Sağlık

’Rahim ağzı kanserini önlemek mümkün’

Medical park ordu hastanesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı opr. Dr. Erhan yavuz

’Rahim ağzı kanserini önlemek mümkün’
09-01-2024 09:40

Rahim ağzı kanserinin genellikle HPV (Human Papillomavirus) adlı virüsün neden olduğu enfeksiyonlarla ilişkili olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Erhan Yavuz, “Ancak, belirli önlemler alarak bu kanserin riskini azaltmak mümkündür” dedi.


Rahim ağzı kanserinin, kadın üreme sistemindeki rahim ağzındaki hücrelerin anormal büyümesi ve bölünmesi sonucu ortaya çıkan bir kanser türü olduğunu söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Erhan Yavuz, bilgilendirmede bulundu. “Alacağınız önlemlerle risk faktörünü ortadan kaldırabilirsiniz”


Opr. Dr. Erhan Yavuz, rahim ağzı kanseri riskini azaltmak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söyledi:


“Rahim ağzı kanseri neredeyse tamamen önlenebilir bir kanserdir. HPV aşısı, rahim ağzı kanserine neden olan HPV türlerine karşı koruma sağlar. Genç kızlar ve genç erkekler için önerilen bu aşı, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önleyerek rahim ağzı kanseri riskini azaltabilir. Smear testi veya pap smear testi olarak bilinen düzenli tarama testleri, rahim ağzı kanserini erken aşamada tespit etmek için önemlidir. Bu testler, anormal hücre değişikliklerini tespit ederek tedaviye başlama şansını artırabilir.” “Cinsel sağlık eğitimi önemli”


Cinsel sağlık eğitiminin de gençlerin cinsel sağlık konularında bilinçlenmelerine yardımcı olabileceğine değinen Opr. Dr. Yavuz, “Sağlıklı cinsel ilişkiler ve korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, rahim ağzı kanseri riskini azaltabilir. Sigara içmek ise rahim ağzı kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle, sigara kullanımını bırakmak veya sınırlamak önemlidir. Alkol tüketimini de minimumda tutmak, genel sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek vücudu güçlendirebilir ve bağışıklık sistemini destekleyerek kanser riskini azaltabilir. Düzenli sağlık kontrolü ve muayeneler, rahim ağzı kanseri gibi sağlık sorunlarını erken aşamada tespit etmek için önemlidir. Doktorunuzun önerdiği periyodik sağlık kontrollerine düzenli olarak katılmak sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı. Tedavi yöntemleri


Rahim ağzı kanseri tedavisinin, hastanın genel sağlık durumu, kanserin evresi ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlendiğini söyleyen Opr. Dr. Erhan Yavuz, “Kanserli hücreleri ve dokuları çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler, rahim ağzı kanserinin tedavisinde sıkça kullanılır. Cerrahi seçenekler arasında konizasyon (kesit çıkarma), histerektomi (rahmin tamamen veya kısmen çıkarılması) ve lenf bezlerinin çıkarılması yer alabilir. Bunun yanı sıra radyoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Yüksek enerjili ışınlar kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesi veya büyümesinin kontrol altına alınması amaçlanır. Rahim ağzı kanserinde radyoterapi, yerel kontrol ve lenf bezlerindeki kanser hücrelerinin tedavisi için uygulanabilir. Kemoterapi tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini kontrol altına almak amacıyla ilaçların kullanılmasıdır. Kemoterapi, rahim ağzı kanserinin diğer tedavi yöntemleriyle birlikte veya onların yerine kullanılabilir. Bazı durumlarda ise, kanser hücrelerinde belirli genetik veya biyolojik özelliklere karşı etkili olan hedefe yönelik ilaçlar kullanılabilir. Bu tür tedaviler, özellikle ileri evre veya tekrarlayan rahim ağzı kanserlerinde düşünülebilir. İmmünoterapi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserle savaşmasına yardımcı olmayı amaçlar. Rahim ağzı kanseri tedavisinde de bazı durumlarda immünoterapi kullanılabilir. Tedavi planı, hastanın genel sağlık durumu, kanserin evresi, türü ve diğer bireysel faktörlere bağlı olarak kişiselleştirilir. Tedavi sırasında yaşanabilecek yan etkiler ve sonuçlar, tedaviyi yönlendiren sağlık ekibi tarafından hasta ile paylaşılır. Tedavi sürecinde hasta, doktoruyla sürekli iletişim halinde olmalı, endişelerini ve sorularını paylaşmalıdır" diye konuştu. "Kontrollerinizi ihmal etmeyin"


Tüm kadınların herhangi bir şikayeti olmasa bile yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmeleri ve mutlaka smear testi yaptırmaları gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Yavuz, “Düzenli sağlık kontrol ve muayeneleri, potansiyel sorunları erken aşamada tespit etmek için önemlidir. Sağlık uzmanınızın önerdiği periyodik kontrolleri aksatmamak, sağlığınızı korumak açısından hayati rol oynar. Bu önlemleri uygulayarak, rahim ağzı kanseri riskinizi azaltabilir ve genel sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu veya endişeniz varsa, alanında uzman hekim ile görüşmek önemlidir” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER