Siyaset bilimi bölümünü bitirdikten sonra bir süre ekonomist olarak çalışan Polonyalı Kamil Baj, plazadaki stres yüklü iÅŸine daha fazla dayanamayıp istifa ederek arıcılığa baÅŸladı. Plazalarda daha fazla çalışmak istemeyen Baj, çocukken babasının hobi edindiÄŸi arıcılıkla uÄŸraÅŸmaya karar verdi.
Ä°HA’ya açıklamalarda bulunan Kamil Baj, “EÅŸimle birlikte daha fazla plazadaki çalışma yaÅŸamımıza katlanamayacağımıza karar verdik ve bir alternatif olarak arıcılığı seçtik. Arıcılığı babamdan öÄŸrendim, daha doÄŸrusu babam orta yaşı geçtikten sonra hobi olarak arıcılığa baÅŸlamıştı, ben de bu sayede öÄŸrendim arıcılığı” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Arıcılık yapmak için köye taşınmaya, üniversite eÄŸitimi ve iÅŸi dolayısıyla yıllardır alıştığı ÅŸehir yaÅŸantısından vazgeçmeye de bir türlü gönlü razı gelmeyen Baj, arıcılığı ÅŸehre taşımaya karar verdi ve arı kovanlarını VarÅŸova’daki alışveriÅŸ merkezleri ile gökdelenlerin çatılarına yerleÅŸtirdi. “Bu sayede hem sevdiÄŸim iÅŸi yapıyorum hem de ÅŸehrin sunmuÅŸ olduÄŸu olanaklardan faydalanıyor, aktif ÅŸekilde sosyal ve kültürel etkinliklere iÅŸtirak ediyorum” diyen Kamil Baj, VarÅŸova dışında Gdansk ve Katowice ÅŸehirlerindeki bazı alışveriÅŸ merkezlerinin ve plazaların çatısına da arı kovanları yerleÅŸtirdiklerini söyledi. “Pszczelarium” adıyla hizmet verdikleri “ÅŸehir arıcılığı” firmasının VarÅŸova’nın çeÅŸitli yerlerine yerleÅŸtirilmiÅŸ 150 kovanı bulunduÄŸunu belirten Baj, bu kovanlardan yıllık 2,5 ton bal elde ettiklerini aktardı. Kilosu yaklaşık 20 euro olan balı internet üzerinden ve anlaÅŸmalı oldukları yöresel ürün marketlerinde satışa sunduklarını ifade eden Baj, önümüzdeki süreçte kovan ağını baÅŸka ÅŸehirleri de içine alacak ÅŸekilde geniÅŸleteceklerini belirtti.
VarÅŸova’da Galeria Mokotow, Arkadia, Galeria Wilenska gibi alışveriÅŸ merkezleri, Central Tower, Eurocentrum gibi iÅŸ merkezlerinin de aralarında bulunduÄŸu pek çok binanın çatısında arıcılık yaptıklarını kaydeden Kamil Baj, ÅŸehirde arıcılık fikrine insanların ilkin ÅŸaşırdığını ancak sonrasında pozitif baktıklarını ifade etti. “Ä°nsanlar ilk duyduÄŸunda garipsiyor ÅŸehirde arıcılık fikrini, onlar için köyler temiz hava, temiz su anlamına geliyor. Åžehirler ise egzoz dumanı, fabrikalar. Ama bizim balımızın köylerdekilerden farkı olmadığını, hatta daha saÄŸlıklı olduÄŸunu söyleyebilirim” diyen Baj, çok defa gerek balları, gerekse arıları tahlillere tabi tuttuklarını belirtti. “3 yıl boyunca yaptığımız metal analizlerinde deÄŸer hep sıfır çıktı, çünkü VarÅŸova’da kurÅŸun gibi zararlı maddelere kaynaklık edecek bir ÅŸey yok, ilaçlama yok, sanayi yok, çevre hakikaten çok temiz. Köylerde en azından bostanlar, meyve bahçeleri ilaçlanıyor, bu ilaçlı meyve sebzelere konan arılar da ister istemez o ilaçlardan nasibini alıyor ve tabii bu arıların ürettiÄŸi bal da” diyen Kamil Baj, sipariÅŸ üzerine de kovanlar hazırlayıp yerleÅŸtirdiklerini, zaman zaman da arıcılık kursları düzenlediklerini sözlerine ekledi.
Ä°HA