Bursa

Otomotivde kırmızı alarm

Otomotiv devleri Oyak Renault ve Tofaş fabrikalarında çalışan işçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları üretimin durmasına neden olan eylem büyüyor.

Otomotivde kırmızı alarm
21-05-2015 11:18

Ücretlerinde artış talebiyle Oyak Renault ile Tofaş tesislerinde başlayan ve yan sanayiye sıçrayan işçi eylemleri Ford Otosan’ı da vurdu. Parça bulamayan şirket üretimi durdurdu.

6 gündür süren Bursa’daki eyleme Coşkunöz, Delphi, Mako ve Ototrim gibi yan sanayi şirket çalışanlarının katılması ihracat şampiyonu Ford Otosan’ı da vurdu.

Parça tedarik edemeyen şirket, Gölcük ve Yeniköy’deki iki fabrikasında üretimi durdurmak zorunda kaldı. Ford Otosan KAP’a, “Bursa’da otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri Kocaeli’nde yer alan Gölcük ve Yeniköy fabrikalarımızın parça ikmalinde kesintiye yol açtı. Yaşanan parça tedarik problemi sebebiyle, Gölcük ve Yeniköy fabrikalarımızda üretim faaliyetlerine 20 Mayıs 2015 Çarşamba gününden itibaren geçici süreyle ara verilmiştir” açıklamasını yaptı. Açıklamada parça ikmal problemi çözüldüğünde üretimin tekrar başlayacağı belirtildi.

1 MİLYAR LİRALIK FATURA

Oyak Renault, Tofaş ve Ford Otosan’da üretimin kesintiye uğraması, Türk otomotiv sektöründe kırmızı alarm verilmesine neden oldu. 1 milyon adede doğru giden iç pazar satışları ve büyüme trendine giren Avrupa Birliği (AB) pazarları nedeniyle araç tedariğinde sıkıntı yaşayan otomotiv devleri, üretimin durması yüzünden çaresiz kaldı.

6 günlük üretim kaybı Ford Otosan’ın da eklenmesiyle yaklaşık 12 bin araca çıktı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, zarar 1 milyar lirayı geçmiş durumda.


GÖLCÜK’E SIÇRADI

Bursa’daki eylemlere Gölcük de eklendi. Ford Otosan işçileri, ücretlerinde iyileştirme talebiyle eylem yaptı. Ford Otosan Gölcük fabrikası yakınında toplanan bir grup işçi, Türk Metal Sendikası aleyhine sloganlar attı. Sendikanın diğer şirketler imzaladığı sözleşmelerin farklılık gösterdiğini öne süren işçiler, toplu sözleşmenin yeniden düzenlenmesini istedi.

TATİLİ KISALTACAKLAR

2014’te otomotiv üretimi 1 milyon 170 bin adetle rekoru kıl payıyla kaçırırken, bu yıl 1 milyon 250 bin adetle tüm zamanların en yüksek rakamı bekleniyor. Aynı şekilde ihracatın 925 bin adetle rekora ulaşması hedefleniyor. Ancak 3 büyük otomotiv şirketindeki üretim kesintisi, Türk otomotiv sektöründe hedeflerin şaşmasına neden olacak. Fabrikalar üretimdeki kayıpları Ağustos’ta yapılan tatil dönemlerini azaltarak telafi etmeye çalışacak. Tesisler bakım nedeniyle 2-3 hafta tatile giriyor.

MESS: KATLANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTI

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, otomotiv işçilerinin eylemlerinin artık katlanılamaz düzeye ulaştığını bildirdi. MESS’ten yapılan açıklamada, “Bursa’da kurulu bulunan sendikamıza üye bazı otomotiv ana ve yan sanayi işyerlerinde başlatılan işyerini terk etmeme ve topluca iş bırakma şeklindeki yasadışı eylemler maalesef katlanılamaz boyutlara ulaşmıştır. Üye işletmelerimizi kapsayan 2014-2017 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmeleri, birkaç ay gibi kısa bir süre önce üç yıl için imza altına alınmıştır. Bu tür eylemler yoluyla üç yıllık süre için bağlayıcılığı olan Grup Toplu İş Sözleşmesi şartlarına yönelik haksız taleplerde bulunulmaması gerekir” denildi.

YATIRIMLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) eylemlerin sanayiye zarar verdiğine dikkat çekerek, eylemlerin durması çağrısında bulundu. “Halen devam eden eylemler sebebiyle, ülkemizin ihracat ve Ar-Ge lideri otomotiv sanayimiz üretimi durdurmak zorunda kalmış, taahhüt ettiği siparişleri karşılayamaz duruma gelmiş ve uluslararası pazarlarda zor durumda kalmıştır” denilen OSD açıklamasında şunlar yer aldı: “Mevcut eylemlerin devam etmesi durumunda, sanayimiz çok zor bir durumda kalacak, pazar ve sipariş kayıpları sebebiyle faaliyetlerinde azalma, dolayısıyla istihdam kaybı kaçınılmaz olacaktır. Bu durum ayrıca ülkemizde yeni yatırım düşünen mevcut ve potansiyel uluslararası yatırımcıları bu kararlarını yeniden düşünmeye yöneltecektir.”


FRANSIZ YÖNETİCİLER PAZARLIK İÇİN GELDİ

13 bin işçinin katıldığı eylemin sona erdirilmesi için Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun arabuluculuğunda görüşmeler devam ediyor. Oyak Renault da sorunun aşılması için Fransa’wdan 3 yöneticisini Bursa’ya getirdi. Oyak Renault’taki işçiler adına görüşmelere katılan avukat Deniz Baykal, “Fransızlar MESS ile görüşmeden karar veremiyor. Farklı bir uygulama içine girerlerse 110 bin işçinin çalıştığı metal sektöründe kaosa yol açacaklarını söylüyorlar” dedi.

YAN SANAYİDE EYLEM YAYILIYOR

Otomotivin kalbi olarak nitelendirilen Bursa’da, OYAK Renault, TOFAŞ ve yan sanayi kuruluşları Coşkunöz ve Mako’da işçi eylemleri sürerken, dün sabah itibarıyla yan sanayi kuruluşlarından Ototrim’de de işçiler üretimi durdurdu. TOFAŞ’ın girişinde çadırlar kuran işçiler, herhangi bir provokasyon riskine karşı, işçi ve aileleri dışında kimseyi eylem alanına sokmuyor. İşçiler, alana fabrika kartı olmayan kimseyi almıyor.

ZAMANLAMA MANİDAR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bursa’daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemini değerlendirirken, “Bu konular durup durup da seçime 2-3 ay kala gündeme geldiğinde ister istemez bizde bazı şüpheler oluşturuyor. Bu gerçekten tamamen bir işçi işveren ilişkisi ile ilgili bir konu mu, yoksa ‘işin ideolojik, siyasi boyutları var mı, yok mu’ diye bizi şüphelendiriyor açıkçası” dedi.
Katıldığı TV programında soruları yanıtlayan Babacan, otomotiv sektörünün şu anda bir numaralı ihracat sektörü durumuna geldiğini, sadece tamamlanmış ürün değil, yan ürünlerle beraber çok önemli bir sanayi olduğunu ifade etti.

BAŞBAKAN İLGİLENİYOR


Ali Babacan, devlet olarak baştan müdahil oldukları bir konu olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Oturup da toplu sözleşme ile devlet olarak işin içinde olduğumuz bir tablo da değil. Bu konular durup durup da seçime 2-3 ay kala gündeme geldiğinde ister istemez bizde bazı şüpheler oluşturuyor. Bu gerçekten tamamen bir işçi işveren ilişkisi ile ilgili bir konu mu, yoksa ‘işin ideolojik, siyasi boyutları var mı, yok mu’ diye bizi şüphelendiriyor açıkçası. Bu noktada bu konunun gündeme gelmesi ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konu. Bizim hem Çalışma Bakanımız hem de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, her ikisi de konu ile çok yakından ilgileniyor. Ümit ediyorum ki önümüzdeki günlerde makul bir çözüme ulaşılır.”

Ali Babacan, bu sürecin testten geçeceğini vurgulayarak, “Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Sayın Başbakanımız çok yakından ilgileniyor konuyla” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER