neticesinde birçok işadamı, sanayici ve ticaret erbabı yatırımlarını büyüttü, istihdamını artırdı, yeni pazarlara açıldı. Desteklerin devamı ile birlikte istikrar sürecek ve ülkemiz hedeflerine ulaşmak için çalışmaya var gücüyle devam edecektir. 2018 yılının ülkemiz için iyi bir yıl olacağını, atılım yılı olacağını belirtmeliyim. Geçtiğimiz yılı Bursa Organize Sanayi Bölgesi faaliyetleri açısından da çok başarılı bir şekilde geride bıraktık. Bölgemizdeki fabrikalarımız üretimlerine ve ihracatlarına, istihdam sağlamaya aralıksız devam ettiler. Bursa OSB’de büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminin yükselişine işaret eden enerji tüketim verileri 2017’de çıkışa geçti ve sanayide çarkların dönüşünün sinyalini verdi. Yıllık bazda tüm tüketim verilerindeki artış dikkati çekti. Geçtiğimiz yıl Bursa OSB’de elektrik tüketimi yüzde 6,3, su tüketimi yüzde 9,1, doğalgaz tüketimi yüzde 11,1 artış yaşadı. İhracatta  ise 2016 5,8 milyar dolarken, 2017 de 6,1 milyar dolarlık bir artış sağlandı. Bu da firmalarımızın global anlamda üretime devam ettiklerinin göstergesidir.

Mehmet Fikri Ünal - NOSAB Başkanı

‘Mevcut iş alanlarına ilave yeni konulara ihtiyaç gerekmektedir’

Geçen Aralık ayındaki toplantıdan sonra ikincisi 18 Ocak’ta NOSAB da NİLSİAD’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya sanayicilerin ilgisi yoğundu. Sanayiciler gibi sanayi bölgelerinin de çok çeşitli sorunları var.

Bölge yöneticilerinin bir araya gelerek sorunlarını ortaya koyup çözüm yollarını bulmak için Sanayi Bölgeleri yöneticileri yetmedi, siyasi iktidarla çözmeleri için ortak hareket etmeleri gerekir. Sorunun cevabı çok kapsamlı.  Ancak kısaca özetlersek, mevcut iş alanlarına ilave yeni konulara ihtiyaç gerekmektedir.

Ülkemizde cari açığa neden olan, ithalatı çok yapılan ürünlere sanayicileri yöneltebilmek için gereken aydınlatıcı çalışmalar yapılmalı, devletin envanterinde olan bilgiler sanayicilerin önüne konulmalıdır.

Abdullah Bayrak - BOSİAD Başkanı

‘Platform önemli işler yapacak’

Organize sanayi bölgelerinin ve OSB’ler bünyesindeki SİAD’ların ortak hareket ederek güç birliği oluşturması bizim yeni dönemde en fazla önem verdiğimiz projemizden. Bununla ilgili de harekete geçtik ve somut adımı attık. İlk toplantımıza gösterilen ilgi bizi oldukça memnun etti. Şüphesiz her OSB’nin kendine özgü problemleri var ama bilgi birikimi de var. Bu birikimleri paylaşmak suretiyle yaşanan sorunları çözebileceğimize inanıyoruz. Aslında geçtiğimiz yıllarda bu yönde girişimler oldu, fakat sürdürülemedi. Bu dönemde bu çalışmaları devam ettirmek istiyoruz. Bugün SİAD’lar kendi başlarına çok önemli projeler yürütüyor. Her birinin farklı fikirleri ve görüşleri var. Bu görüşleri paylaşarak ileride ne tür proje ve çalışmalar yapabiliriz, bunları ele almak niyetindeyiz. İlk toplantımızdan çıkan platform oluşturma kararı da çok önemli. Oluşturulacak platformun önemli işler yapacağına eminim. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmenin hem sanayi bölgelerimize hem de işadamlarına faydalar getireceğine inanıyorum. Sanayicilerin yaşadığı sorunların çözümü adına; diyalog, bilgi alma ve yetkililerle temas noktasında önümüzdeki dönemde girişimlerde bulunabiliriz. Bursa ekonomisine hayırlı olsun.

Yunus Aydın Uludağ - OSB Başkanı

‘Mesleki eğitim de bizim önemle üzerinde durduğumuz konulardan’

Her alanda olduğu gibi güç birliğinin önemine gönülden inanıyorum. Ancak güç birliği için doğru hedefler ve kararlı çalışma gerekiyor.  Bugüne kadar bir çok güç birliği platformu oluşturuldu ancak maalesef ortaya somut bir sonuç konulamadı. Ayrıca SİAD’ların önemli görevleri olduğuna fakat OSB’ler için güç birliği platformuna taban olacağı fikrine katılmıyorum. Eğer bir OSB güç birliği platformu oluşturulacaksa bunun doğru adresinin BOSBİR olduğuna inanıyorum. Bursa’da yer alan OSB’lerin kendine münhasır sorunları olduğu gibi ortak sorunları da var. İstihdam, eğitim, çevre sorunları, trafik, ulaşım, taşımacılık, proses suyu temini gibi bu şehir için ortak proje üretilecek alanlar var. Bu alanlarda çalışma grupları oluşturulup projeler geliştirilebilir diye düşünüyorum.

İstihdam, bu ülkenin ve şehrimizin en önemli sorunları arasında. Daha fazla yatırım için öncelikle mevcut kapasitelerin değerlendirilmesi önemli.  Mesleki eğitim de bizim önemle üzerinde durduğumuz konulardan. Mesleki eğitim sorunu çözülürse istihdama da önemli katkıları olacağına inanıyorum. Her OSB’de bir meslek lisesi olması gerektiğini ve bu okulların OSB’ler tarafından kurulup işletilmesi gerektiğini her ortamda dile getiriyorum.

İbrahim Öztürk-DOSABSİAD YKB

‘Sanayicilerin tamamı aynı hedef ve amaç için çalışıyor’

DOSABSİAD olarak Bursa’daki tüm OSB’lerin güç birliği oluşturmasından büyük memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum. Çünkü bu oluşumların içerisinde yer alan sanayicilerin tamamı aynı hedef ve amaç için çalışıyor. Öyle ki, bizler ülkesinin kısa, orta ve uzun vadeli ekonomik hedeflerine katkı sağlamaya çalışan, bu hedeflere ulaşılma noktasında sorumluluk alan kişileriz. Bugün üretim yapan, istihdam sağlayan, ihracat yapan tüm firmaların benzer sorunları var. Tabi bu noktada devletimiz, sanayicilerin menfaatlerini korumak adına birtakım reformları hayata geçiriyor ancak bizler birlikte hareket edersek, sorunlarımızın çözümü noktasında çok daha hızlı dönüşler alabiliriz. Örneğin sanayi parsellerinde emlak vergisinin alınmaması ancak kiraya verilen fabrika binalarında bu verginin alınması gibi konuları bir araya gelerek üst mercilere taşımamız daha kolay olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti uzun yıllar sonra kendisine her alanda hedefler koyan ve bu hedeflere doğru emin adımlarla yürüyen bir ülke haline geldi. Bizler de bu hedefler için çalışıyoruz. Öte yandan bu hedeflerin şuan ki üretim anlayışıyla yakalanabilmesinin çok kolay olmadığını da biliyoruz. Bu noktada daha fazla iş hacminden ziyade katma değeri yüksek ürün üretimine yönelmemiz gerekiyor. Bunu başardığımızda daha fazla istihdam, daha fazla ihracat da beraberinde gelecektir.

Arif Demirören - BARSİAD Başkanı

‘Organize Sanayi Bölgesi olma yönünde gayretlerimiz var’

Bölgemizin Islah OSB’den bir an önce Organize Sanayi Bölgesi olma yönünde gayretleri var. Sanayicimiz bir an önce OSB olarak Organize Sanayi Bölgesi’nin imkanlarından faydalanmak istiyor. Barakfakih Sanayi Bölgesi, Bayındırlık Bakanı Hüsamettin Örüç Bey’in döneminde adım atılıp ve hâlâ devam eden bir süreci yaşıyoruz. Bir an önce bu sürecin bitmesini istiyor ve yetkililerden destek bekliyoruz.

OSB SİAD’LARI TEK ÇATI ALTINDA

Bursa’da OSB’ler bünyesindeki SİAD’ları tek çatı altında toplayan OSB SİAD’ları Bursa Platformu kuruldu. Başkanı da Abdullah Bayrak seçildi.

Sanayi bölgelerinin ve işadamlarının yaşadığı sorunların çözümü adına projeler geliştirmek ve bu alanda bir güç birliği oluşturmak adına yıllar sonra yeniden bir araya gelen Bursa’daki bazı OSB’lerin ve OSB’ler bünyesindeki SİAD’ların başkanları ve yöneticilerinin ortak kararıyla OSB SİAD’ları Bursa Platformu kuruldu. Platform ikinci toplantısını Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) İdari Binası’nda yaptı. NOSAB Başkanı Mehmet Fikri Ünal ve NİLSİAD Başkanı Yalçın Aras’ın ev sahipliğindeki toplantıya; BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, DOSABSİAD Başkanı İbrahim Öztürk, BARSİAD Başkanı Arif Demirören, Yenice OSB Başkanı Hasan Altunbaş, HOSAB Başkanı Ömer Faruk Korun, Kestel OSB Başkanı Cem Hısımcıl, İnegöl OSB Başkan Vekili Muvaffak Bayramoğlu, KSİAD Başkanı Yalçın Toy, ÇASİAD Başkanı Halil İbrahim Kuzucu, GÖRSİAD Başkanı İbrahim Doğangün, KESİAD Başkanı Mustafa Ülker, TEKNOSAB Müdürü Ömer Faruk Demirbilek ve sanayi bölgelerinin bölge müdürleri katıldı. Toplantıda, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Başkanı Abdullah Bayrak oy birliği ile OSB SİAD’ları Bursa Plaformu’nun Başkanı seçilirken, başkan yardımcıları da NİLSİAD Başkanı Yalçın Aras, DOSABSİAD Başkanı İbrahim Öztürk, BARSİAD Başkanı Arif Demirören ve Yenice OSB Başkanı Hasan Altunbaş oldu.

REEL KESİMİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYACAĞIZ

BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, kendilerine güven duyan ve yönetime seçen herkese teşekkür ederek, “Bursa’daki organize sanayi bölgeleri ve OSB’ler bünyesindeki SİAD’lar olarak iş dünyamızın zenginliklerini, yeteneklerini ve bilgi birikimini ortak bir platformda buluşturarak, özellikle reel kesimin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik adımlar atmak istiyoruz. OSB SİAD’ları Bursa Platformumuz aracılığıyla şehrimizdeki yaratıcı ekonomiyi daha da ön plana çıkarmak amacındayız.

Ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyine erişmesinde ekonomik kalkınma şüphesiz çok önemli ve bu yoldaki temel aktörler de işadamlarıdır. Burada birikimlerimizi birbirimize aktarmak yoluyla problemlerimizi çözme noktasına doğru gideceğiz. Birlikten kuvvet doğar mantığıyla yol alacağız” dedi. Toplantıda hazır bulunan kurumların temsilcileri de, platform aracılığıyla gerçekleştirilecek çalışmaların Bursa iş dünyasının sorunlarına çözüm arayacağı yönünde ortak görüş belirttiler.

PLATFORMUN AMACI

Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak üzere, Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık hedefini esas alarak; Bursa’da kurulu bulunan OSB SİAD’larının bölgesel ve sektörel potansiyellerini en iyi şekilde değerlendirilmesi için faaliyetlerde bulunacak olan platform, bölgedeki sanayici ve işadamlarının sorunlarına sahip çıkarak toplumdaki öncü ve girişimci niteliklerini geliştirmek üzere bağımsız bir platformda, temsil tabanı geniş, güçlü bir örgütlenme gerçekleştirmeyi hedefliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER