Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek "Peynir Tebliği"nin öngördüğü yeniliklere ilişkin, "Peynirin ambalajının içerisinde ne olduğu yazacak. Bunu bilinçli olarak alacaksınız. Yağlı, az yağsız, tuzlu, az tuzlu şekilde çeşitlendirme gelecek. Bu uygulama ile birçok hastalığın önüne geçilmiş olacak, Türkiye'de çokça görülen brusella hastalığına yakalanma oranı düşecek" dedi.
Ekuklu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tebliğe ilişkin medyada sadece ambalaj konusunun konuşulduğunu anımsattı.
Peynirle ilgili yeni düzenlemeleri içeren tebliğde insan hayatını ilgilendiren birçok ayrıntı olduğunu, çağdaş ülkelerde gıda maddelerinin açıkta satılmadığını ifade eden Ekuklu, "Gıda konusunda ciddi, uluslararası standartlar vardır. Bu standartlarda üretim yapıldığında maliyetlerin de yükselebildiğini biliyoruz. Dolayısıyla son derece uygun, gerekli ancak geç kalınmış bir uygulamadır peynir tebliği" diye konuştu.
Ekuklu, "peynirin artık tadına bakılmayacağı" tartışmasını da şu sözlerle değerlendirdi:
"Toplum daha çok 'almak istediğimiz peynirin tadına bakmak isteriz, aldığımız poşetli ürünün içerisinden ne çıkacak bilemeyiz' diyecektir. Tabii bu konuda da haklılık payı vardır ancak konuştuğumuz konu gıdaysa şayet bunda birtakım standartların olması gerekir. Peynirin açıkta satılması kabul edilemez. Sağlığın yanında lezzet ve tadım kısmı sadece bir teferruattır. Gıda maddesinin açıkta satılması çok büyük riskler taşıyor. Bu kadar yaygın bir toplumda hemen hemen her semt pazarında satılan gıda maddesini bu tür standartlar koymadan kontrol edemezsiniz. Gıda maddeleriyle bulaşan sağlık sorunları çok büyük kitleleri ilgilendirebiliyor. Böyle bir kontrol kaçınılmaz olarak yapılmalıdır."
"Açıkta satılan taklit gıda ürünlerine dikkat"
Vatandaşların açıkta satılan taklit gıda ürünlerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Ekuklu, "Her gıda maddesinde taklit dediğimiz bir sürü kuralsızlık var. Talaşı boyayıp 'pul biber, kırmızı biber' diye satıyorlar. Bu kadar yaygın sorun yaşanan bir alanda devletin bir düzenleme yapması kaçınılmazdır. Buna peynirden başlandı artık uluslararası standartların uygulanması gereklidir" şeklinde konuştu.
Vatandaşların "aldığımız peynirin tadına bakamayacağız" gerekçesiyle tebliği reddetmemesi gerektiğini vurgulayan Ekuklu, düzenleme sayesinde birçok hastalığın önüne geçileceğini bildirdi.
Tebliğ ile peynirin bir ambalajın içerisine sokulmasından öte pek çok düzenleme getirildiğini vurgulayan Ekuklu, şöyle devam etti:
"Bunun ötesinde peynirin üretimi aşamasında uyulması gereken birtakım kurallar var. Dünyanın gelişmiş ülkeleri bunu onlarca yıl önce yaptılar ve uyguluyorlar, dolayısıyla biz geç bile kaldık. Bu kadar yaygın ve açıkta satılan bir ürünü kontrol etmek imkansızdır. Küçük bir kasaba ve şehirde bile semt pazarları kuruluyor ve peynir satılıyor. Burada toz ve bir mikroorganizma ile kirlenmeyi nasıl kontrol edebilirsiniz."
"Sağlığın yanında lezzet ikinci planda olmalı"
Gıda tüketiminde lezzetin ikinci planda olması gerektiğini ifade eden Ekuklu, "Tebliğ kapsamında peynirin ambalajının içerisinde ne olduğu yazacak. Bunu bilinçli olarak alacaksınız. Yağlı, az yağsız, tuzlu, az tuzlu şekilde çeşitlendirme gelecek. Bu uygulama ile birçok hastalığın önüne geçilmiş olacak. Türkiye'de çokça görülen brusella hastalığına yakalanma oranı düşecek. Peynir tebliğinde tuz oranlamasında da düzenleme yapılacak. Bu da yüksek tansiyon ve bu hastalığın sebep olduğu bağlantılı birçok hastalığın önüne geçilecek" dedi.
Ekuklu, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğunu anımsatarak, "Beş duyumuzla peynir hakkında bir fikir sahibi olabiliriz. Renk değişikliğine bakarak ya da kokusundan peynirin bozuk olduğunu anlarsınız ama bazı kirlilikler var bunu duyu organlarıyla yakalayamazsınız. Peynirin içerisinde bir kimyasal madde ve ilaç varsa bunu anlayamazsınız" diye konuştu.
Hayvancılık ve tarım yapılırken çok sayıda tarım ilacı kullanıldığına dikkati çekerek "Hayvanlar bu tarım ilaçlarını dışarıda beslenirken alıyor, sütlerine geçiyor ve sütten peynir yapıyoruz. Bunu hangi vatandaş, gözle, tadarak, kokuyla, yada dokunarak kimyasal kirlilik olup olmadığını nasıl anlayabilir. Bu tebliğ bu düzenlemeleri içeriyor" ifadesini kullandı.