Pakistan'da muson yağmurlarının yol açtığı sel baskınlarda ölenlerin sayısı 140'a çıktı. Bölgede çok sayıda asma köprü de kullanılamaz hale geldi.
Ulusal Afet Koordinasyon Merkezi'nin verilerine göre ülke çapında 800 bin kişi sellerden etkilendi, ölü sayısı yeni sel baskınlarıyla 140'a yükseldi. Ölümlerin birçoğuna, Kabil ve İndus nehirlerinin bazı yerleşim bölgelerine yakın yerlerde taşması sebep oldu.
Sivil ekipler ve ordu birliklerinin Hayber-Pakthunkva eyaletindeki Çitral ve Pencap eyaletindeki Layyah bölgesinde selden etkilenenleri güvenli bölgelere taşımak için başlattığı çalışmalar devam ediyor.
Pakistan'da geçen yıl muson yağmurları nedeniyle Çenab nehrinin taşması sonucu meydana gelen sellerde Pencap eyaletinde 300'den fazla kişi yaşamını yitirmişti. Ülke, tarihinin en büyük sel felaketini ise 2010 yılında İndus nehrinin taşması sonucu yaşamış, 20 milyona yakın kişi sellerden etkilenmiş, 2 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Hindistan'daki muson yağmurları
Hindistan'da etkili olan şiddetli muson yağmurlarının sebep olduğu sel ve heyelanlarda 103 kişi hayatını kaybetti.
Hindistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyinde etkili olan sağanaklar nedeniyle evleri sel suları altında kalan milyonlarca kişinin kamplara sığındığı belirtildi.
Sellerden en çok Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Batı Bengal eyaleti etkilendi. Aynı zamanda Komen kasırgasının da etkili olduğu eyalette şiddetli yağmurların neden olduğu sellerde 48 kişi öldü. Batı Bengal'deki 10 bin köyde yaşayan 4 milyon kişinin de kötü hava koşullarından etkilendiği kaydedildi.
Bölgeye 120 botla 200'den fazla sağlık görevlisi gönderildiği ve salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla 400 bin damacana içme suyu dağıtıldığı ifade edildi.
Öte yandan Hindistan'ın kuzeybatısındaki Rajastan eyaletinde de 28 kişi, sel sularına kapılarak öldü. Arama kurtarma çalışmalarında bine yakın kişi, güvenli bölgelere tahliye edildi. Ülkenin kuzeydoğusundaki Odişa eyaletinde, 5 kişi hayatını kaybetti, 400 bin kişi güvenli bölgelere gönderildi.
Ulusal Afet Müdahale Kuvveti yetkilileri, cumartesi günü de Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Manipur eyaletinde meydana gelen heyelanda bir köy göçük altında kaldı. Şimdiye kadar göçük altından 20 kişinin cesedi çıkarıldı.
Hindistan'da her sene haziran ve eylül ayları arasında etkili olan muson yağmurları, can ve mal kaybına neden oluyor.
Myanmar'da seller
Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'da 10 gündür devam eden şiddetli yağışların yol açtığı sellerde ölü sayısının artabileceğine dikkat çekti.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada, sellerden en çok etkilenen bölgelerdeki bazı yerleşim birimleriyle iletişim kurulamadığını, sağanakların birkaç gün daha devam etmesi durumunda can ve mal kaybının önemli oranda artabileceği belirtildi.
Myanmar hükümeti, sellerde en az 27 kişinin öldüğünü ve 156 bin kişinin de evsiz kaldığını açıkladı.
Devlet Başkanı Thein Sein, son yılların en büyük sel felaketini yaşayan ülkenin dört eyaletinde ise olağanüstü hal ilan etti.
Olağanüstü hal ilan edilen Çin bölgesinin başkenti Hakha'yaya, heyelanların yolları kapatması sonucu bölgeye yaklaşık bir haftadır ulaşım sağlanamıyor. Irrawaddy haber sitesi, kentte gıda ve içme suyu sıkıntısının yaşandığını duyurdu.
Myanmar Kızıl Haçı, olağanüstü hal ilan edilen Rakhine (Arakan) eyaletinde 300'den fazla evin yıkıldığını ve bin 500 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.
Eyaletteki derme çatma kamplarda yaşayan yaklaşık 140 bin Arakanlı Müslüman, şiddetli yağmurlar ve sellerden en çok etkilenenler arasında yer alıyor.